Hatalmas zuhanást hozott a péntek a Budapesti Értéktőzsdén. A csütörtöki amerikai megroppanást követően lehetett számítani arra, hogy Európában is borul minden, de délelőtt még az öreg kontinens indexei, és így a BUX is tartották magukat. Az amerikai nyitás után aztán elszabadult a pokol, s a hazai részvényárfolyamok minden létező támaszt áttörtek.

Krach, vérfürdő, halál ezekkel a szavakkal jellemezték a hét utolsó kereskedési napját a hazai részvényüzletkötők. A BUX hatalmas, bő négy százalékos mínuszban 22 000 pont alatt nyitott, miután azonban a délelőtt nyugodtan telt, s a nyugat európai tőzsdék is elkezdték ledolgozni a reggeli mínuszokat, a BUX is folyamatosan kapaszkodott felfelé, egészen délután háromig. Az amerikai tőzsdenyitást követően azonban elszabadult a pokol, az index, amely ekkor alig 1 százalékkal járt a csütörtöki végső érték alatt, meredeken zuhanni kezdett, s végül hatalmas forgalom mellett 6,4 százalékos mínuszban végzett 21 424 ponton. A benchmark napon belül 1200 pontot mozgott, amire a 2008 októberi pánik óta nem volt példa, a záróérték pedig március eleje óta nem volt ilyen alacsony.
 
Minden zuhant. A vezető papírok mindegyike hatalmas veszteségeket könyvelhetett el. Az OTP 7,2 százalékkal 5850 forintig szakadt, míg a Mol 6 százalékkal 17 950 forintra zuhant. Ennél nagyobb mértékben esett a Richter: a gyorsjelentését ma közlő gyógyszergyártó részvényei nap elején még pluszban jártak, végül azonban 7,8 százalékot veszítve értékükből 39 000 forinton búcsúztak a „Fekete Péntektől” (ez hét hónapos mélypontnak számít. A Magyar Telekom „olcsón megúszta” a távközlési részvény „csak” 4,9 százalékot esett, és így 625 forinton landolt.
 
A kisrészvények sem jártak jobban. Az Egis és az FHB viszonylag jól tartotta magát, előbbi 2,7 százalékkal 21 025 forintra esett, míg utóbbi 2,6 százalékkal 13 15 forintra gyengült. A Syanergon 8,3, a Danubius 7,4, a Rába 5,2 az pedig Econet 5,4 százalékot veszített értékéből.
 
A hatalmas zuhanáshoz brutálisan magas forgalom társult: a 61,4 milliárd forint majd háromszorosa a megszokottnak. Az OTP-t 45,6 milliárd forint értékben adták-vették, A Mol 6,3, a Richter közel 5 milliárd forint értékben forgott, de a Magyar Telekom forgalma is megközelítette a 3 milliárdot.

Az előzmények. A pénteki európai zuhé előzménye, az újabb amerikai „Fekete Csütörtök” volt. Tegnap a New York-i tőzsdén – abszolút értékben - soha nem látott mértékben, közel 1000 ponttal esett a Dow Jones Industrial Average (DJIA) index. A napon belüli elmozdulás százalékosan is az amerikai börze történetének legnagyobb ingadozásai között volt, akadt olyan pillanat, hogy a mutató 9,2 százalékos mínuszban állt.
 
Bár a piaci pletykák szerint bróker-hiba okozta a hatalmas esést, a görög helyzet miatt pattanásig feszült hangulatban mindez elég volt ahhoz, hogy lejtőre kerüljenek a tőkepiacok. Az amerikai indexek végül a napi mélyponttól messze, de masszív mínuszban zártak: DJIA 3,2 százalékkal az S&P 500 3,3 százalékkal süllyedt. Mindeközben a biztonságosabb pénzügyi eszközök iránt – ahogy a gazdasági krízis elején – ismét megugrott a kereslet. Erősödött a dollár, a svájci frank és a japán jen is, a 10 éves amerikai államkötvények hozama pedig 16 bázisponttal 3,377 százalékra esett csütörtökön napközben.
 
Mit mondanak a szakemberek? Izbéki Ottó a BudaCash értékpapír-kereskedője elmondta: krach-szerű összeomlás jellemezte ma a magyar kereskedést, mindenki szabadulni akart a papírjaitól. A délelőtti kis megnyugvásnak az amerikai nyitás vetett véget a délutáni jó 1000 pontos zuhanásban lényegében minden fontosabb szint elesett.  A szakember jelezte: lényegében lehetetlen megjósolni, hogy mi történik majd a következő napokban, az biztos, hogy az elmúlt hónapokra jellemző nyugodt emelkedés véget ért. Akik ma szabadultak a papírjaiktól, valószínűleg nem akarják rövid távon visszavásárolni azokat, főleg. ha buktak az ügyleteken. Felfelé maximum éles visszacsapások lehetnek, s szinte biztos, hogy jelentős lesz a következő napokban is a volatilitás a piacon.
 
Szatmári Tamás, a Raiffeisen részvénykereskedője a jövő hét elejére hezitálást vár, hosszabb távon azonban további esésre számít. Mint fogalmazott: a BUX még mindig nagyon túlértékelt, a fundamentumok nem indokolnak ilyen magas szinteket. A mai „vérfürdő” után ugyan rövidtávon túladottnak tekinthető a piac, így a következő napok akár kisebb emelkedést is hozhatnak, a következő fél évre azonban a folyamatos gyengülés lesz jellemző Szatmári Tamás szerint. A szakember komoly mozgást vár a részvény és a devizapiacon, év végére pedig – ha a tőkepiacok ismét hozzáigazodnak a reálfolyamatokhoz - 15 000 alatti BUX-ot, és újabb euróárfolyam csúcsot (320-350-es szintet) jósol.

További tőzsdei információk: Ecoline.hu

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Áresés és amerikai eladók a magyar részvénypiacon

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1.464,68 pontos, 6,40 százalékos csökkenéssel, 21.423,66 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 60,8 milliárd forint volt pénteken, a vezető részvények kivétel nélkül zuhantak az előző napi záráshoz képest.

Ez a baleset még a sokat látott Nürburgringen is erősnek számít

Ez a baleset még a sokat látott Nürburgringen is erősnek számít

Orbán Viktor 1 032 421 forintot adományozott tavaly a pártjának

Orbán Viktor 1 032 421 forintot adományozott tavaly a pártjának

Az állam húzta ki a csávából az Erdei elnökölte bokszszövetséget 303 millióval

Az állam húzta ki a csávából az Erdei elnökölte bokszszövetséget 303 millióval

Hernádi Zsolt vezeti júliustól a Corvinust fenntartó alapítványt

Hernádi Zsolt vezeti júliustól a Corvinust fenntartó alapítványt

Karácsonnyal veszekszik a főváros patkányügyben

Karácsonnyal veszekszik a főváros patkányügyben

A lányával együtt tűnt el egy férfi, fegyverét is magával vitte

A lányával együtt tűnt el egy férfi, fegyverét is magával vitte