szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lettország és Litvánia adóskockázati besorolásai továbbra is lefelé ható nyomás alatt vannak, Észtország azonban hamarosan - akár alig több mint egy év múlva - az euróövezetben lehet - áll a Fitch Ratings kedden Londonban.

A legnagyobb európai hitelminősítő szerint a balti térség adósosztályzataira nehezedő nyomás a recesszió súlyosságából, a több évre elhúzódó költségvetési takarékossági intézkedések politikai kihatásaiból, a banki eszközminőség romlásának üteméből és - Lettország esetében - a valutaleértékelés kockázatából ered.

A Fitch szerint ugyanakkor Észtország a legnagyobb eséllyel 2012-ben, de az EU jóindulatú elbírálása esetén akár már 2011-ben beléphet az euróövezetbe. A cég azt jósolja, hogy a másik két balti köztársaság eurócsatlakozása 2015-ben a legvalószínűbb.

A 2011-es észt eurócsatlakozás esélyeit latolgatva a Fitch Ratings azt írta: saját becslése szerint Észtország államháztartási hiánya a hazai össztermék (GDP) 4 százaléka lesz az idén, és jövőre 2,9 százalékra csökken. Ez önmagában a 2012-es euróbevezetést teszi a legvalószínűbbé, de ha az unió úgy ítéli meg, hogy az idei évre várt deficit csak "kivételes és átmeneti" okokból lépte át a 3 százalékos referenciaszintet, és a 3 százalék alatti hiányt célzó középtávú észt költségvetési tervek hitelesek - vagy ha az észt kormánynak mégis sikerül már az idén 3 százalék alá vinnie a deficitet -, akkor a 2011-es észt euróbelépés is lehetségessé válhat - áll az elemzésben.

Észtország adóskockázati besorolása a Fitch listáján egyelőre közepes befektetői "BBB plusz", negatív kilátással, Litvániáé eggyel gyengébb, "BBB", szintén negatív kilátással.

Lettország osztályzata a befektetésre ajánlott sáv alatt van, "BB plusz" szinten, és erre is negatív kilátás érvényes.

Az EU-tagországok közül csak Lettországnak és Romániának van befektetési szint alatti besorolása; a két országra a Fitch mellett a Standard & Poor's is spekulatív adósosztályzatot tart érvényben.

Magyarország közepes befektetői "BBB" besorolását a Fitch Ratings e héten megerősítette. A cég 2014-re jósolja Magyarország euróövezeti csatlakozását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Máris felfüggesztették Nicolas Sarkozy korrupciós perét

Máris felfüggesztették Nicolas Sarkozy korrupciós perét

Egy nyúlra célzott, de a hajtót találta el a rendőr a vadászaton

Egy nyúlra célzott, de a hajtót találta el a rendőr a vadászaton

Hatékony harc a felfázás ellen: gyógynövények!

Hatékony harc a felfázás ellen: gyógynövények!