szerző:
MTI

Az Európai Unió belső tartalmi átalakulását hivatott felgyorsítani az EU 2020 program, amelynek sikeressége elsősorban attól függ, hogy milyen, részletes programokat állítanak a kitűzött célok mögé – mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke az uniós csúcs határozatairól.

Uniós források brüsszeli közlése szerint a tagországok állam- és kormányfői elfogadták a program valamennyi fő célkitűzését.

Az EU következő tízéves, átfogó gazdaságpolitikai stratégiája három, egymással összefüggő és egymást kölcsönösen erősítő szakpolitikai területre épül: az intelligens, a fenntartható, és az inkluzív – vagyis a foglalkoztatás magas szintjét biztosító – növekedésre.

Az új stratégia előrehaladását öt kiemelt célkitűzés megvalósulása alapján értékelik majd, és a tagállamok feladata lesz, hogy ezeket a célkitűzéseket lebontsák nemzeti szintű célokra. Az öt kiemelt uniós célkitűzés: a 20-64 évesek körében a jelenlegi 69 százalékról legalább 75 százalékra kell emelni a foglalkoztatási szintet, az uniós bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát kutatásra és fejlesztésre kell fordítani, teljesíteni kell a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére és az energiahatékonyság javítására kitűzött célokat, az iskolából kimaradók arányát 10 százalék alá kell csökkenteni, továbbá 20 millióval csökkenteni kell a szegénység kockázatának kitett lakosok számát.

Vértes András kiemelte: az EU, belső, tartalmi átalakulását kívánja felgyorsítani a programmal, míg a Stabilitási és Növekedési Paktum - amelynek modernizálásáról ugyancsak csütörtökön döntöttek - a stabilitást kívánja fenntartani. Az EU 2020 lesz a szervezet növekedési és szerkezetváltozási politikája - hangsúlyozta az elnök.

A kiemelt célkitűzésekről úgy vélekedett: ezek inkább szimbolikus célok, és nem önmagában ezek megvalósítása fogja az unió versenyképességét növelni, az ugyanakkor tény, hogy ez EU ezzel letette a voksát amellett, hogy a 2014-es költségvetésben sokkal nagyobb szerepet kapnak majd ezek az elemek. Vértes András szerint a döntő, hogy az EU 2020 mögé felépülő konkrét programok valóban az EU versenyképességét javítják-e, és megvalósul-e az egységes közös piac további erősítése.

További fontos kérdés, hogy valódi szolgáltatási és munkaerőpiaci verseny lesz-e vagy minden tagállam védi belső határait, valamint hogy lesznek-e olyan közös európai uniós projektek, amelyek egyesítik a különböző országok tudását és erejét az innovációban és a kutatás-fejlesztésben - vélekedett Vértes András. Emlékeztetett: 2010 végéig kell kidolgozni a részletes programokat.

Vértes András szerint az Európai Unió vezetőinek a program élére kell állniuk és el kell mélyíteniük az integrációt, mivel "ha mindenki a maga határait védi, és a maga versenyképtelen ágazatait védi szemben a közösen kialakítható versenyképességgel, akkor nem fogunk előre jutni". Ki kell alakítani a program mögé egy olyan intézményrendszert, amely segíti a végrehajtást – fűzte hozzá.
A megvalósítás sikerességétől függ, hogy az Európai Unió valódi politikai unió lesz-e vagy továbbra is csak 27 ország közössége – összegzett a GKI elnöke.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szegő Péter Vélemény

"Még nem vagyunk fekete Afrika, de közeledünk afelé"

Némi optimista kicsengés mellett súlyos gazdasági problémákról beszélt a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének csütörtöki budapesti rendezvényén két ismert közgazda, Csaba László és Vértes András. Csaba László a korrupciótól óvta a leendő Fidesz-kormányt, mert az szerinte a Jobbik malmára hajtja a vizet, míg Vértes szerint nem lehet a társadalommal szemben reformálni.

MTI Gazdaság

Vértes András: a GDP a harmadik negyedévben lesz a mélyponton

Magyarországon nagy valószínűséggel a harmadik negyedévben lesz a mélyponton a GDP, és 2010 második, harmadik negyedévében talán már elkezd emelkedni az előző év azonos szintjéhez képest – fejtette ki Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke.

hvg.hu Gazdaság

A GKI-vezér 2012-re teszi a válság végét

A világ gazdasága túl van a legrosszabbakon, a hatalmas zuhanásnak, a "szabadesésnek" vége, a világ pénzügyi rendszere megmenekült, ugyanakkor a gazdaság jelenleg még csak a válság második, átrendeződési szakaszában van - mondta Vértes András a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke.

hvg.hu Gazdaság

Jó a büdzsé vagy sem? Éles pengeváltás közgazdászok között

Az ország helyzete stabilabb ugyan, mint a válság kirobbanásakor, de ezt - Bokros Lajos szerint - "öt perc alatt" el is lehet rontani. Kockázat tehát bőven van. A jövő évet illetően viszont már nem ennyire egybehangzóak a vélemények. A 2010-es költségvetés megalapozottságáról szokatlanul éles vita bontakozott ki a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) által rendezett IX. pénzügyi konferencián.

A Facebook felfüggesztett több tízezer appot

A Facebook felfüggesztett több tízezer appot

Handó Tünde fura kérdőívvel próbálja megdolgozni a bírósági dolgozókat

Handó Tünde fura kérdőívvel próbálja megdolgozni a bírósági dolgozókat

4 dolog, amit tegyen meg az életéért 35 fölött

4 dolog, amit tegyen meg az életéért 35 fölött

Jobban támogatják a gyermekvállalást, mint a családokat

Jobban támogatják a gyermekvállalást, mint a családokat

Márki-Zay jobban örült volna Lázárnak, de a béke követét kapta ellenfélnek

Márki-Zay jobban örült volna Lázárnak, de a béke követét kapta ellenfélnek

Nem hallgattak a magyarok Varga Mihályra

Nem hallgattak a magyarok Varga Mihályra