Tetszett a cikk?

Oroszok: a magyarok örök félelme címmel közölt cikket a pénteki Die Presse a Mol és a Szurgutnyeftyegaz közötti állítólagos tárgyalásokról. Közben a hírt felröppentő orosz lap, a Vedomosztyi megerősítette értesülését.

Egyszer már közrejátszottak az osztrákok abban, hogy „oroszellenes érzelmek” éledjenek fel a magyarokban – írta értékelő elemekkel ellátott tudósításában a konzervatív osztrák napilap. Felidézte, hogy 2000-2001-ben a Vienna Capital Partners leányvállalata egy orosz bankkal és a Gazprom egyik leányvállalatával közösen vette át a Borsodchem irányítását. „Magyarországon máris a szovjet korszak reneszánszát festették a falra, de az oroszok nem jöttek, a Borsodchem és a Tiszai Vegyi Kombinát egyesülését az akkor még állami tulajdonú Mol megakadályozta” – írta a lap.

Most ismét van okuk a magyaroknak az osztrákokat hibáztatni az oroszoktól való félelmük újjáéledéséért: az OMV éppen az oroszoknak adta el Mol-részesedését, miután meghiúsult a magyar vetélytárs átvételének kísérlete. Az együttműködés a Szurgutnyeftyegazzal nem volt a Mol ízlése szerint való. A magyarok azt gyanították, hogy a moszkvai kormány áll az orosz vállalat mögött – olvasható a cikkben.

Csütörtökön megint volt okuk a magyaroknak az izgatottságra – folytatódik az írás. A Vedomosztyi című orosz lap szerint a Mol vissza akarja vásárolni a Szurgutnyeftyegaztól a részvényeit, és erről a két kormány illetékesei tárgyalnak egymással.

Semmi sem mutatja jobban a magyarok idegességét, mint az erre következő csütörtöki cáfolatok sorozata – vélekedett a Die Presse. Beszámolt róla, hogy Katona Tamás államtitkár kacsának minősítette a két kormány megbeszélését a témával, Szollár Domokos kormányszóvivő pedig hangsúlyozta, hogy a kormány tiszteletben tartja a Mol függetlenségének megőrzését célzó stratégiáját. Egy Mol-szóvivő azt mondta, nem tárgyal küldöttség Moszkvában a Szurgutnyeftyegazzal. „Sehol egy nyilatkozat arról, hogy a Mol visszavásárlást fontolgat-e vagy sem” – fűzte hozzá az osztrák lap. Az orosz céget ismertetve többek között azt írta: a negyedik legnagyobb, egyben a leggazdagabb orosz olajtársaság. A tavalyi év első kilenc hónapjában 90,4 milliárd rubel nyereséget könyvelt el és az orosz statisztikai hivatal adatai szerint 23 vállalkozás társalapítója.

Közben a Vedomosztyi megerősítette, kitart az értesülése mellett. A magyar vonatkozású ügyekben mindig nagyon jól tájékozott orosz üzleti lap pénteken rövid hírben közölte, hogy a Mol szóvivője csütörtökön Budapesten bejelentette: a magyar konszern nem indított küldöttséget Moszkvába és nem tárgyalt a Szurgutnyeftyegazzal az annak birtokában lévő 21,2 százalékos részvénycsomag megvásárlásáról. A lap megismételte azonban: előzőleg forrásai megerősítették, hogy a Szurgutnyeftyegaz kapott ilyen ajánlatot a Moltól, amely a pakettet azon az áron – 1,4 milliárd euróért – szándékozik megvásárolni, amelyen azt az orosz konszern vette tavaly áprilisban az osztrák OMV-től.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A kormány nem tudta megakadályozni a Mol-részvények eladását

A kormány tudott arról, hogy vásárlási szándék van a Mol-részvények iránt, de két gazdasági társaság ügyletét nem lehetett megakadályozni – közölte Tóth Károly, a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s alelnöke kedden este. Ficsor Ádám nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter ugyancsak azt mondta, hogy nem volt lehetőség megakadályozni a tranzakciót.

MTI Gazdaság

Az oroszok a Moltól akarják megszerezni a Nabucco dokumentumait

A Mol magyar olajtársaság Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint semmilyen körülmények között sem kezd együttműködésbe az orosz Szurgutnyeftyegazzal, még ha ezért fel is kell áldoznia az ellenőrzést a Zapadno-Malobalikszkoje (ZMB) olajlelőhely felett, amelynek kitermelési engedélyét az ásványkincsekkel foglalkozó Rosznyedr állami ügynökség vissza kívánja vonni – írta szerdán a Vremja Novosztyej.

MTI Gazdaság

Eljárást kezdeményezett a Szurgutnyeftegaz a Mollal szemben

Az orosz OJSC Szurgutnyeftegaz törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett a Mol Nyrt. ellen a Fővárosi Bíróságon a Szurgutnyeftegaz részvénykönyvi bejegyzésének megtagadása miatt - közölte a Mol a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön.

HVG Gazdaság

Épülhet a Mol–Gazprom gáztároló Pusztaföldváron

Bejegyezték a Mol Nyrt. és az orosz Gazprom exportcége által fele-fele arányban tulajdonolt, 493,5 millió forint jegyzett tőkéjű Pusztaföldvár Földgáztároló Zrt.-t. Ezzel – a Mol tulajdonában lévő Pusztaföldvár-Dús gázmező átalakításával – megkezdődhet a földgáztároló építése a Békés megyei település térségében.

MTI Gazdaság

Mesic: jó lenne, ha közzétennék az OTP és a Podravka szerződését

Stjepan Mesic horvát elnök jónak látná, ha nyilvánosságra hoznák a Podravka horvát élelmiszeripari vállalat és az OTP magyar bank szerződését annak érdekében, hogy fény derüljön arra, hogy a horvát kormánynak és a Mol magyar olajipari vállalatnak volt-e köze (mint azt egyes horvát sajtójelentések állították) ehhez a megállapodáshoz.

Medve hozhatta a frászt egy horgászra Egerszalóknál

Medve hozhatta a frászt egy horgászra Egerszalóknál

Gulyás a Hajógyári-szigetről: Karácsony szellemekkel harcol

Gulyás a Hajógyári-szigetről: Karácsony szellemekkel harcol

A Parlamentnél fotózták le Pedro Pascalt

A Parlamentnél fotózták le Pedro Pascalt