szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kínai központi bank több hazai banknak engedélyezi, hogy aranyat exportáljon és importáljon, részeként annak az intézkedéscsomagnak, amelynek célja a szabadabb aranykereskedelem megteremtése, végső soron a kínai aranypiac fokozatos megnyitása.

A központi bank keddi közleménye szerint a növekvő kereslet nyomán engedélyezik a bankoknak a tengerentúli határidős és a jüan alapú származékos aranyügyleteket is. Szakértők arra számítanak, hogy ezek az intézkedések jelentősen segítik a kínai aranypiac növekedését.

Az Arany Világtanács (WGC) márciusi előrejelzése szerint tíz év alatt megkétszereződik Kína aranyigénye. A kínai aranypiacról készített elemzésben a szervezet hangsúlyozza, hogy aranytermelésben Kína 2007 óta világelső, és már most is a második számú aranyfogyasztó India után. Az egy főre jutó évi 0,26 grammal azonban még hátul áll a rangsorban. A WGC szerint már nem sokáig: az utóbbi fél évtizedben átlagosan évi 13 százalékkal nőtt a kereslet az 1,3 milliárd lakosú országban. Tavaly már több mint 14 milliárd dollár értékben használtak fel aranyat Kínában, összesen 462 tonnát, ami a globális fogyasztás 11 százaléka.

2019-re a kereslet megduplázódik – jósolja az 1987-ben alapított WGC. A szervezet szerint Kína világpiaci részesedése a 2002-es 5 százalékról bővült tavalyig 11 százalékra. A gazdaság szinte valamennyi szektorában növekszik az igény az arany iránt, ékszer formájában, magánszemélyek befektetési eszközeként, és ipari alapanyagként is mind népszerűbb.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Az aranypiacon a válság miatt használhatatlan a bázis

A harmadik negyedévben 34 százalékkal csökkent a világ aranykereslete az egy évvel korábbihoz képest, mert a gazdasági válság visszavetette az ékszerforgalmat, és csökkent az egyéb célú felhasználás is, de negyedéves szinten már élénkült a kereslet.

Gazdaság

Aranytenger Kínában, új pénzügyi törekvések

Kína óvatos lépéseket tesz abba az irányba, hogy devizatartalékának a jelenleginél nagyobb részét fektesse aranyba és bővíti a nemzeti valutájában történő kereskedést – közölte Ji Kang a kínai jegybank helyettes vezetője keddi tájékoztatóján.

hvg.hu Gazdaság

Kína: 26 ezer tonna arany még a mélyben

Rekordot döntött a kínai aranytermelés 2009-ben, amikor is több mint 11 százalékos növekedéssel megközelítette a 314 tonnát - tájékoztatott a kínai arany szövetség.

MTI Gazdaság

Újabb csúcson az arany ára

Az euróövezetet sújtó államadósság-válság miatt újabb csúcsot döntött az arany ára euróban, de emelkedett a dollárban kifejezett ár is.

Orbán: Küzdünk, hogy az iskolákat és óvodákat ne kelljen bezárni

Orbán: Küzdünk, hogy az iskolákat és óvodákat ne kelljen bezárni

12 féldisznó, 31 ezer okostelefon – így telt a Black Friday az eMAG-nál

12 féldisznó, 31 ezer okostelefon – így telt a Black Friday az eMAG-nál

Csizmadia Ervin: Milyen értelemben érhetne véget a történelem?

Csizmadia Ervin: Milyen értelemben érhetne véget a történelem?