szerző:
hvg.hu

A fejlett piacokon az elmúlt napok változásai alapján a spekulatív longok lezárása tűnik ésszerűnek, ami igaz a hazai részvények, s egyéb feltörekvő piacok esetében is igaz. Elképzelhető ugyanis, hogy „megveszik az esést”, s emiatt egy komolyabb (15-20 százalékos) korrekció esélye igen magas.

A mögöttünk álló hét döntő változásokat hozott, ugyanis a korábbi kitörés után a fejlett részvény-piacok a kitörés előtti bázis szintjére estek vissza. Ezzel párhuzamosan a dollár újra erősödött, míg az utóbbi időben gyengélkedő euró nem csak a dollárral, hanem a többi vezető devizával szemben is veszített értékéből.

Az okok között említhetjük az utóbbi időszak várakozásoktól elmaradó makrogazdasági adatait, és azt is, hogy Obama amerikai elnök legújabb terve szerint erősen korlátoznák a bankok tevékenységi körét, méretét, szigorítanák gazdálkodásuk feltételeit. Ez jelzés a piaci szereplők számára, hogy az elnök és a pénzügyi vezetők még nem döntöttek az állami pénzek kivonásáról, de – miután a recesszió mélypontján túl vagyunk – hozzáláttak a pénzügyi rendszer átalakításának. Ez pedig sokak számára kedvezőtlen piaci tendencia, ugyanis az állam újabb beavatkozása tovább torzíthatja a piaci viszonyokat. Ez pedig bizalmatlanná tesz sok befektetőt világszerte.

Ez látszik a feltörekvő piacokon is, ahol szintén korrekció alakult ki, különösen a távol-keleti térségben, ahol a kínai vezetők fokozatosan szigorítják a pénzügyi kondíciókat. Kérdés a továbbiakban, hogy az elmúlt napokban kialakult korrekció egy nagyobb esés kezdete, vagy a továbbra is rendkívül magas likviditás miatt a befektetők újra „megveszik az esést”.

  

Devizapiac (Oldaltörés)

Az EUR/USD azonnal reagált, amikor Obama elnök bejelentette a bankszektor újra-szabályozására vonatkozó legújabb terveit.


 

© hvg.hu

© hvg.hu

Az első látásra meglepő változások mögött tulajdonképpen egy technikai értelemben jól körvonalazódó trend húzódik meg. A dollár erősödését az előző periódusban az 1,42-es szint megfogta, de 1,45 után ismét fordult az irány, így 1,40-1,42 közé állt be a jegyzés. Nagy kérdés, hogy az 1,40 – mint technikai és mint lélektani szint – vajon képes-e megállítani a dollár erősödését, vagy ez ismét csak egy megálló lesz a trendben.

Amennyiben a dollár erősödését kiváltó tényezők továbbra is fennmaradnak, akkor az 1,40-es szint könnyen eleshet. Márpedig most úgy tűnik, hogy ezek a tényezők a közeli napokban hatni fognak! Ugyanis Obama elnök várhatóan nem visszakozik, sőt elképzelhető, hogy újabb részletek ismeretében még erősebb lesz a piacra gyakorolt hatás, a kínai hatóságok pedig – mint eddig is – a piaci lufi kialakulásától tartva inkább fokozzák az adminisztratív intézkedések szigorító jellegét. Ebben a helyzetben az 1,40-es szint alatti jegyzés logikus piaci reakció lenne, de azt gondoljuk, hogy a változások gyorsasága csökken, így az 1,40-es szint támasz lehet a trendben, s érdemes lehet EUR/USD vételi pozíciókat kialakítani. A pozíciók az 1,42-es szinten esedékesek.

A hazai piacot a forint felgyorsult mozgása is az jellemzi. Ez nemzetközi hatás, hiszen a vezető devizák mozgása is ilyen képet mutatott. Az MNB kamatvágás nem hat, mivel a piaci szereplők szinte egyöntetűen 25 bázispontos csökkentést várnak, amit beárazottnak tekintenek. (Az alapkamat 25 bázispontos csökkentése 25-én meg is történt.)

© hvg.hu

© hvg.hu


Jól látható, hogy a forint sem a dollárral, sem az euróval szemben nem mozdult ki az eddigi oldalazásból. A közeli napokban nem is számítunk különösebb változásra ebben a tekintetben, de meg kell jegyezni, hogy a gyengülés esélye tovább emelkedik akkor, ha a korábban említett tényezők (Obama elnök intézkedései, kínai szigorítás, USA kamatemelési várakozások) továbbra is fennállnak.

Ezúttal kivárást javasolunk, azzal a kitétellel, hogy amennyiben az oldalazás felső szintjeihez közelít a jegyzés, javasoljuk az EUR/HUF fokozatos eladását, számítva arra, hogy az oldalazó trend még nem változik, a jegyzés hamarosan visszatalál a 270-es szint környékére.

  

Kötvénypiac (Oldaltörés)

A német tíz éves államkötvények hozama a korábbi 3,6 százalék feletti szintről 3,4 százalék környékére csökkent, míg a hasonló lejáratú USA államkötvények hozama hasonló mértékű csökkenés után 3,6 százalék körüli szintre eset. A hozamcsökkenés ellenére sem gondoljuk, hogy érdemes a fejlett piacokon kötvényekbe fektetni, mert a továbbiakban hozam-emelkedés következhet. Annak okairól már többször szóltunk, így most csak röviden annyit, hogy ha nem indul be az egészséges növekedés, akkor az állami pénzek kivonása lehetetlenné válik, ha pedig újra növekedési pályára állnak a gazdaságok, a mai nulla körüli kamatokat emelnie kell a központi bankoknak. Mindkét eset a hozamok emelkedését okozza.

A hazai piac életében nem voltak döntő változások, a korábbi hozamszintek nem változtak érdemben. Annak ellenére sem, hogy az aukciókon kiemelkedően magas volt az érdeklődés, mivel a résztvevők által kínált hozamok nem sokban tértek el a másodpiaci áraktól. Új információ beárazása tehát nem történt az elmúlt napokban.

© hvg.hu


Talán az mozdíthatja ki a piacot a jelenlegi holtpontról, ha negatív események határozzák meg az általános piaci trendeket. Ma ugyanis a pozitív várakozásokat beépültnek tekintjük, de a lehetséges negatív szcenáriókat nem árazza a piac, azaz egy-egy rossz hírre, vagy egy általánosan romló nemzetközi piaci hangulatban könnyen jelentős hozam-emelkedés következhet. Ebben a helyzetben a rövid (3-6 hónap) állampapírok tartását/vételét javasoljuk.


  

Részvénypiacok (Oldaltörés)

Az USA piacok a kitörés előtti bázis-szintekre estek. Ezzel igencsak megnőtt a veszélye egy komolyabb korrekciónak, ugyanis technikai szempontból sok befektető ezt eladási jelzésként értékelheti. Ebben a fázisban még nem feltétlenül jelennek meg a short-pozíciókat építő befektetők, de az utóbbi időszakban sok befektető jelentős nyereséget tudna elérni a múlt év során vásárolt részvények eladásával.

Tehát a fejlett piacok esetében bármikor bekövetkezhet, hogy a befektetők nagy része realizálni kívánja az elmúlt egy év során vásárolt részvényeken elérhető nyereségét. Ebben az esetben komoly korrekció következhet, de kérdés, hogy a még mindig magas likviditás miatt mikor milyen volumenben jelennek meg új vevők az alacsonyabb árszintek mellett. Mivel a korábbi támaszokat az indexek még nem törték le olyan mértékben, hogy egyértelműen trendfordulóról beszéljünk, a korábbi spekulatív longok lezárását ajánljuk.

Igaz ez a feltörekvő piacokra is, ahol szintén kisebb korrekció volt az elmúlt napokban, bár – a Távol-Kelet kivételével – az indexek még nem estek vissza a korábbi bázis szintjére. Ennek oka az lehet, hogy az intézményi befektetők a fejlődő piacok tekintetében csak kisebb késéssel reagálnak, hiszen a beáramló kisbefektetői tőke eben az esetben nem közvetlenül áramlik a piacra, hanem az intézményi befektetők közvetítésével. Ebből következően a kelet-európai régióban sem egyértelmű a helyzet, mégis, ha az egyes BUX-részvényeket vesszük sorra, már kevésbé biztató a kép.

© hvg.hu
© hvg.hu


Jól látható, hogy a hosszú távú trend a napokban lejátszódott korrekció ellenére sem sérült, de kényes helyzet alakult ki, ugyanis a korábbi oldalazás felső szintje, ma már ellenállásként szolgál. Ebből fakad, hogy ha ez a szint (21 600 pont) elesik, akkor 19 650 pontig eshet az index. Sajnos az egyes részvényeket tekintve sem lehetünk bizakodóak, mert a két kitörésben élen járó részvény (MOL, OTP) is a kitörés bázisára estek, míg a Magyar Telekom hasonló képet mutat, a Richter pedig a kitörésben sem tudott igazán erőt mutatni.

A fejlett piacokon tehát a spekulatív longok lezárását javasoljuk, ami igaz a hazai részvények tekintetében csakúgy, mint az egyéb feltörekvők esetében. Nem elképzelhetetlen ugyanis, hogy újra „megveszik az esést”, de ma egy komolyabb (15-20 százalékos) korrekció esélye igen magas.

Ajánlások
Devizapiac:
- EUR/USD: fokozatos vétel 1,40 körül (STOP: 1,39, realizálás: 1,42),
- EUR/CHF: vétel 1,47 alatt (STOP: 1,46, realizálás: 1,48)
- EUR/HUF: A korábbi 270 alatti vételi pozíciók zárása – kivárás
- USD/HUF: kivárás

Nemzetközi részvénypiac:
- EU részvények: realizálás,
- USA részvények: realizálás,
- Egyéb feltörekvők: realizálás

Hazai részvénypiac:
- Kivárás – realizálás

Kötvénypiac:
- Fejlett piacok: kivárás
- Hazai piac: rövid lejáratok (3-6 h.) tartása/vétele, csere a hosszabb lejáratok helyett

Befektetési alapok:
- Hedge fundok (melyek negatív korrelációt mutatnak a kötvény és a részvény piacokkal)

 Fürjes Szabolcs

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Százmilliók mennek az aranyvonatra, ami a múzeumoknak se kell, és az egyház sem lelkes tőle

Százmilliók mennek az aranyvonatra, ami a múzeumoknak se kell, és az egyház sem lelkes tőle

Katalán elnök: Azonnal véget kell vetni az erőszaknak!

Katalán elnök: Azonnal véget kell vetni az erőszaknak!

Átveszi a mandátumát a mohácsi polgármester

Átveszi a mandátumát a mohácsi polgármester

A Városliget Zrt. szerint Karácsony fegyvertelen a Liget-projekt ügyében

A Városliget Zrt. szerint Karácsony fegyvertelen a Liget-projekt ügyében

Már bérgyilkost is fogadott a férje megölésére, most boldogan élnek együtt

Már bérgyilkost is fogadott a férje megölésére, most boldogan élnek együtt

Neveld fel a kisállatot, majd edd meg!

Neveld fel a kisállatot, majd edd meg!