szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkezdődött a világgazdaság kilábalása a recesszióból, és a nyári, kezdeti "zöld hajtások" után most már egyértelmű jelzőszámok mutatják a gazdasági aktivitást élénkülését - áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban kiadott negyedéves világgazdasági előrejelzésében.

A 14 oldalas elemzésben a legnagyobb európai hitelminősítő azt jósolja, hogy a világgazdasági össztermék (GDP) - piaci árfolyamon számolva - az idén egész évben 2,8 százalékkal csökken, jövőre azonban már 2,0 százalékkal, 2011-ben 2,7 százalékkal növekszik.

A világátlaghoz mérve ugyanakkor az euróövezet gyengébben teljesít: a Fitch új prognózisa szerint a valutaunós gazdaság összkibocsátása 2009-ben 4,1 százalékkal esik vissza, és jövőre is csak fél százalékkal, 2011-ben pedig 2,0 százalékkal emelkedik.

A legnagyobb fejlett ipari gazdaságokra - köztük az Egyesült Államokra, Japánra, Németországra és Nagy-Britanniára - szóló, külön kiszámolt GDP-előrejelzését a hitelminősítő mindazonáltal jelentősen javította, a vártnál jobb második negyedévi teljesítményadatok alapján. A Fitch ebben az országcsoportban most 3,7 százalékos átlagos visszaesést vár az idei év egészében az előző prognózisban szereplő, 4,2 százalékos GDP-mínuszt valószínűsítő jóslat helyett. Jövőre 1,2 százalékos átlagos növekedést vár ezekben a gazdaságokban a cég, amely a nyár eleji negyedéves előrejelzésben még csak 0,7 százalékos fellendülést jósolt 2010-re a legfejlettebb gazdaságokban.

A Fitch az elemzésben hangsúlyozza, hogy a jelenlegi élénkülést - jóllehet az nagyon alacsony bázisról indult, és a korábbi időszakokban megszokotthoz mérve gyenge - nem tartja "múló jelenségnek". A hitelminősítő azzal számol, hogy a globális GDP-növekedés 2010 egészében pozitív tartományban marad, bár üteme az év közepén valamelyest lanyhulhat a raktárkészlet-ciklusból és a világkereskedelem normalizálódásából eredő hajtóerő gyengülésével.

Az elemzés szerint ugyanakkor a 2011-es kilátások bizonytalanabbak, mert akkor a Fitch elemzői már a monetáris és költségvetési élénkítő politika szigorodását várják. A hitelminősítő szerint ez felveti azt a kérdést, hogy a magánszektor át tudja-e majd venni a növekedés fő hajtóerejének szerepét.

Mindazonáltal – a Fitch Ratings csütörtöki előrejelzéséhez hasonlóan - más nagy londoni házak is már egyértelmű ténynek tartják, hogy megindult a világgazdasági kilábalás.

A JP Morgan bankcsoport múlt héten kiadott új, negyedik negyedévi átfogó prognózisában az állt, hogy a világgazdaság teljesítménye az előző csúcs és a mélypont között - 2008 második negyedévétől 2009 első negyedéig - 3,6 százalékkal zsugorodott, azonban már az idei második negyedévben, éves szinte átszámolva 1,2 százalékos volt a globális növekedés, és ez a második félévben - szintén éves szintre vetítve - átlagosan valószínűleg 3,7 százalékos ütemre gyorsul tovább.

A JP Morgan elemzői 2010 egészére 3,5-4 százalékos világgazdasági reálnövekedéssel számolnak.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
hvg.hu Gazdaság

Roubini: kis fellendülés után újabb zuhanás a világgazdaságban

Komoly kockázata van annak, hogy egy átmeneti javulás után a világgazdaság visszazuhan a mélybe - jósolja Nouriel Roubini, a New York University (NYU) köztiszteletben álló közgazdász professzora. Előrejelzésére világszerte figyelnek, számos korábbi prognózisa ugyanis bejött.

MTI Gazdaság

A Fitch nézetei a legjobbnak minősített adósokról

"Viszonylag gyorsan" fel kell felvázolniuk a költségvetési forrásokból finanszírozott gazdaságösztönzés felszámolásának hiteles módját – vagyis az exitstratégiát – világ legjobb adósbesorolású kormányainak ahhoz, hogy megszolgálják a középtávú költségvetési konszolidációs elkötelezettségükbe vetett bizalmat – áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban kiadott figyelmeztetésében.

MTI Gazdaság

A Fitch megerősíti a brit „AAA”-t, stabil kilátással

Stabil kilátással megerősítette Nagy-Britannia lehető legjobb, „AAA” szintű szuverén adósbesorolását pénteken a Fitch Ratings, amely szerint ennek az elit osztályzatnak a fenntartását igazolja a magas hozzáadottérték-tartalmat előállító, sok lábon álló gazdaság, a font tartalékvaluta-státusa és a „kivételes finanszírozási rugalmasság”.

MTI Gazdaság

IfW: a világgazdaság a javulási pálya küszöbén áll

A kieli IfW (Institut für Weltwirtschaft) gazdaságkutató intézet szerint a világgazdaság mérsékelt ütemű javulási pálya küszöbéhez érkezett. A nyáron észlelt élénkülési jeleket követően az idei második félévben már a termelés viszonylag erőteljes fellendülésre lehet számítani.

MTI Gazdaság

Fitch: tíz százalékponttal növekszik az államadósság-rátánk

A recesszió következtében átlagosan tíz százalékponttal növekszik a közép-európai hármak – Magyarország, Csehország és Lengyelország – GDP-arányos államadósság-rátája 2010 végéig a tavaly év végi szintekről – áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban kiadott elemzésében, amely ugyanakkor reálisnak nevezi a magyar államháztartási deficitcsökkentési célt, és elsősorban a két másik ország költségvetési folyamatait minősíti kockázatosnak.

A varázserő eltűnik, de ennek így kell lennie – az Örkény Színház előadása a hvg.hu-n

A varázserő eltűnik, de ennek így kell lennie – az Örkény Színház előadása a hvg.hu-n

Ennél nemzetközibb hír nem lesz a hétvégén

Ennél nemzetközibb hír nem lesz a hétvégén

Nem volt ötös a lottón

Nem volt ötös a lottón