szerző:
Szegő Iván Miklós

Miközben Spanyolország, Írország és Görögország mintegy 10 milliárd euró értékben voltak képesek államkötvényt kibocsátani, azaz államadósságukat értékesíteni, refinanszírozni, addig Magyarország a tervezett 45 milliárd forint helyett csak 35 milliárd forint értékben tudott három hónapos államkötvényeket értékesíteni kedden, a hozam pedig kamat pedig 5,47 százalékra nőtt az előző heti 5,28 százalékról - írja a Bloomberg hírügynökség, az adósságproblémákkal küszködő országokat elemezve. Közben Orbán Viktor is megszólalt az IMF-tárgyalások megszakadása kapcsán.

Kedden Magyarország háromhónapos lejáratú állampapírokat kínált fel, és a tervezettnél kevesebbet sikerült eladnia belőlük. Ez váltotta ki a forint gyengülését is, a reggeli egyébként kedvező adatokhoz képest. A forint most csak gyengén veszített értékéből, mindössze 0,1 százalékot, a reggeli, 288,8-289,20-as sávból a 290,50-290,70-es sávba tolódott el az euróval szembeni kurzusa. Ezután viszont hirtelen erősödni kezdett a magyar pénz, és gyorsan 288,55-re javult, majd újra gyengülni kezdett. (Hétfőn a magyar pénz 10-11 forinttal gyengült, 292,50-ig is zuhant az euróhoz képest.)

Mindeközben Görögországnak sikerült a 13-heti lejáratú papírjait 3,85-szörös túljegyzéssel értékesítenie. Ez jobb, mint az egy héttel ezelőtti 26-hetes papírok 3,64-szeres túljegyzése. Az írek és a spanyolok is sikeresen jutottak túl az államkötvény-aukcióikon - írja a Bloomberg. Az írek 1,5 milliárd eurónyi adósságot értékesítettek.

Az adósságproblémákkal küszködő európai államok közül a Bloomberg szerint kedden Magyarország volt a kivétel. Hazánk "hátulról" lógott ki a sorból, három nappal az IMF-tárgyalások megszakadása után ugyanis a 35 milliárd forintos kibocsátásból 10 milliárddal kevesebbet tudtunk csak realizálni. A hozam 5,47 százalékra nőtt eközben, az egy héttel ezelőtti 5,28 százalékhoz képest. (A hozam növekedése nem jelent jó hírt, azt eredményezi ugyanis, hogy az állam csak drágábban tudja megújítani, refinanszírozni az adósságait.)

A BUX is veszített kedd reggeli lendületéből: a korai órákban még plusz 0,8 százalékos emelkedés délutánra csillapodott, 0,4 százalékra. Egyes hírek szerint az európai tőzsdékre is negatív hatást gyakorolt a rossz magyar állampapír-piaci aukció, de sokkal valószínűbb a Frankfurter Allgemeine Zeitung magyarázata, miszerint a várhatóan negatív amerikai tőzsdenyitás miatt indultak lefelé a nagy nyugat-európai tőzsdék délután.

Orbán Viktor megszólalt

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Magyarország között létrejött szerződés alapján az egyetlen konkrét elvárás Magyarországgal szemben a 3,8 százalékos költségvetési hiány, ezt az ország be is fogja tartani; az azonban, hogy ezt hogyan teszi, kizárólag nemzeti felelősség - közölte Orbán Viktor kedden az MTI beszámolója szerint. A miniszterelnök a visegrádi országok (V4) kormányfőinek budapesti csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón újságírói kérdésre kijelentette: ennek az évnek a végén Magyarország költségvetési hiánya nem lehet 3,8 százaléknál magasabb, és nem is lesz. Ezen kívül minden más kérdésben - folytatta - a tárgyalás az IMF és Magyarország között "illetéktelen", az pedig, hogy a hiányt hogyan kell betartani, kizárólagos nemzeti felelősség - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A kormányfő úgy fogalmazott, hogy a Magyarország és az IMF közötti tárgyalások ügyében "annyi fűt-fát, tücsköt-bogarat" összehordtak, hogy egyáltalán nem lepődik meg, ha az emberek nehezen ismerik ki magukat ebben az ügyben. Kifejtette: a Nemzetközi Valutaalap és Magyarország között 2008-ban létrejött szerződés ez év októberében lejár. E szerződésben azt rögzítették, hogy Magyarország 2010-ben 3,8 százalékos költségvetési hiánnyal gazdálkodik; ez az egyetlen konkrét elvárás az országgal szemben. "Ezt a szerződést betartjuk" - jelentette ki. Ezzel a 3,8 százalékos költségvetési hiánnyal Magyarország az Európai Unió 27 tagállama között az 5-6. helyen található - tette hozzá. Ugyancsak újságírói kérdésre Orbán Viktor azt mondta: a piacok kérdésébe nem kíván beavatkozni, "a piacoknak megvan a gazdája; reagálnak, ahogy reagálnak". Hozzáfűzte, a piacok kalkulációjához egyetlen dologgal tud hozzájárulni, azzal, hogy a Magyarország által vállalt nemzetközi kötelezettséget betartják.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Német lapok: ha Orbán így folytatja, az drága lesz az országnak

Aki tudni akarja, hogy miként válhat a pénzpiacok spekulációinak célpontjává, annak tanulmányoznia kellene a magyar kormány magatartását − így vélekedett kedden a német üzleti körök lapja, a Financial Times Deutschland. Az újság szerint a közelmúltban megválasztott magyar miniszterelnök, Orbán Viktor csapata teljesen szükségtelenül lépett a viszály útjára a Nemzetközi Valutaalappal és ezáltal elbizonytalanította a befektetőket.

MTI Gazdaság

Dpa: "Magyarországot nyugodtan lehetne bukni hagyni"

Az IMF és az EU egyszerre jutalmaz és büntet: aki derekasan takarékoskodik, az segítségre számíthat. Aki viszont letér a szigorú takarékoskodás útjáról, az magára marad − mint Magyarország − írta keddi cikkében Marion Trimborn, a német dpa hírügynökség elemzője.

hvg.hu Gazdaság

Délelőtt megint tesztelte a forint 290-es határt

A forint kedden erősödve nyitott, és gyenge forgalom mellett araszolgatott az árfolyam kezdetben a 289 forint/eurós érték körül. Délelőtt tízkor a magyar pénz egy kicsit gyengült, tesztelte a 290-es határt, de ott gyorsan visszafordult, és 289,80 körüli értéket vett fel. Elemzők szerint a piacon nem várható komolyabb változás, 289-290 környékén mozoghat a magyar pénz kedden, ha nem történik nagyobb nemzetközi vagy hazai esemény.

MTI Gazdaság

Der Standard: Magyarország egy kis gall falura hasonlít

Magyar erőfitogtatás címmel közölt kommentárt kedden a Der Standard című osztrák liberális napilap a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), illetve az Európai Unió (EU) közötti hitelfelülvizsgálati tárgyalások megszakadásáról.

Bebizonyosodott, hogy a Fidesz-győzelemhez nem elég az adatbázis

Bebizonyosodott, hogy a Fidesz-győzelemhez nem elég az adatbázis

A tudósok üzenik: ne döntsön, amikor éhes

A tudósok üzenik: ne döntsön, amikor éhes

GPS-ként mutat rá a rejtőzködő rákos sejtekre egy forradalminak ígérkező új módszer

GPS-ként mutat rá a rejtőzködő rákos sejtekre egy forradalminak ígérkező új módszer

Szinte bejáratósan új ez az eladó hazai Trabant

Szinte bejáratósan új ez az eladó hazai Trabant

Térey János posztumusz kötete: mintha érezte volna a közelgő véget

Térey János posztumusz kötete: mintha érezte volna a közelgő véget

Németországban is dúl már a török-kurd háború

Németországban is dúl már a török-kurd háború