Tetszett a cikk?

Kína mintegy tízmilliárd dollár összértékű észak-koreai beruházásokra készül, nagyrészt politikai célzattal − adta hírül a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

A kiszivárogtatott információk szerint néhány kínai állami bank és más multinacionális nagyvállalat közel áll a megállapodáshoz, amely szerint a körülbelül tízmilliárd dollárt elsősorban infrastrukturális beruházásokba, vasútépítésbe, kikötők, továbbá ingatlanok építésébe fektetnék. A befektetés mintegy 60 százalékát várhatóan a kínai bankok adják majd − írja a Yonhap meg nem nevezett, de a kérdésben tájékozott forrásra hivatkozva. A jelek szerint a befektetők és az észak-koreai állami fejlesztési bank közötti megállapodás aláírására várhatóan a jövő hónapban kerül sor.

A beszámoló kitér arra is, hogy a nagy összegű beruházás nem lesz hatással az ország gazdaságának lényegi állapotára, a szegénység visszaszorítására, viszont része lehet abban, hogy Phenjant visszatérítse a Koreai-félsziget nukleáris leszerelését célzó nagyhatalmi tárgyalásokhoz. A hír egy héttel azt követően kapott nyilvánosságot, hogy Észak-Korea első számú vezetője, Kim Dzsong Il azt mondta Peking egyik magas rangú képviselőjének Phenjanban, elkötelezett a Koreai-félsziget atommentessé tétele iránt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bűnösnek mondták ki Derek Chauvint George Floyd halála ügyében

Bűnösnek mondták ki Derek Chauvint George Floyd halála ügyében

Verte, földön rángatta, mosogatószert, kávéport, kólát borított feleségére egy katona

Verte, földön rángatta, mosogatószert, kávéport, kólát borított feleségére egy katona

Több mint ötszáz letartóztatott a Navalnij melletti oroszországi tüntetéseken

Több mint ötszáz letartóztatott a Navalnij melletti oroszországi tüntetéseken