szerző:
MTI

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslése szerint a román gazdaság az idén várhatóan stagnálni fog, de előfordulhat, hogy folytatódik a visszaesés.

Jeffrey Franks, az IMF romániai küldöttségének a vezetője hétfőn a román fővárosban tartott sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a valutaalap a bruttó hazai termék (GDP) 6,8 százalékát kitevő államháztartási hiányt hagyott jóvá Romániának, amit Bukarestnek várhatóan a gazdaság stagnálása, vagy éppen visszaesése mellett kell teljesítenie. Korábban az IMF 1,3 százalékos, majd 0,8 százalékos gazdasági növekedést jósolt Románia számára, de ezek a becslések túlságosan derűlátónak bizonyultak. Tavaly a GDP 7,1 százalékkal csökkent 2008-hoz viszonyítva.

Franks szerint a román kormánynak határozottan alkalmaznia kell a "kemény" megszorító intézkedéseket, amelyek szerint júniustól 25 százalékkal csökkennek a közalkalmazotti bérek, valamint 15 százalékkal a nyugdíjak és a munkanélküli segélyek. Franks szerint ezek a drasztikus kiadáscsökkentések lehetővé teszik, hogy Románia államháztartási hiánya 2011-ben ne haladja meg a GDP 4,4 százalékát.

Franks hozzátette: a megszorító intézkedések mellett a parlamentnek el kell fogadnia az új nyugdíjtörvényt, hogy a nyugdíjrendszer fenntartható lehessen, valamint a helyi adóügyi törvényt, ami lehetővé teszi a helyi adók hatékonyabb begyűjtését. Emellett a felek abban is megállapodtak, hogy a kormánynak általában hatékonyabban kell fellépnie az adócsalások ellen.

Az IMF, a Világbank és az Európai Bizottság képviselőit magába foglaló bizottság hétfőn fejezte be Románia negyedévi felülvizsgálati látogatását, amelynek az eredményességétől függ, hogy Románia megkapja-e az IMF hitelegyezmény ötödik, 850 millió euró értékű részletét. Franks korábban úgy nyilatkozott, hogy Románia csak akkor kapja meg júliusban az újabb részletet, ha addig a kormány valóban átülteti a gyakorlatba a kiadáscsökkentő intézkedéseket.

Románia tavaly márciusban kötött az IMF szervezésében többoldalú nemzetközi hitelmegállapodást, amelynek értéke eléri a 20 milliárd eurót. Ebből 13 milliárd eurót biztosít a washingtoni pénzintézet.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Romániában az áfa 25, az egységes adókulcs 20 százalékra nőhet

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nyomást gyakorol a román kormányra, hogy az áfát 25, az egységes adókulcsot pedig 20 százalékra növelje – véli tudni a román média, amely szerint a nemzetközi pénzintézet már nem bízik abban, hogy más módszerekkel lehet ösztönözni a költségvetési bevételeket.

hvg.hu Gazdaság

Csak garantál hitellel folytathatja az autópálya-építést a Bechtel

Az észak-erdélyi autópályát építő Bechtel amerikai cég csak akkor tud akár egy kilométernyivel is továbbhaladni az építkezésben, ha a román állam által garantál hitelt kap – jelentette be Constantin Dascalu, a román szállítási és közlekedési minisztérium államtitkára.

hvg.hu Gazdaság

Románia ötéves lejáratú eurókötvényt bocsát ki

Románia ötéves lejáratú, euróban jegyzett államkötvényt bocsát ki a héten - közölték szerdán a szervezők. A kibocsátás roadshowja csütörtökön ér véget, és várhatóan akkor árazzák majd a kötvényt. A piacok várakozásai szerint árazása „a 200 bázispont körüli tartományában” lesz az irányadó eurókamatcsere-hozam (mid-swaps) fölött. A szervezők a Deutsche Bank, az EFG Eurobank és a HSBC.

Ez a baleset még a sokat látott Nürburgringen is erősnek számít

Ez a baleset még a sokat látott Nürburgringen is erősnek számít

Versenyt gratulálnak az új ukrán elnöknek a nyugati politikusok

Versenyt gratulálnak az új ukrán elnöknek a nyugati politikusok

Srí Lanka: már 290 halott, újabb merényletektől tartanak

Srí Lanka: már 290 halott, újabb merényletektől tartanak

Boris Johnson húgával kampányol a Brexit-ellenes párt

Boris Johnson húgával kampányol a Brexit-ellenes párt

Srí Lanka: Harminckilenc külföldi van a halottak között

Srí Lanka: Harminckilenc külföldi van a halottak között

Ezért nem tudunk elszabadulni a sorozatoktól

Ezért nem tudunk elszabadulni a sorozatoktól