szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy nap alatt visszahozta az előző három napban leadott majd 9 százalék nagy részét az OTP szerdán, de nem csak a bankpapírnak volt nagy napja.

Az elmúlt napok meredek zuhanását követően szerdán hatalmasat ugrott a Budapesti Értéktőzsde vezető indexe. A BUX 20 288 ponton búcsúzott 3,1 százalékkal ( 611 ponttal) az egy nappal korábbi záróérték fölött. Ilyen mértékű növekedést bő két és fél hónapja nem láthattak a befektetők a BÉT-en, legutóbb augusztus 24-én ugrott ennél nagyobbat a BUX, akkor 1200 pontot menetelt az index.

Szárnyaló OTP

A legnagyobb forgalmú papírok közül az OTP teljesített a legjobban. A bankpapír az elmúlt három napban jó 9 százalékot esett, ennek jelentős részét azonban ma visszaszedte: az 5380 záróár 7,6 százalékkal magasabb a tegnapinál.  Kifejezetten jól ment a Richternek is: a gyógyszeripari papír részvényei 3,8 százalékkal drágultak, s 41 500 forinton zártak, ami ismét csak 22 hónapos rekord: legutóbb 2007 januárjában járt ennél magasabban a kurzus.

A másik két blue chip ugyanakkor a szárnyaló piacon sem tudott emelkedni. A Mol ugyan a nap nagy részét a zöld tartományban töltötte,  zárásra azonban visszacsúszott egészen a tegnapi végső árig (14 800 forint). A Magyar Telekom ennél is gyengébben teljesített: a 751 forintos záróár 10,5 százalékos visszaesésnek felel meg.

Hatalmas érdeklődés a Richter piacán

A forgalom ismét nagyobb volt az átlagosnál, s ma különösen kitett magáért a Richter, amelynek papírjai 8,1 milliárd forint értékben forogtak szerdán. Persze a legkeresettebb részvény címet ezzel sem lehetett elbitorolni az OTP-től, ami ma is 18 milliárd fölötti forgalmat hozott, de a Richter 8 milliárdja nem csak a másik két blue chip összesen 4 milliárdos forgalmának a duplája, de az elmúlt 180 napos Richter átlagforgalomnál is háromszor nagyobb. 

Szárnyaló indexek európaszerte

A BUX ma teljesítményével egyértelműen felülteljesítő volt a régióban, pedig a cseh és a lengyel börze sem teljesített rosszul. A prágai PX mutató például 1,55 százalékot erősödött, úgy, hogy a fontosabb papírok közül mindössze három esett, míg a varsói WIG-20 2,5 százalékkal értékelődött fel részben a bankpapírok kimondottan jó teljesítményének.

A nyugati indexek is kitettek magukért szerdán. Zárás előtt egy órával a három legfontosabb európai mutató közül a párizsi CAC-40 állt a legjobban 2,63 százalékos pluszban, de 2 százalékot meghaladó ütemben emelkedett a frankfurti DAX-30 és 1,6 százalékos pluszt hozott össze a londoni FTSE-100 is.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ingyen nézhetnek online színházi előadásokat a kórházi dolgozók

Ingyen nézhetnek online színházi előadásokat a kórházi dolgozók

Napokig tarthat a helyreállítás az újfehértói vonatbaleset után, új menetrendet vezettek be

Napokig tarthat a helyreállítás az újfehértói vonatbaleset után, új menetrendet vezettek be

Energiahatékonyság, digitalizáció, automatizálás: aki kimarad, az nagyon lemarad

Energiahatékonyság, digitalizáció, automatizálás: aki kimarad, az nagyon lemarad