szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még nem érkezett hivatalos bejelentés a kínai kereskedelmi minisztériumba (MOC) arról, hogy a Google el kívánja hagyni az országot – tájékoztatott helyi idő szerint pénteken délután a tárca szóvivője.

„Mindeddig a MOC és a fővárosi kormányzat kereskedelmi bizottsága nem kapott jelentést arról, hogy a Google kivonná befektetését Kínából, vagy elhagyná a piacot” – közölte sajtótájékoztatóján Jao Csien.

Jao az alkalmat megragadva emlékeztetett arra, hogy Kínában a reform és nyitás politikájának köszönhetően a beruházási körülmények jelentősen javultak és Kína továbbra is egészséges körülményeket kíván biztosítani a külföldi befektetők számára.

„A külföldi üzleti vállalkozásoknak – beleértve a Google-t is – ugyanakkor tiszteletben kell tartaniuk a vendéglátó ország törvényeit és rendelkezéseit, hagyományos kultúráját és a politikai irányait, valamint a közérdekét” – húzta alá a szóvivő, aki még leszögezte: a Google esetleges kivonulása nem fogja veszélyeztetni a kínai-amerikai kereskedelmi kapcsolatokat.

A nyilatkozatra azt követően került sor, hogy a kínai piacon 2006 óta jelenlévő Google korábban közleményben hozta nyilvánosságra: fontolóra veszi a Google.cn szolgáltatás megszüntetését és kínai irodáinak bezárását. A nyilatkozat szerint erre a kormánnyal fennálló – kötelező tartalomszűrés miatti – nézeteltérése, és a Google szolgáltatásai elleni ismeretlen eredetű támadások miatt kerülhet sor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!