szerző:
MTI

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1.464,68 pontos, 6,40 százalékos csökkenéssel, 21.423,66 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 60,8 milliárd forint volt pénteken, a vezető részvények kivétel nélkül zuhantak az előző napi záráshoz képest.

A kedden elindult esés tovább folytatódott a részvénypiacon, a csökkenés mértéke jelentősen növekedett, csütörtökön még csak 1,38 százalék volt. Ágoston Róbert, a Cashline Értékpapír Zrt. üzletkötője szerint pénteken nem történt más, mint több volt az eladó, mint a vevő a magyar részvénypiacon. A csütörtöki elgondolkodtató amerikai kereskedési adatok után a befektetők felismerték, hogy nincs likviditás a piacon .- mondta.

A tengerentúlon óriási pánik tört ki a piacokon csütörtökön magyar idő szerint kora este, az amerikai indexek évtizedek óta nem látott mértékben zuhantak, a befektetők aranyat, dollárt és amerikai államkötvényt vettek, miközben az euró és a forint rohamosan gyengült. Az a stratégia, amely szerint nem számít, hogy mennyit ér egy papír, megtartják, illetve hitelből tőkeáttétellel vesznek pozíciókat, Magyarországon sem működik. Elgondolkodtató ez, de időről időre kell, hogy ilyen legyen - magyarázta az üzletkötő. Ágoston Róbert felhívta a figyelmet arra, hogy nem sokkal a pénteki  zárás előtt amerikai intézményi eladók jelentek meg a magyar részvénypiacon és eladtak mindent, amit csak tudtak, nem volt kivétel.

Szegner Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. üzletág igazgatója szólt arról, hogy a nap elején volt egy jelentősebb mínusz, azután elindultak felfelé az indexek, a német tőzsdeindex még kis ideig pluszban is volt. Nap közben inkább jó hírek voltak az elfogadott görög csomag kapcsán, az éjszakai hangulatromlás után. Elmondta: hiába lett azonban jobb az amerikai makroadat a vártnál, azután lefelé indultak el a nyugat-európai részvénypiacok, pozíciózárások is voltak, a nyugat-európai piacok 4 százalék mínusszal zártak, míg a magyar 6,4 százalékos mínusszal. A pénteki magyarországi részvénypiaci amerikai eladásoknak Szegner Balázs nem tulajdonított annyira nagy befolyást, utalva arra, hogy a magyar piacot a nyugat-európai, illetve a londoni befektetők befolyásolják inkább.

A Mol 1150 forinttal, 6,02 százalékkal 17 950 forintra csökkent, 6,3 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 456 forinttal, 7,23 százalékkal 5850 forintra esett, forgalmuk 45,6 milliárd forintot tett ki, csaknem annyit, mint az egész csütörtöki, 47,3 milliárd forintos részvénypiaci kereskedési érték. A Magyar Telekom árfolyama 32 forinttal, 4,87 százalékkal 625 forintra gyengült, forgalma 3,0 milliárd forint volt.

A Richter papírok árfolyama 3.300 forinttal, 7,80 százalékkal 39 ezer forintra csökkentette értékét, a részvények forgalma 4,9 milliárd forintot ért el. Szektortársa, az Egis 221,9 millió forintos forgalom mellett 580 forinttal, 2,68 százalékkal 21 025 forintra csökkent.

A BUMIX 2.003,89 ponton zárt pénteken, ez 66,41 pontos, 3,21 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

 

gtl \ gtb

MTI 2010. május 7., péntek

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Csodavárás: hatalmasat ugrott, és négy éve nem állt ilyen jól a NetHangulat

A várakozásoknak megfelelően április végére jelentősen, 14 ponttal nőtt a hvg.hu NetHangulat index értéke – derül ki az NRC Piackutató felméréséből. Az országgyűlési választásokat követően az index 37 ponton áll; és bár egyértelműen ez az elmúlt négy év legmagasabb értéke, az internetes társadalom 61 százaléka még most is pesszimista, és csak 26 százalékuk érzi úgy, hogy inkább jó irányba mennek a dolgok.

Feljelenti az MTVA Sargentiniéket

Feljelenti az MTVA Sargentiniéket

Eljött az igazság pillanata: leellenőrizheti, mennyivel evett többet a kelleténél

Eljött az igazság pillanata: leellenőrizheti, mennyivel evett többet a kelleténél

Miért mindig ugyanazt a márkát vásároljuk?

Miért mindig ugyanazt a márkát vásároljuk?

A Dacia állva hagyta vetélytársait Európában

A Dacia állva hagyta vetélytársait Európában

Orbán Viktor is locsolkodott húsvéthétfőn

Orbán Viktor is locsolkodott húsvéthétfőn

Remekeltek a magyar szumósok Tallinnban

Remekeltek a magyar szumósok Tallinnban