szerző:
MTI

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal, 7,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot hétfőn. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak.

A jegybanki alapkamat 7,5 százalékra módosult, ilyen alacsony szinten utoljára 2007 szeptemberében állt. Az MNB elnöke kijelentette: ha a jövő évi költségvetést a jelenleg ismert számok alapján fogadja el a parlament, akkor a GDP arányos államháztartási hiány 4 százalék alatt maradhat.

A bejelentett költségvetési kiigazítások nagyobbrészt strukturális elemekre épülnek, tartalmaznak azonban olyan nem strukturális elemeket is, amelyek fenntarthatósága hosszabb távon kétséges - mondta a jegybank elnöke. Simor András szerint a jövő évi költségvetési javaslat lehetővé teszi, hogy az államháztartási hiány a tervezett 4 százalékon belül maradjon.

Egy kérdésre válaszolva elmondta: a jövő évi költségvetés az alappálya mellett megvalósítható, a kockázatok között a közösségi közlekedés és az önkormányzati kiadások csökkentése áll.

A jegybank szerint intézkedéseket kellene életbe léptetni az állampapírpiac likviditásának bővítésére, főleg, ha az állam a forintkötvények kibocsátását szeretné növelni a jövőben - mondta Simor András.

Az MNB elnöke kiemelte: ezek az intézkedések megkönnyítenék a forint állampapírok piacra dobását. Kérdésre válaszolva hozzátette: a jegybank készített javaslatot az állampapírpiac likviditásának javítására, folytak és jelenleg is folynak az egyeztetések ebben a témában.

Az MNB birtokában jelenleg 210 milliárd forint állampapír van, "de nem gondolkodunk azon, hogy a lejárat előtt ezt a mennyiséget eladjuk" - mondta a jegybank elnöke.

Simor András jegybankelnök
© MTI


Az Országos Érdekegyeztetési Tanácsban most folyó béregyeztetés kapcsán az MNB elnöke elmondta: fegyelmezett bérpolitikát kellene folytatni a munkaerő-piacon. A legutoljára közölt bérindex ugyanis 4,7 százalékot mutatott a versenyszférában, miközben a GDP reálértéken 6,7 százalékot esik - tette hozzá. A jegybankelnök szerint a teljesítményekkel arányos béremeléseket kellene végrehajtani.

Arra a felvetésre, hogy a forint hitelkamatok mikor lesznek versenyképesek a devizakamatokkal szemben, Simor András úgy válaszolt: önmagában a kamat, pontosabban a devizakamat nem képes megmutatni, hogy melyik alternatíva kedvezőbb. Hozzátette azt is, "szeretném, ha az ügyfelek a hitelfelvételkor elvégeznék az árfolyamkockázat elemzését, és ezt nemcsak öt hónapra vagy félévre előre tennék, hanem több évre szólóan végeznék el, megnézve azt is, hogy várhatóan mikor lesz euró Magyarországon." S ebben a döntésben szükséges az is, hogy a hitelintézetek hathatós segítséget nyújtsanak az ügyfeleknek.

A tanács indokai

A Monetáris Tanács indoklása szerint a reálgazdasági és inflációs folyamatokat, valamint a kedvező kockázati megítélést mérlegelve döntöttek az alapkamat csökkentése mellett. További kamatcsökkentésre akkor kerülhet sor, ha ezt az inflációs kilátások és a kockázati megítélés is lehetővé teszi - fűzik hozzá.

A tanács értékelése szerint a gazdaság 2010 közepén állhat ismét növekedési pályára. Az infláció az adóemelések miatt ugyan átmenetileg meghaladja a középtávú inflációs célt, de 2010 második felében már számottevően elmaradhat attól. A nemzetközi pénzügyi piaci környezet az elmúlt hónap során tovább stabilizálódott, bár az újabb megrázkódtatások kockázata nem hanyagolható el.

A középtávú inflációs kilátások a Monetáris Tanács megítélése szerint kedvezőek. Ennek fő tényezője a kereslet visszaesése, ami korlátozza a vállalati áremelési törekvéseket. A júliusi és augusztusi inflációs adatok is arra utalnak, hogy a gyenge kereslet következtében a vállalkozások csak részben tudták érvényesíteni az áfaemelést áraikban. Továbbra is kockázatot jelent azonban az, hogy a sorozatos inflációs sokkok a gazdasági szereplők inflációs várakozásait tartósan megemelhetik.

A külső egyensúly látványosan javul, amiben a fegyelmezett fiskális politika is jelentős szerepet játszott. Ugyanakkor kockázatot jelent, hogy a költségvetési kiigazítások olyan nem strukturális elemeket is tartalmaztak, amelyek fenntarthatósága hosszabb távon kétséges - fogalmaznak.

A munkaerő-piaci alkalmazkodás némileg elmarad a várttól a testület szerint. Az elmúlt hónapokban a gazdaság teljesítményéhez képest magas bérindex volt tapasztalható. Hosszú távú árstabilitás nem alakulhat ki a termelékenységnövekedést tartósan meghaladó reálbér-emelkedések mellett - figyelmeztetnek. A jövő évi adócsökkentés lehetőséget teremt arra, hogy a munkavállalók és munkaadók a termelékenységnövekedésnek és az inflációs kilátásoknak megfelelő bérekben állapodjanak meg. A visszafogott bérezés javíthatja a vállalati szektor profitabilitását, így hozzájárulhat a munkahelyek megőrzéséhez és a gazdaság gyorsabb kilábalásához.

A globális kockázatvállalási hajlandóság az elmúlt hónapokban tovább erősödött, ami Magyarországon elsősorban az állampapír-piaci és bankközi hozamok esésében nyilvánult meg. A forint árfolyamának volatilitása az elmúlt hónapokhoz képest alacsony szinten stabilizálódott, a magyar állam kockázati felára pedig a Lehman-csőd előtti szintek közelébe süllyedt. Óvatosságra ad okot azonban, hogy a nemzetközi befektetői környezet továbbra is törékeny - vélik.

Az ülés rövidített jegyzőkönyve 2009. október 7-én 14 órakor jelenik meg.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Megfontolt lépésekkel enyhít az MNB a londoniak szerint

Megfontoltnak nevezték londoni felzárkózó piaci elemzők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn bejelentett fél százalékpontos - a többségi citybeli előrejelzésnek megfelelő - kamatcsökkentését, amellyel az MNB alapkamata 7,50 százalékra süllyedt. Az Equilor Befektetési Zrt. elemzői szerint nagyobbat is vághatott volna a jegybank.

hvg.hu Gazdaság

Csaba László az utálatos kamatról és a jövő önfelemésztő politikájáról

Ami az IMF-et érdekli, rendben van, viszont ami minket kellene, hogy érdekeljen, az nincs - mondta a hvg.hu-nak Csaba László akadémikus a magyar gazdaság helyzetét jellemezve. A Közép-európai Egyetem (CEU) közgazdász professzorát a kamatcsökkentés lehetőségéről, a költségvetési szigor értelméről, az euró mielőbbi bevezetésének esélyeiről, illetve a várható világgazdasági tendenciákról kérdeztük.

MTI Gazdaság

London házról-házra: meredek csúszdán a magyar alapkamat

Hét százalék alatti jegybanki kamatszintet valószínűsítenek az idei év végére londoni feltörekvő piaci elemzők az előzetes konszenzustól alaposan elmaradó augusztusi magyarországi inflációs adatok után. A Cityben van olyan vélemény, hogy a változatlanul nagy negatív kibocsátási rés a maginfláció szintjén deflációhoz vezethet.

54 millióan töltötték le a Trónok harca új részét 24 óra leforgása alatt, az HBO is örülhet

54 millióan töltötték le a Trónok harca új részét 24 óra leforgása alatt, az HBO is örülhet

Rendőrautó alá bújt a kiskutya, így lelt gazdára

Rendőrautó alá bújt a kiskutya, így lelt gazdára

Változtat a Microsoft, de továbbra is rengeteget fizet, ha valaki talál egy hibát

Változtat a Microsoft, de továbbra is rengeteget fizet, ha valaki talál egy hibát

Börtöncégeket telepítenének a leszakadó településekre

Börtöncégeket telepítenének a leszakadó településekre

Megérkezett a húsvéti időjárás-előrejelzés

Megérkezett a húsvéti időjárás-előrejelzés

Gulyás Gergely: Ha Orbán magánrepülővel utazik, azért fizet is

Gulyás Gergely: Ha Orbán magánrepülővel utazik, azért fizet is