szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gazdaságokba pumpált százmilliárd eurók után az Európai Központi Banknak (EKB) be kell jelentenie, hogy megkezdődik a pénzpiaci ösztönzők kivonása, de ezt ütemterv nélkül tegye - adott tanácsot az EKB-nak pénteki budapesti előadásában Lámfalussy Sándor, az Európai Monetáris Intézet egykori vezetője.

"A kivonulásnak meg kell történnie" - állította Lámfalussy Sándor, mert ha ez nem történik meg, akkor az államadósságoknál fennáll a robbanásveszély.

A euró "atyja" nem tudta a kivonulás optimális időpontját meghatározni, véleménye szerint ez akkor lehetséges, amikor a magánszektor kereslete, és ezzel együtt az export nőni kezd, ami egy-két éven belül meg is fog történni.

Amíg a monetáris politikai döntések villámgyorsan megszületnek és hatnak, addig a fiskális politikában erre másfél évre van szükség, azaz a mai döntések 2011-ben hatnak - mutatott rá a pénzügyi szakember.

Lámfalussy Sándor három különböző aspektusból vizsgálta a válság világgazdaságra, illetve az európai pénzpiacokra gyakorolt hatását.

Azt elemezte, hogy a gazdasági krízis hogyan változtatta meg a jegybankok, valamint az egyes államok fiskális politikáját, illetve azt vizsgálta, hogy az egyes kereskedelmi bankok, bankcsoportok "hogyan szabaduljanak meg a válság alatti kormányzati segítségtől", amelyet tőkemegerősítés, vagy garanciák formájában igénybe vettek.

Lámfalussy Sándor kiemelte: a jegybankok mérlegfőösszege, köztük az EKB-é, illetve a Fedé már-már az "egekbe szöktek", a nagyarányú likviditásnak pedig az a jelentős kockázata, hogy a jövőben újra nekilendülhet az infláció. A megnövekedett likviditás emellett esetleg újabb olyan pénzpiaci buborékokat hozhat létre, amelyek ismét veszélyes folyamatokat indíthatnak el a világ pénzpiacain.

Az egyes európai országok fiskális politikájával kapcsolatban megjegyezte: a fiskális politikák egységes kezelése kivitelezhetetlen, azt azonban egyeztetni kellene, melyik ország mit vállal fel, melyik ország mikor kezdi meg a megnövekedett államháztartási hiányának lefaragását. Az eurózóna és a többi uniós állam kormányainak meg kellene beszélni, mikor kezdenek hozzá a válság miatt felduzzadt államadósságuk mérsékléséhez - fűzte hozzá Lámfalussy Sándor.

Úgy vélte, minél előbb el kell azon is gondolkodni, hogy az egyes kereskedelmi hitelintézeteknek adott állami segítséget miként, milyen menetrendben adják vissza a bankok. A bankoknak adott segítség leépítését úgy kell megvalósítani, hogy azok ne idézzenek elő újabb rendszerszintű kockázatokat a nemzetközi pénzpiacon - tette hozzá.

Lámfalussy Sándor szerint a jövőben jelentős reformokra lesz szükség a pénzpiaci felügyeletek tevékenységét illetően, fontos, hogy makroszinten vizsgálják meg a pénzügyi rendszer stabilitásának kérdéseit, a felügyeletek tevékenységükkel a megelőzésre helyezzék a hangsúlyt.

Az Európai Rendszerkockázati Tanácsnak, amely a jövőben felügyeli az európai pénzügyi rendszer működésének rizikóit, közvetlen információkat kell kapnia az Európában működő pénzintézetekről, pénzügyi csoportokról – mondta Lámfalussy Sándor.

Az euró "atyja" szerint a jövőben a kockázatok mérséklésére az európai pénzpiacok szabályozását is fel kell gyorsítani, ha egy-egy nagy kockázatú folyamatra, esetleg új típusú intézmény működésére fény derül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hajnali négyre hirdetett misét egy pap Szlovákiában

Hajnali négyre hirdetett misét egy pap Szlovákiában

Müller: A vírus terjedését nem lehet teljesen megakadályozni, de ha kell, még szigorítanak

Müller: A vírus terjedését nem lehet teljesen megakadályozni, de ha kell, még szigorítanak

Van egy bogár, amit szinte lehetetlen agyonnyomni, pedig autóval is átmentek rajta – videó

Van egy bogár, amit szinte lehetetlen agyonnyomni, pedig autóval is átmentek rajta – videó