szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A megalapításának 20. évfordulóját ünneplő Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2010-ben kiemelt szerepet szán a kartellekkel szembeni fellépésnek, valamint a fogyasztókat érintő tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat feltárásának − közölte a GVH.

A versenyhivatal a kartellek hatékonyabb felderítése érdekében intenzívebben alkalmazza idén a számára jogszabályban biztosított eszközökkel, például a hajnali rajtaütéssel és az informátori díjjal. Emellett a versenyhivatal közgazdasági elemzéseket végez és figyeli az összejátszásra utaló jeleket.

A sérülékeny fogyasztók fokozottabb védelme érdekében a hivatal kiemelten kezeli a  tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal szembeni fellépést is. A GVH azokat a fogyasztókat tekinti sérülékenynek, akik élethelyzetüknél, ismereteik hiányosságánál, egészségi állapotuknál fogva az átlagosnál kiszolgáltatottabb helyzetben vannak a vállalkozások tájékoztatásaival, reklámjaival és egyéb kereskedelmi gyakorlatával szemben.

Az idén olyan új, a versenyfelügyeleti eljárásokon túlmutató technikák, módszerek kidolgozása és alkalmazása is várható a GVH-tól, amelyek remélhetően piactisztulási folyamatot indítanak meg – közölte a versenyhivatal. A kiszabott bírságok elrettentő mértéke mellett számítani lehet olyan szankciók alkalmazására is, amelyek által maguk a fogyasztók is közvetlenül értesülnek a jogsértésről − hangsúlyozza a GVH közleményében.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Internetes cégeket büntetett a GVH

Jogsértő összehasonlító reklámokat tett közzé két távközlési szolgáltató, a FiberNet Zrt. és a ViDaNet Zrt., s ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) összesen 2,5 millió forint bírságot szabott ki rájuk. A közlemény szerint a két vállalkozás elhallgatta a versenytársai által kínált internetcsomagok az övéiknél kedvezőbb tulajdonságait.

MTI Gazdaság

Nem jött be a GVH-nak a hegyikristály terápia, 10 millióra büntetett

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 10 millió forintra büntette a Meditens Hungary Kft.-t a fogyasztók megtévesztése, illetve tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt. A cég a bíróság előtt már megtámadta a döntést - nyilatkozta Tiszold Antal, a cég ügyvezető igazgatója. A Meditens kifogása szerint a GVH a bírság szóbeli kihirdetése után csak 8 hónappal adta ki írásban a határozatát, ezért a vállalat súlyos gazdasági helyzetbe került.

MTI Gazdaság

Az OTP-t és a Postát is megbüntette a GVH

Összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal(GVH) az OTP Bankra és a Magyar Posta Életbiztosító Zrt.-re, mivel a két vállalkozás fogyasztókat megtévesztő módon, illetve tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatva hirdette termékeit.

HavariaPress Itthon

A GVH tízmillióra bírságolta a Gastroyal Food Kft.-t

Tízmillió forintra bírságolta a Gastroyal Food Vendéglátóipari Kft.-t a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mert a kft. tavaly március és június között tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a fogyasztókkal.

Nem a munkánk az életünk! - Tippek stresszkezeléshez

Nem a munkánk az életünk! - Tippek stresszkezeléshez

Világító hűtőrácsot kapott a 3-as BMW

Világító hűtőrácsot kapott a 3-as BMW

Visszavesz új videokártyája teljesítményéből az Nvidia, hogy az ne váljon a kriptobányászok játékszerévé

Visszavesz új videokártyája teljesítményéből az Nvidia, hogy az ne váljon a kriptobányászok játékszerévé