szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felgyorsult júliusban a szolgáltatási szektor növekedése az euróövezetben a Markit piackutató vállalat szerdán megjelent adatai szerint, ami enyhítheti a félelmet attól, hogy a 16 országból álló térség ismét recesszióba süllyed.

A londoni Markit ágazati beszerzési menedzser indexe (PMI) 55,8 pontra emelkedett a júniusi 55,5 pontról. A bankoktól vendéglőkig közel 2 ezer vállalkozás beszerzési menedzserének megkérdezése alapján számított mutató már a 11. hónapja van a visszaesést a bővüléstől elválasztó 50 pont felett.

Júliusban főként a németországi szolgáltató szektor javuló teljesítménye tornázta fel a mutatót. Franciaországban a júniusi visszaesés után ismét a májusban elért 44 havi csúcs közelébe emelkedett a helyi szolgáltatóipari PMI, míg Spanyolországban lassult a növekedés, Olaszországban pedig hét havi növekedés után ismét csökkent a szektor teljesítménye.

A korábban közzétett feldolgozóipari PMI-ből és a szolgáltatói mutatóból képzett összetett index, amely a magánszektor teljesítményét összefoglalóan mutatja, három havi csúcsra, 56,7 pontra emelkedett a júniusi 56,0 pontról. Ez megegyezik a Markit előzetes becslésével és az elemzői előrejelzésekkel is.

„Az adatok arra utalnak, hogy az euróövezet gazdasága növekedési pályán haladva érkezett az év második felébe. A negyedéves szintű növekedés 0,7 százalék lehet, ami három éve a legnagyobb érték” – kommentálta az összesen 4 500 beszerzési menedzser megkérdezése alapján végzett számítások eredményét Chris Williamson, a gazdasági adatszolgáltató társaság vezető közgazdásza.

Az összetett index foglalkoztatási almutatója 51,4 pontra, a legmagasabbra emelkedett a világgazdasági válság elmélyülését megelőző időszak egyik utolsó hónapja, 2008 áprilisa óta. Az almutató májusban haladta meg az 50 pontos határt, és júniusban 50,6 pontig kúszott fel. A Markit szerint a folyamat azt jelzi, hogy enyhül a kibontakozást fékező egyik legsúlyosabb gond, a munkanélküliség.

Az euróövezet 16 országának összesített hazai összterméke (GDP) 0,2 százalékkal nőtt az idei első negyedévben, a 2009 utolsó negyedévi 0,1 százalék után. A Reuters elemzői konszenzusa szerint az április-júniusi időszakban 0,6 százalékra gyorsult a gazdasági növekedés az euróövezetben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Kissé gyorsult az infláció az euróövezetben

Májusban tovább gyorsult az infláció az euróövezetben – tette közzé szerdán az Európai Unió statisztikai hivatala. A tizenkét havi drágulás üteme 1,6 százalék volt májusban az elemzők várakozásával összhangban, az áprilisi 1,5 százalékot követően. A havi drágulás 0,1 százalékot tett ki.

MTI Karrier

Stabilizálódott a foglalkoztatottak száma az euróövezetben

Hat egymást követő negyedéves csökkenés után stabilizálódni látszik a foglalkoztatási helyzet az euróövezetben 2010 első negyedévének adatai szerint annak jeleként, hogy a lassú gazdasági javulás kezd átgyűrűzni a munkaerőpiacra is - derül ki az Eurostat kedden közzétett kimutatásából.