szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kedden már látványosan erősödött a kínai nemzeti valuta a dollárral szemben, középárfolyamon az emelkedés mértéke 0,43 százalék, ami rekordnak számít az 5 éve kezdődött árfolyamreform óta.

A hétvégén a kínai jegybank közölte árfolyamrendszerének rugalmassá tételéről döntött. A piac megnyugtatása és a forró pénz hirtelen beáramlásának megakadályozása érdekében azt is közölték, hogy nem lesz egyszeri, nagyobb mértékű felértékelés.

Míg hétfőn hivatalosan nem volt érezhető jele a bejelentésnek, s egy amerikai dollár 6,8275 jüant ért, addig kedden 6,7980 volt a váltási arány. Hétfőn az azonnali árfolyam ugyancsak mintegy 0,45 százalékkal megugrott, megközelítve a 0,5 százalékos határt.

Kína 2005. július elsején vezette be árfolyamreformját, de 2008-ban − a válság hatására − a kormány szűkítette a lebegtetés sávját, a központilag meghatározott dollárárfolyam az év közepétől lényegében nem változott.

A kínai nemzeti valuta erősödését a pénzvilág és a kormányok világszerte üdvözölték, az erősebb jüan némileg nehéz helyzetbe hozza ugyan az exportra termelő kínai vállalatokat, ezzel termékeik reálisabb áron jelennek meg a piacon, egyben olcsóbbá válik az import és a hangsúlyozottan folyamatos erősödés vélhetően a belső fogyasztásra is jótékony hatással lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Napi egy pohár alkohol is növeli a pitvarfibrilláció kockázatát, de előnye is van

Napi egy pohár alkohol is növeli a pitvarfibrilláció kockázatát, de előnye is van

Már csak napjai vannak Trumpnak, mégis újabb szankciókat hozott Irán ellen

Már csak napjai vannak Trumpnak, mégis újabb szankciókat hozott Irán ellen

Már négymillió adag koronavírus-vakcinát adtak be az Egyesült Királyságban

Már négymillió adag koronavírus-vakcinát adtak be az Egyesült Királyságban