szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Erőteljes pozíciót kíván képviselni az új magyar kormány a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval szemben a hitelmegállapodás újratárgyalásakor - emelte ki a The Wall Street Journal című amerikai lap európai kiadása (WSJE) kedden, Orbán Viktor előző napi nemzetközi sajtóértekezletét ismertetve.

Idézte tőle azt a kijelentést, hogy sem az IMF, sem az EU "nem a főnöke" Magyarországnak, és hogy ha Magyarország segítséget vesz igénybe, akkor tárgyalni kell, de tárgyalásnak nem az célja, hogy "diktátumokat hallgassunk meg". A beszámoló kitért arra, hogy a magyar eladósodottság mértéke eléri az éves GDP 80 százalékát, ami a legmagasabb Közép- és Kelet-Európában, valamint hogy az eddigi kormány 3,8 százalékos GDP arányos deficitet tűzött ki célul erre az évre. 

A The Wall Street Journal Europe cikke a Citigroup egyik budapesti közgazdászának a véleményét fűzte a jelentéshez, miszerint a nemzetközi pénzügyi intézmények valószínűleg eltűrik 2010-2011-re a magasabb hiányt is, ha a szerkezeti reformok javítják a növekedési kilátásokat. Saját értesüléseként a lap ehhez azt tette hozzá, hogy az IMF és a pénzügyi piacok valószínűleg jóváhagynák az idei büdzsé olyan felülvizsgálatát, amely a GDP 6 százalékánál nem nagyobb hiánnyal számol. 

A Fitch hitelminősítő intézet ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a fiskális politika állandó lazulása, amely az elkövetkező néhány évben nem lenne képes stabilizálni, majd csökkenő pályára állítani az adósságterhet, "erősítené a negatív nyomást Magyarország szuverénadósság-besorolására" - olvasható a WSJE hasábjain.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Kényszerkormányzás és a nép, az istenadta nép

Választások után különösen a veszteseknek szokásuk ostorozni a „hálatlan”, a „megtévesztett” vagy a „demokráciára éretlen” népet. Csakhogy „a népet nem lehet leváltani” – szól az elcsépelt replika. Ettől azonban a nép még nem lesz „bölcs”. A magyar se az, de megkerülhetetlen.

Tömegbaleset történt az M0-son

Tömegbaleset történt az M0-son

Az örmény elnök szerint nem az oroszokat kell bevonni a hegyi-karabahi konfliktusba, hanem a törököket ki

Az örmény elnök szerint nem az oroszokat kell bevonni a hegyi-karabahi konfliktusba, hanem a törököket ki

Kitart a kellemes őszi idő

Kitart a kellemes őszi idő