szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A mélyülő görög válság, a portugálok leminősítése és a hazai politikai megnyilatkozások betettek a forintnak. Két nap alatt éppen egy tízessel drágult az euró, a dollárról meg jobb nem is beszélni.

Tovább gyengült szerdán a forint, még a dollárral szemben éves mélypontra zuhanó euróval szemben is hatalmasat veszített értékéből. A közös európai pénz délelőtt 11-kor 272 forintot ért. Azaz két nap alatt az euró 10 forinttal drágult.

Az euró árfolyama a keddi több mint két százalékos emelkedés után szerdán tovább szárnyalt, a kurzus 272 forint fölött is megfordult, délelőtt 11 óra után néhány perccel 272,0 forinton születtek kötések a bankközi devizapiacon.

Az euró ugyanakkor a dollárral szemben éves mélypontra zuhant: az euró/dollár árfolyam 1,314 közelében, utoljára tavaly áprilisban látott mélységben” is járt. Délelőtt 11-kor egy euró 1,3154 dollárt ért.

A dollár/forint árfolyam – ahogy az várható volt – még erőteljesebben indult fölfelé: szerda délelőtt láttunk 207 forintos kötéseket is (tavaly júniusban volt erre utoljára példa), 11 órakor egy zöldhasú 206,3 forintot ért.

A svájci frank árfolyama 190 forint fölött is járt szerda délelőtt, 11 órakor az alpesi devizát 189,8 forinton jegyezték.

Takarékbank vélemény. A forint gyengülésének legfőbb oka természetesen a görög helyzet súlyosbodása és az, hogy a piacok elkezdték árazni a görög államcsőd kockázatát is – írja Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője. A Fidesz vezetőinek nyilatkozatai sem tettek jót a forintnak, miszerint Simor András jegybankelnöknek le kellene mondania: bár a többi devizát sem kímélték az utóbbi két napban, de a forint mutatta legnagyobb gyengülést a régióban. Szerdán és a hét későbbi részében további forintgyengülésre lehet számítani – prognosztizálja a szakember.

Commerzbank vélemény. „Azt persze mi sem láttuk előre, hogy az S&P nem csupán a görög adósságot sorolja le a BB+ kategóriába (ezzel hivatalosan már nem lehet görög állampapírt az ECB-hez finanszírozás mögé biztosítékként letenni), de a portugálok is megkapják a magukét” – írja Tízórai hírlevelében Márvány Zsolt, a Commerzbank értékesítési vezetője. „Szerdán összeülnek a „Nagyok”, Merkel kancellár fogadja az IMF, ECB és OECD vezetőket, és megbeszélik a görög mentőcsomagot, mert úgy tűnik, lassan nem elég csak beszélni róla, hanem tenni is kell valamit. A jelek szerint kezd elfogyni a piac türelme,. Hogy a forint merre megy? Hát egy biztos, ha gyengülünk, akkor az nem a mai magyar munkanélküliségi adat 11,8 százalékos értéke miatt van, pedig az sem szép.”

[[ Oldaltörés (Második oldal:A BUX is a mélyrepülést gyakorolja) ]]

Zuhanással indult a BUX szerdán, a mutató fegyelmezetten bepótolta mindazt, amiből kedden kimaradt.

Kedden a BÉT zárása után érkezett a kijózanító pofon: az S&P leminősítette Görögországot és Portugáliát, sőt, a görög kötvényeket egyenesen a bóvli kategóriába sorolta. A hatás nem maradt el a pénzpiacokon, az euró zuhant, a DAX 3 százalékkal, a Dow 2 százalékkal esett. A BÉT szerdán „pótolta be” a visszaesést, a BUX egy órányi kereskedést követően 2,5 százalékos mínuszban, 24 266 ponton állt.

A legnagyobb pofont az OTP kapta, a bankpapír 4,6 százalékkal 6949 forintra zuhant. A Richter 1,1 százalékkal 42 750 forintra gyengült, míg a Merrill által egy kiváló elemzéssel megtámogatott Mol 1,9 százalékkal 20 000 forintra esett. A Magyar Telekom 722 forinton forgott, ami az osztalékszelvény levágásának hatását kiszűrve alig több mint fél százalékos leértékelődésnek felelt meg.

Erste vélemény. „Nincs semmi meglepő a szerda reggeli esésben, az igazi kérdés az, hogy ennyivel megússzák a tőzsdék, vagy egy mélyebb korrekció következik” – mutat rá Vaszkó Szabolcs, az Erste részvény üzletkötője. Nagy pánik egyelőre nincs, sőt, a magyar piacon egyedül az OTP zuhant határozottan. A hangulat törékeny, különösen a pénzügyi szektort ütötték a befektetők.

Érdekes ellentét figyelhető meg a vállalati eredmények és makroadatok, illetve a görög hírfolyam között: míg előbbiek rendre pozitív meglepetést okoznak, és a gazdasági kilábalás tartósságáról árulkodnak, addig a görög események kifejezetten aggasztóak. A befektetők a nyugat-európai és amerikai tőzsdéken eddig nem reagáltak a görög eseményekre, most ebben fontos változás történt. Kérdés, hogy egy minden bizonnyal bekövetkező görög államcsődre hogyan reagálnak majd a pénzmágusok.


További részletek: Ecoline.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Erősödött a forint

Erősödött a forint az euróval szemben pénteken délután a bankközi devizapiacon, az euróval 264,50 forinton kereskedtek, míg egy nappal korábban még 265,73 forint volt.

Piros, zebra, gyalogos, záróvonal – ennek az autósnak mindegy volt

Piros, zebra, gyalogos, záróvonal – ennek az autósnak mindegy volt

„Az emberi jogok elleni bűntett” – így indult a biztonsági öv karrierje

„Az emberi jogok elleni bűntett” – így indult a biztonsági öv karrierje

Erős földrengés volt Alaszkában, szökőárriadót rendeltek el

Erős földrengés volt Alaszkában, szökőárriadót rendeltek el