szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A válság miatt tavaly megtört a nemzetközi idegenforgalom növekedésének lendülete. Az ENSZ idegenforgalmi szervezete, az UNWTO hétfőn ismertetett adatai szerint tavaly világszerte 880 millióan keltek útra, 4 százalékkal kevesebben az egy évvel korábbinál. A szakma bevételei ennél nagyobb mértékben, 6 százalékkal esetek vissza.

A nemzetközi szervezet az idén némi élénkülésre számít, az idegenforgalom 3-4 százalékkal bővülhet a megindult lassú gazdasági növekedésnek köszönhetően, de komoly kockázatokat jelent a korábban bevezetett ösztönző programok megszűntetése.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2009. január–novemberben a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek, illetve vendégéjszakák száma egyaránt 8 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának értékétől. A szálláshelyek árbevétele folyó áron 10 százalékkal mérséklődött.

A magyar turisztikai marketing szervezet, a Magyar Turizmus Zrt. célja, hogy az idén a turizmusból származó bevételek a tavalyi szinten maradjanak, jövőre és 2012-ben pedig 3-4 százalékkal bővüljenek. A társaság 2011-2012-re vonatkozó marketingstratégiájában azzal számol, hogy az idén a kereskedelmi szálláshelyeken a tavalyihoz képest stagnál a belföldi és külföldi vendégek és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma, 2011-ben és 2012-ben viszont a vendégek száma 3-4 százalékkal, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig 1-2 százalékkal nő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!