szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ez az, amire a kíváncsi szomszédok várnak Norvégia-szerte: a hivatalos adóhivatali lista közzététele a norvégok – csaknem minden norvég kereső – jövedelméről és vagyonáról.

A 4,8 millió lakosú skandináv országban ugyanis törvény írja elő a teljes átláthatóságot: a 2008 évi skatteliste októberben került nyilvánosságra és a média nem is késett a csemegézéssel. Mindenki megtalálható rajta: a nyugati fjordok halásza, az északi rénszarvastenyésztő és még annak a bizottságnak a tagjai is, amely a Nobel-békedíjat – idén - Barack Obama amerikai elnöknek ítélte.

Az ország leggazdagabb embere Johan Henrik Andresen dohányipari mogul: 11,1 milliárd korona, azaz mintegy 2 milliárd dollár (356 milliárd forint) vagyonának értéke. A Dagbladet című lap szerint ezzel megelőzte Kjell Inge Roekke nagyiparost.

Norvégia leggazdagabb asszonya Tone Bjoerseth-Anderson, aki a maga 594 millió koronájával 24 férfi után az első hölgy a listán. Liv Ullmann, a világhírű filmszínésznő és rendező viszont „csak” 13,7 millió koronás szerény vagyonnal rendelkezik.

A királyi család tagjai nem szerepelnek a listán, egyszerű okból: ők nem fizetnek adót. Ugyancsak nem szerepelnek a skatteliste nevei között azok, akiknél az anyagi helyzet vagy egyszerűen a név közzététele biztonsági megfontolásokból nem kívánatos – és a hajléktalanok sem.

A média a legkülönbözőbb szempontok szerint dolgozta fel a rengeteg adatot. Az NRK online portál a leghíresebb norvég párokat szedte sorba – celeb-párbajok címen. Az Aftenposten a neveket vizsgálta „Milyen gazdag az ön neve?” cím alatt: kiderítette, hogy a férfiak közül a Terje nevűek büszkélkedhetnek a legtöbb jövedelemmel, a nők közül azok, akik a Marit névre hallgatnak.

Az európai országok zömében egészen másként tekintenek ezekre a jobbára magánügynek tekintett adatokra. Spanyolországban a kormány a napokban először tett közzé hivatalos adatokat tagjainak vagyoni helyzetéről, de a magánemberek esetében nem nyilvánosak a jövedelmek és vagyonok.

Christine Ingebritsen, a washingtoni egyetem skandináv gazdasággal foglalkozó katedrájának professzora szerint a norvég adólista a skandináv egalitarianizmus hosszú idő alatt kialakult hagyományát illusztrálja. „Az állampolgár így bizonyíthatja a közösség számára, hogy jogosan szerezte vagyonát”.

De még az egalitárius Norvégiában is sok ellenfele van a skatteliste hagyományának. A Synovate közvélemény-kutató intézet 2007-es felmérése szerint a norvégok 32 százaléka híve csak ennek a gyakorlatnak – 46 százalékuk viszont ellenzi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pénzmosás és okirathamisítás miatt indul per a korábbi portugál kormányfő ellen

Pénzmosás és okirathamisítás miatt indul per a korábbi portugál kormányfő ellen

A sáskajárástól a sáskafogyasztásig - A Biblia ételei könyvajánló

A sáskajárástól a sáskafogyasztásig - A Biblia ételei könyvajánló

Kétséges Harry részvétele Fülöp herceg temetésén

Kétséges Harry részvétele Fülöp herceg temetésén