szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarország befektetésre ajánlott adósbesorolását erős gazdasági és intézményi alapok támasztják alá, de a kormányzati szféra pénzügyi ereje gyenge - áll a Moody's Investors Service kedden Londonban kiadott éves országjelentésében, amely szerint kormányváltás esetén sem valószínű jelentős eltérés a jelenlegi reformpolitikától, és ha folytatódik a költségvetési konszolidáció, stabilra javulhat a magyar osztályzat jelenleg negatív kilátása.

Magyarország szuverén adósságát a három nagy nemzetközi hitelminősítő - Standard & Poor's, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - egyaránt a közepes befektetői sávban, de három különböző szinten tartja nyilván. Az S&P a befektetői sáv alsó szélének tekintett "BBB mínusz", a Fitch ennél egy fokozattal magasabb, "BBB", a Moody's még eggyel jobb, "Baa1" (a másik két cég metodikájában "BBB plusz"-nak megfelelő) osztályzattal listázza a magyar adósságot, jóllehet mindhárman leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást tartanak érvényben a besorolásokra.

A Moody's keddi, 13 oldalas átfogó országelemzésében szerepel az eddigi legerősebb utalás arra, hogy a magyar adósosztályzat kilátása stabilra javulhat. A cég szerint ehhez az szükséges, hogy folytatódjék a költségvetési konszolidáció, és mélyüljenek a szerkezeti reformok.

A hitelminősítő nem tér ki arra, hogy milyen időtávlatban lehetséges a kilátásjavítás, de leszögezi: figyeli a magyarországi fejleményeket, és "amikor szükségessé válik", megteszi "a megfelelő lépést".

A cég ezzel kapcsolatban azt írja, hogy a Bajnai-kormány "jó startot vett", és intézkedéseket tett néhány szorító költségvetési és szerkezeti területen. A miniszterelnök a jelek szerint "alaposan tudatában van" annak a ténynek, hogy Magyarország jövőbeni hitelképessége a szerkezeti reform-erőfeszítések célratörő folytatásától és mélyítésétől függ - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő szerint a Fidesznek "populistább napirendje" van: ennek része az adócsökkentés, egyes vállalatok visszaállamosítása, és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kidolgozott program újratárgyalása. Ez a populistább alapállás "kifizetődőnek tűnik": a Fidesz súlyos vereséget mért a kormánypártokra a júniusi európai parlamenti választásokon, és a magyarországi parlamenti választási esélyekről szóló felmérésekben is jelentős előnnyel vezet.

Ennek alapján van "bizonyos politikai kockázata" a jövő évi magyarországi választásoknak. A Moody's alapeseti forgatókönyve szerint azonban a Fidesz "fenyegetőzéseinek" zöme a párt valószínűsíthető győzelme esetén sem válik valóra, és a jelenlegi kormány által életbe léptetett reformpolitikák jórészt érintetlenek maradnak a tavaszi választások után is.

A cég e feltételezését részben arra a tényre alapozza, hogy a Fidesz tanácsadói nagy tiszteletnek örvendő gazdasági szakértők, akik értik, hogy Magyarországnak tartós költségvetési konszolidációra van szüksége - áll a Moody's keddi londoni országelemzésében.

A felzárkózó térségről e héten Londonban kiadott átfogó adósminőségi elemzésében a Standard & Poor's is hasonló következtetésre jutott. E jelentés szerint a jövő évi választások után várhatóan kormányra kerülő Fidesz "jelenleg populista platformon állva kampányol" ugyan, az S&P azonban nem számol azzal, hogy az ország jelentős mértékben eltér a megfontolt költségvetés-politikai iránytól.

A Moody's a keddi elemzésben az általa alkalmazott, hosszú távra tekintő és több szerkezeti elemet - köztük a gazdaság méretének és a gazdasági tevékenység sokoldalúságának összevetését - figyelembevevő metodika alapján Magyarország gazdasági erejét a "magas" kategóriába sorolta. Ez a második legjobb sáv a "nagyon magastól" a "nagyon alacsonyig" terjedő, ötfokozatú skálán.

A Moody's szerint jóllehet a jövedelmi felzárkózás az EU-átlaghoz az utóbbi időszakban megállt, az elmúlt két évtized alapján felvázolható összkép azonban továbbra is kedvező.

A makrofelmérések javuló gazdasági dinamikára utalnak, a külső fizetési egyensúlyhiány - a gazdasági visszaesés miatt is - meredeken csökken. Az elemzés kiemeli, hogy az idei első negyedévben a folyómérleg-hiány 2001 óta nem mért alacsony szintre süllyedt, és az ország külső finanszírozási igénye - 1995 óta először - "teljesen eltűnt".

A Moody's saját előrejelzése szerint a hazai össztermék (GDP) arányában mért folyómérleg-deficit az év egészében 3,4 százalékra zsugorodik a tavalyi 8,4 százalékról. A Londonban kiadott éves országjelentés szerint ugyanakkor a gazdasági teljesítményt visszahúzzák a takarékossági intézkedések. A Moody's az idei évre 6,3 százalékos, jövőre 0,3 százalékos visszaesést jósol a magyar gazdaságban.

Más nagy londoni házak ennél derűlátóbbak: több citybeli elemző jövőre már növekedést vár Magyarországon. Ezek közé tartozik a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege, amelynek elemzői a második negyedévi magyar GDP-adatokról nemrég kiadott részletes összesítés után a 2010 egészére szóló magyarországi GDP-prognózisukat 0,5 százalékos növekedésre javították az addig érvényben volt, 0,5 százalékos visszaesést jósló előrejelzésről.

A Moody's keddi londoni elemzése ugyanakkor a magyar kormány pénzügyi erejét - amely az alkalmazott definíció szerint az adósságterhet veti egybe a kormány forrásmobilizáló kapacitásával - az "alacsony" kategóriába sorolta.

Az intézményrendszer erősségére azonban "magas", a refinanszírozási "eseménykockázatra" - vagyis az adósságtörlesztésben fennálló közvetlen és hirtelen kockázat kategóriájára - "alacsony-mérsékelt" besorolást adott a cég. Ez utóbbival kapcsolatban kiemelte, hogy még az év eleji piaci félelmek időszakában is alacsony volt a magyar gazdaság refinanszírozási kockázata.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Gazdaság

Moodys: Kelet-Európában még „vannak kihívások"

A korábbi időszaknál már jóval kisebb ütemben romlik a nyugat-európai vállalati szektor adósminősége, Kelet-Európában azonban - főleg a pénzügyi szférában - még "vannak kihívások" - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban kiadott európai hitelfolyamat-elemzésében.

MTI Gazdaság

Az S&P nem vár lényeges változást a magyar költségvetési politikában

Tavasz óta szinte megállt a feltörekvő gazdaságok adósminőségi romlásának folyamata - áll a Standard & Poor's hétfőn Londonban kiadott féléves térségi elemzésében, amely szerint Magyarországon a jövő évi választások után sem várható lényeges eltérés a jelenlegi, megfontolt költségvetési politikától.

Megúszná külföldön a karantént? Mutatjuk, mit tehet, ha utazni akar

Megúszná külföldön a karantént? Mutatjuk, mit tehet, ha utazni akar

A brit kormányfő a karantén megsértésével vádolt főtanácsadója védelmére kelt

A brit kormányfő a karantén megsértésével vádolt főtanácsadója védelmére kelt

A koronavírus-járvány második hullámára figyelmeztet a WHO

A koronavírus-járvány második hullámára figyelmeztet a WHO