szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szerbia elveszítheti világbanki hitelét, ha nem gondoskodik a hatékonyabb felhasználásról – jelentette ki a Blic című belgrádi újságnak Simon Grey, a Világbank szerbiai képviseletének vezetője.

A szakember szerint a kölcsönök hatékonyabb felhasználására van szükség, nem pedig újabb hiteligények benyújtására. Erre az évre a Világbank egyetlen új beruházási kölcsönt sem fog jóváhagyni Szerbiának a már megszavazott, a belgrádi költségvetés támogatására szánt 200 millió dolláron felül – mondta a képviseletvezető.

Grey úgy ítélte meg, hogy bár javult valamelyest a hitelfelhasználás, nem lehet azt mondani, hogy minden rendben van vele, továbbra is akadnak komoly problémák. Ezért Jane Armitage, a Világbank Délkelet-Európáért felelős igazgatónője áprilisban újból Szerbiába látogat, hogy tájékozódjon a kölcsönök felhasználásáról. Amennyiben a vizsgálat kedvezőtlen megállapításokra jut, a pénzintézet meggondolhatja, hogy ne csökkentse-e a Szerbiának szánt hitelt, vagy ne adja-e teljes egészében másnak.

A Világbank novemberben hagyta jóvá a szerb államháztartási hiány fedezésére szánt 200 millió dolláros hitelt. Ahhoz, hogy az erről szóló egyezség megszülessen, Szerbiának vállalnia kellett több megszorító intézkedést: az állami alkalmazottak fizetésére és a nyugdíjakra kimondott moratórium fenntartását és egy átfogó nyugdíjreform elindítását.

Ez utóbbira Simon Grey szerint azért is szükség van, mert a nyugdíjak a GDP 12 százalékát felemésztik, ami túlságosan sok pénz. Szerbiában túl liberális a korengedményes nyugdíjba vonulás szabályozása, ami szintén nem tartható fenn – mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!