szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lefelé módosította a Magyarország hazai össztermékének (GDP) idei alakulására vonatkozó előrejelzését csütörtökön megjelent elemzésében a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), 2010-re viszont a korábban becsültnél kisebb visszaesést valószínűsít.

A júniusban jósolt 6,1 százalék helyett 6,9 százalékkal eshet vissza idén a magyar GDP, jövőre pedig 1 százalékos csökkenés várható éves szinten, a korábban jelzett 2,2 százalék helyett. 2011-ben már 3,1 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság, a külpiaci élénkülés és a javuló hitelfeltételek hatására - áll az OECD új elemzésében. Mi több, 2011 végére a magyar GDP növekedési üteme a 4,5 százalékot is megközelítheti, az OECD előrejelzése szerint.

A magyar kormányzati prognózis idén 6,7 jövőre 0,6 százalékos GDP-csökkenéssel számol.

A 30 legfejlettebb ipari államot tömörítő szervezet világgazdasági elemzése szerint a közép-kelet-európai térség az euróövezetnél gyorsabban kapaszkodik ki a válságból, jövőre 0,9 százalékkal, 2011-ben pedig 1,7 százalékkal növekedhet, a kilábalásnak azonban határt szab a magas munkanélküliség és a költségvetési kiigazítás kényszere.

A magyarországi növekedést az erősödő külső kereslet és az üzleti beruházások fellendülése fogja táplálni, jósolja  az OECD, hozzáfűzve, hogy a beruházások és a belföldi kereslet élénkülését monetáris könnyítésnek - kamatcsökkentésnek - kellene támogatnia.

Magyarország növekedési potenciáljának javulásában fontos szerepet játszik az adók átterelése a foglalkoztatásról a fogyasztás felé, állapítja meg az elemzés. A növekedési prognózis lefelé mutató kockázatai között említik a bedőlt hitelek arányának esetleges emelkedését, amely visszafoghatja az üzleti beruházásokat és előidézheti a forint iránti bizalom ismételt megrendülését. A fölfelé mutató kockázat csupán a vártnál erősebb világgazdasági fellendülés lehet.

Az OECD erre az évre 4,5 jövőre 4,0 százalékos éves inflációt prognosztizál, 2011-re pedig az MNB 3 százalékos inflációs céljának teljesülését várja. A munkanélküliség a jövő év átlagában a jelenlegi 10,3 százalékos szinten marad és 2011-ben is 9,3 százalékos lesz, szemben a 9,8, illetve 9,0 százalékos kormányzati prognózissal.

Az államháztartás hiányát az idei évre tervezett GDP arányában 3,9 százalék helyett 4,3 százalékra és a jövő évi 3,9 százalék helyett 4,1 százalékra teszi az OECD és még 2011-re is 3,6 százalékot jósol.

A ciklikusan korrigált, azaz lényegében a válság bevételcsökkentő hatását kiszűrő számítások szerint azonban a GDP 0,6 százalékának megfelelő államháztartási többletet számol 2010-re – ez a legjobb az összes tagország között, mert Svédország 0,2 százalékos többletén kívül az összes többi OECD tagországnak negatív ez a mutatója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Demeter Szilárd ellen tiltakoztak a Petőfi Irodalmi Múzeum előtt

Demeter Szilárd ellen tiltakoztak a Petőfi Irodalmi Múzeum előtt

Több országban tombol a kanyaró, újra felbukkant a gyermekbénulás

Több országban tombol a kanyaró, újra felbukkant a gyermekbénulás

Már harmincan akarják kizárni Deutsch Tamást az Európai Néppártból

Már harmincan akarják kizárni Deutsch Tamást az Európai Néppártból