szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A piacokon megnyugodott a hangulat és úgy tűnik, mintha minden helyreállt volna, sőt, az indexek és az árfolyamok a helyzet javulását mutatják – mondta Háda Bálint. A Questor csoport pénzügyi elemzője szerint a kép azonban csalóka, a részvénypiaci emelkedést továbbra is sokkal inkább a piacokon lévő többlet likviditás fűti, semmint bármilyen fundamentális megalapozottság.

A BUX a 2008. januári szintekhez közel mozog, a régiós részvénypiacok pedig úgy viselkednek, mintha meg sem történt volna a válság – mondta Háda Bálint. Az elemző ugyanakkor kiemelte: a magyar tőzsdén a vezető papírok árfolyamai nagyjából 70 százalékban a cégek eredményeinek köszönhetőek, míg 30 százalékban spekulációnak.

Háda Bálint azonban arra figyelmeztetett, hogy sok bizonytalansági tényező húzódik meg a háttérben. Pozitív jelként értékelte például az amerikai fogyasztás emelkedését, valamint a tengerentúli lakáseladások stagnálását és az amerikai lakásárak növekedését, amelyek már a válság enyhülését jelzik. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy még mindig nagyon magas a likviditás, a helyét kereső többletpénz akár további irracionális szintekre is viheti a tőkepiacokat. Az amerikai diszkontkincstárjegyek nulla körüli hozama nem kínál befektetési alternatívát, és a részvénypiacok túlárazottságától való félelem egyre inkább a nyersanyagpiacokra tereli a magas hozamot kereső spekulatív pénzeket.

Az utóbbi hetek árfolyam alakulásai a fontosabb részvénypiacokon annak ellenére mutatnak bizonytalanságot, hogy a legutóbb nyilvánosságra került adatok jobban tükrözik a növekedés lehetséges beindulását, mint korábban bármikor. A nemzetközi piacokon tovább folytatódott ugyan az emelkedés a harmadik negyedévben is, de augusztus közepe óta az erősödés lendületét négy alkalommal is komolyabb korrekció törte meg. A Questor elemzője ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a kedvező adatok mögött állami költségvetésből származó gazdasági ösztönzők állnak. Ha kiderül, hogy az állami ösztönzők véget érnek, és nem lép helyükbe organikus növekedés, a piacokon mindenképpen fordulat következik.

© Reuters/Questor


Ki fizeti meg a növekedés árát?

A növekedés fenntarthatósága jelenleg szinte mindenütt kétséges, emiatt pedig nem zárható ki, hogy a jövő év elején mások mellett az amerikai gazdaság ismét lejtmenetet vesz – állapítja meg a Questor legfrissebb elemzése. Ennek lehetősége viszont felveti a további esetleges gazdaságélénkítő lépések szükségességét is. Háda szerint a programok finanszírozása komoly problémákat vet fel – különösen azóta, hogy Nagy-Britannia leminősítése először napirendre került. A kötvénykibocsátásokban a négy fejlett gazdasági centrum, de főleg az USA jár az élen. Eddig ugyanis ez teremtette meg a gazdasági növekedés hátterét. Arra a kérdésre azonban, hogy ez mit von majd maga után, korábbi válságok sem adnak választ, hiszen ilyen mértékű hiányfelhalmozás korábban sosem volt. Az tehát továbbra is kérdés marad, hogy ki fogja ezeket a kötvényeket megvenni és ezáltal finanszírozni a felhalmozott adósságokat. Ily módon a hiányszintek a gazdasági növekedés útjába is akadályt gördíthetnek majd – tette hozzá Háda Bálint.

© Európai Bizottság/Questor

Probléma lehet a munkanélküliség növekedése, mivel még sok vállalat csökkentheti munkavállalói számát a válság miatt az következő hónapokban. Emellett az alacsony fokú banki hitelezés is jelentős gátja lehet a gazdasági növekedésnek.

A piacokon tapasztalható alacsony alapkamatok is a bizonytalanságot jelzik – mondta a szakember. Véleménye szerint, ha a jegybankok biztosra vennék a gazdasági növekedést, akkor kamatot emelnének. Háda emiatt úgy véli, a Magyar Nemzeti Bank is várhatóan óvatosabb lesz és az év végéig 50 bázispont helyett már csak 25 bázisponttal csökkenti a magyar alapkamatot.

A kockázatok között a Questor elemzése megemlítette még a költségvetési fegyelem fellazítását is. Az eurót az Európai Központi Bank (EKB) szigorúbb politikája tartja a többi hasonlóan alacsony kamatozású fejlett piaci eszközzel szemben. Az eurozóna bankjai azonban még a becsült veszteségeik felét sem írták le, ezért egyre nagyobb a nyomás a költségvetési fegyelem fellazítására az eurozónában is. Emiatt pedig kérdéses, hogy továbbra is képes-e tartani magát az euró. A dollár zéró közeli kamata és a lenyomott amerikai rövid- és hosszú hozamok mellett a Questor elemzői erre látnak némi esélyt.

A tőzsdék optimistább képet festenek a valóságnál (Oldaltörés)


A Questor  elemzői szerint a Fed várhatóan továbbra is fenntartja a nulla közeli kamatszintet és a likviditásbőséget, ami további rengeteg „olcsó” pénzt és gyenge dollárt jelent a piacok számára. A piacokba pumpált rengeteg pénz és az alacsony kamatok viszont elsősorban a nyersanyagpiacok árfolyam-emelkedését idézheti elő, emiatt pedig inflációgerjesztő hatása lehet.

Háda szerint az alacsony kamatszint azt is tükrözi, hogy a jegybank a növekedést rendkívül bizonytalannak látja. Miután dollárban, angol fontban, japán jenben és euróban továbbra is csak rendkívül alacsony kamatok mellett lehet befektetni, ezért a piacokon lévő többlet likviditás valószínűleg a legkönnyebben manipulálható befektetési eszközök, a nyersanyagok piacát fogja megtalálni. Ez pedig akkor is így lesz – véli Háda –, ha a növekedés valóban organikusan beindul.  A feldolgozó ipar ugyanis igyekszik majd minden áron beszerezni a szükséges nyersanyagokat a termékei iránti vélt vagy valós kereslet kielégítése érdekében.

© Reuters, Questor
A Questor elemzőinek megítélése szerint a helyzet kettősségét támasztja alá az arany árfolyamának egyre drasztikusabb emelkedése is. Az arany ára még akár 1300 dollár felé is kúszhat a következő évben az elemzők szerint, ami szintén azt mutatja, hogy a befektetők szerint nem annyira jó a világgazdaság helyzete, mint amit a tőzsdék mutatnak. Az olajpiac fundamentumai már kevésbé indokolják a jelenlegi olajárfolyam jegyzéseket, hiszen a napi olajkereslet az OECD országokban mintegy 13 éves mélyponton van. Az élelmiszerek piacán viszont a kedvezőtlen időjárás fokozhatja a dollár gyengülése által gerjesztett áremelkedést.

Magyar helyzet: kegyelmi állapot

Miután a magyar gazdaság szerkezetében érdemi változás az elmúlt egy évben nem történt, ezért a kedvező árfolyam sokkal inkább a fejlett gazdaságok alacsony kamatszintjének köszönhető. A Questor elemzői szerint az euró tartása ésszerű lehet, hiszen a következő hónapok bizonytalanságai – elsősorban az ukrán, majd a hazai választási kampányok – miatt az euróbefektetéseken akár árfolyamnyereséget is el lehet érni.

A magyar gazdaság kilábalása csak igen lassan mehet végbe a Questor elemzői szerint, a legkedvezőbb forgatókönyv esetén is csak a jövő év végén mutathat szerény növekedést. Az EUR/HUF árfolyam nagy részben egy kegyelmi időszakot tükröz. A hangulat változása ugyanakkor a kegyelmi állapot megszűnését is jelenti, mivel a magyar gazdaság és a költségvetés érdemben nem különbözik szerkezetileg az egy évvel ezelőtti állapottól.

Az ország problémáit csak a hosszú távú gazdaságpolitikai gondolkodás meghonosodása oldhatja meg - vélik a Questor elemzői. Egy olyan gazdasági program, amely számos konkrétumot tartalmazva a külföldi befektetők számára elegendő fogódzkodót nyújt a kitűzött célok elérésének méréséhez. Ennek a legkézenfekvőbb módja egy euróbevezetési céldátum kitűzése lehetne. A választások feltehetően bizonytalanságot hoznak majd - elsősorban az árfolyam alakulásába -, de ez megfelelő gazdasági program esetében kezelhető problémát jelent.

© IMF

Háda Bálint a magyar részvénypiac helyzetére kitérve elmondta:  a hihetetlenül optimista hangulat és az erőteljesen megemelkedett kockázati étvágy hatására a hazai részvénypiac is lehetetlennek tűnő szintekre emelkedett, legalábbis ami a társaságok eredményességét illeti. Ezt a szintet pedig a többlet likviditás által fűtött spekuláció akár tovább is emelheti, a vállalatok jelenlegi teljesítménye azonban ezt semmiképpen nem alapozza meg. Az egyetlen befektetői sztori jelenleg a Richter originális kutatási projektje, amely azonban nemcsak jelentős sikert, de igen nagy kockázatot is hordoz magában – vélekednek az elemzők.

A nemzetközi piacokon az alacsony kamatszint megélénkítheti a vállalat felvásárlásokat, ezt a folyamatot azonban a növekedéssel kapcsolatos bizonytalanságok hátráltathatják. Ennek ellenére a Questor elemzői valószínűnek tartják, hogy elsősorban a bankok piacán erőteljes konszolidáció induljon meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rétvári szerint beérett a chipsadó és a mindennapos testnevelés

Rétvári szerint beérett a chipsadó és a mindennapos testnevelés

Tízszer annyi ammónium-nitrát áll egy román kikötőben, mint amennyi Bejrútot lerombolta

Tízszer annyi ammónium-nitrát áll egy román kikötőben, mint amennyi Bejrútot lerombolta

2001-ben még a japán férfiak 48%-a cigizett, de most tömegek állnak le vele

2001-ben még a japán férfiak 48%-a cigizett, de most tömegek állnak le vele