szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tengerbe süllyedt csütörtökön az az olajkitermelő platform, amelyen két nappal korábban nagy erejű robbanás történt, 11 munkást továbbra is eltűntként tartanak nyilván – közölte az amerikai parti őrség.

 

©

A platform a keddi robbanás óta lángokban állt. Ellátóhajók erős vízsugarakkal próbálták megfékezni a lángokat és megakadályozni, hogy a fúrótorony elsüllyedjen.

©

A platformot a British Petroleum (BP) brit olajipari óriáscég üzemeltetette, de tulajdonosa a houstoni székhelyű Transocean nevű amerikai vállalat, amelynek 140 olajkitermelő platformja van szerte a világban.

©

A cég honlapján található adatok szerint a Deepwater Horizon nevű platform 2001-ben készült Dél-Koreában, 120 méter hosszú és 78 méter széles volt, akkora, mint egy labdarúgópálya.

©

Tizenegy munkást még mindig eltűntként tartanak nyilván. A munkaállomásról 111 ember menekítettek ki, tizenheten égési sérüléseket, töréseket szenvedtek, illetve füstmérgezést kaptak. Négy ember állapota súlyos.

©

Egy neve elhallgatását kérő férfi elmondta, éjszaka riasztásra ébredt, és az emberek már tülekedtek, hogy felkerüljenek a mentőcsónakokra. Hozzátette, hogy 25 éve dolgozott part menti olajkitermelésen, de ilyet még nem tapasztalt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Teknősöket fenyeget a pusztító olajszivárgás

Két hónapja szivárog az olaj egy Ausztrália partjainál fekvő tengeri fúrótoronyból -a szivárgást második próbálkozásra sem sikerült megállítani. Ausztrál környezetvédők szerint az elmúlt negyed évszázad legbrutálisabb olajszennyezését azonnal meg kell állítani, különben veszélyeztetett teknősfajok halhatnak ki.

Kásler: A magyar egészségügy bírni fogja a nyomást

Kásler: A magyar egészségügy bírni fogja a nyomást

Hogyan végezzük el a feladatainkat? És hogyan legyünk hatékonyak benne?

Hogyan végezzük el a feladatainkat? És hogyan legyünk hatékonyak benne?

A Kulka név nem csak a színpadon, az orvostudományban is feledhetetlen

A Kulka név nem csak a színpadon, az orvostudományban is feledhetetlen