szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarország befektetésre ajánlott adósbesorolását erős gazdasági és intézményi alapok támasztják alá, de a kormányzati szféra pénzügyi ereje gyenge - áll a Moody's Investors Service kedden Londonban kiadott éves országjelentésében, amely szerint kormányváltás esetén sem valószínű jelentős eltérés a jelenlegi reformpolitikától, és ha folytatódik a költségvetési konszolidáció, stabilra javulhat a magyar osztályzat jelenleg negatív kilátása.

Magyarország szuverén adósságát a három nagy nemzetközi hitelminősítő - Standard & Poor's, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - egyaránt a közepes befektetői sávban, de három különböző szinten tartja nyilván. Az S&P a befektetői sáv alsó szélének tekintett "BBB mínusz", a Fitch ennél egy fokozattal magasabb, "BBB", a Moody's még eggyel jobb, "Baa1" (a másik két cég metodikájában "BBB plusz"-nak megfelelő) osztályzattal listázza a magyar adósságot, jóllehet mindhárman leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást tartanak érvényben a besorolásokra.

A Moody's keddi, 13 oldalas átfogó országelemzésében szerepel az eddigi legerősebb utalás arra, hogy a magyar adósosztályzat kilátása stabilra javulhat. A cég szerint ehhez az szükséges, hogy folytatódjék a költségvetési konszolidáció, és mélyüljenek a szerkezeti reformok.

A hitelminősítő nem tér ki arra, hogy milyen időtávlatban lehetséges a kilátásjavítás, de leszögezi: figyeli a magyarországi fejleményeket, és "amikor szükségessé válik", megteszi "a megfelelő lépést".

A cég ezzel kapcsolatban azt írja, hogy a Bajnai-kormány "jó startot vett", és intézkedéseket tett néhány szorító költségvetési és szerkezeti területen. A miniszterelnök a jelek szerint "alaposan tudatában van" annak a ténynek, hogy Magyarország jövőbeni hitelképessége a szerkezeti reform-erőfeszítések célratörő folytatásától és mélyítésétől függ - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő szerint a Fidesznek "populistább napirendje" van: ennek része az adócsökkentés, egyes vállalatok visszaállamosítása, és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kidolgozott program újratárgyalása. Ez a populistább alapállás "kifizetődőnek tűnik": a Fidesz súlyos vereséget mért a kormánypártokra a júniusi európai parlamenti választásokon, és a magyarországi parlamenti választási esélyekről szóló felmérésekben is jelentős előnnyel vezet.

Ennek alapján van "bizonyos politikai kockázata" a jövő évi magyarországi választásoknak. A Moody's alapeseti forgatókönyve szerint azonban a Fidesz "fenyegetőzéseinek" zöme a párt valószínűsíthető győzelme esetén sem válik valóra, és a jelenlegi kormány által életbe léptetett reformpolitikák jórészt érintetlenek maradnak a tavaszi választások után is.

A cég e feltételezését részben arra a tényre alapozza, hogy a Fidesz tanácsadói nagy tiszteletnek örvendő gazdasági szakértők, akik értik, hogy Magyarországnak tartós költségvetési konszolidációra van szüksége - áll a Moody's keddi londoni országelemzésében.

A felzárkózó térségről e héten Londonban kiadott átfogó adósminőségi elemzésében a Standard & Poor's is hasonló következtetésre jutott. E jelentés szerint a jövő évi választások után várhatóan kormányra kerülő Fidesz "jelenleg populista platformon állva kampányol" ugyan, az S&P azonban nem számol azzal, hogy az ország jelentős mértékben eltér a megfontolt költségvetés-politikai iránytól.

A Moody's a keddi elemzésben az általa alkalmazott, hosszú távra tekintő és több szerkezeti elemet - köztük a gazdaság méretének és a gazdasági tevékenység sokoldalúságának összevetését - figyelembevevő metodika alapján Magyarország gazdasági erejét a "magas" kategóriába sorolta. Ez a második legjobb sáv a "nagyon magastól" a "nagyon alacsonyig" terjedő, ötfokozatú skálán.

A Moody's szerint jóllehet a jövedelmi felzárkózás az EU-átlaghoz az utóbbi időszakban megállt, az elmúlt két évtized alapján felvázolható összkép azonban továbbra is kedvező.

A makrofelmérések javuló gazdasági dinamikára utalnak, a külső fizetési egyensúlyhiány - a gazdasági visszaesés miatt is - meredeken csökken. Az elemzés kiemeli, hogy az idei első negyedévben a folyómérleg-hiány 2001 óta nem mért alacsony szintre süllyedt, és az ország külső finanszírozási igénye - 1995 óta először - "teljesen eltűnt".

A Moody's saját előrejelzése szerint a hazai össztermék (GDP) arányában mért folyómérleg-deficit az év egészében 3,4 százalékra zsugorodik a tavalyi 8,4 százalékról. A Londonban kiadott éves országjelentés szerint ugyanakkor a gazdasági teljesítményt visszahúzzák a takarékossági intézkedések. A Moody's az idei évre 6,3 százalékos, jövőre 0,3 százalékos visszaesést jósol a magyar gazdaságban.

Más nagy londoni házak ennél derűlátóbbak: több citybeli elemző jövőre már növekedést vár Magyarországon. Ezek közé tartozik a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege, amelynek elemzői a második negyedévi magyar GDP-adatokról nemrég kiadott részletes összesítés után a 2010 egészére szóló magyarországi GDP-prognózisukat 0,5 százalékos növekedésre javították az addig érvényben volt, 0,5 százalékos visszaesést jósló előrejelzésről.

A Moody's keddi londoni elemzése ugyanakkor a magyar kormány pénzügyi erejét - amely az alkalmazott definíció szerint az adósságterhet veti egybe a kormány forrásmobilizáló kapacitásával - az "alacsony" kategóriába sorolta.

Az intézményrendszer erősségére azonban "magas", a refinanszírozási "eseménykockázatra" - vagyis az adósságtörlesztésben fennálló közvetlen és hirtelen kockázat kategóriájára - "alacsony-mérsékelt" besorolást adott a cég. Ez utóbbival kapcsolatban kiemelte, hogy még az év eleji piaci félelmek időszakában is alacsony volt a magyar gazdaság refinanszírozási kockázata.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Gazdaság

Moodys: Kelet-Európában még „vannak kihívások"

A korábbi időszaknál már jóval kisebb ütemben romlik a nyugat-európai vállalati szektor adósminősége, Kelet-Európában azonban - főleg a pénzügyi szférában - még "vannak kihívások" - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban kiadott európai hitelfolyamat-elemzésében.

MTI Gazdaság

Az S&P nem vár lényeges változást a magyar költségvetési politikában

Tavasz óta szinte megállt a feltörekvő gazdaságok adósminőségi romlásának folyamata - áll a Standard & Poor's hétfőn Londonban kiadott féléves térségi elemzésében, amely szerint Magyarországon a jövő évi választások után sem várható lényeges eltérés a jelenlegi, megfontolt költségvetési politikától.

Átmeneti házirendet javasol az újranyíló óvodáknak a Nemzeti Pedagógus Kar

Átmeneti házirendet javasol az újranyíló óvodáknak a Nemzeti Pedagógus Kar

22 helyen nem tartották be az este tíz órás zárást Erzsébetvárosban

22 helyen nem tartották be az este tíz órás zárást Erzsébetvárosban

Majdnem három hónap után újra kinyit a Vatikáni Múzeum

Majdnem három hónap után újra kinyit a Vatikáni Múzeum