szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nemzetközi szankciók ellenére virágzik a német-iráni külkereskedelem: az idei első félévben a német vállalatok 1,85 milliárd euró értékben szállítottak árukat az iszlám köztársaságnak, 14 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A német statisztikai hivatal adatai szerint az Iránból származó import 88 százalékkal 280 millió euróra szökött fel. A 2009-es recesszióval sújtott évben a német kivitel 5,3 százalékkal, az Iránból származó import 9,3 százalékkal esett, igaz az átlagnál kisebb mértékben.

Irán elsősorban gépeket, vegyipari és fémipari termékeket Németországtól, amelynek iráni importjában a kőolaj és a földgáz dominál. A hírügynökségi jelentés kiemeli, hogy mások mellett Angela Merkel német kancellár nyomására döntöttek a huszonhetek az idén júliusban azokról a további szankciókról, amelyek jóval túlmennek az ENSZ által elrendelt korlátozó intézkedéseken.

Az ENSZ, az Európai Unió és az Egyesült Államok már egy sor szankciót vezetett be Irán ellen a perzsa állam urándúsítási programja miatt. Attól tartanak, hogy Irán atomenergia programjának örve alatt atomfegyverek gyártására készül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Rekordnövekedés a német gépiparban

Németországban júniusban folytatódott a gépipar fellendülése: a világgazdasági növekedésnek köszönhetően a megrendelések 62 százalékkal bővültek az egy évvel korábbihoz képest.

MTI Gazdaság

A búzaár 28 havi csúcsra szökött Németországban

Németországban 28 havi csúcsra nőtt a búza tőzsdei határidős jegyzése hétfőn azokra a felerősödött aggodalmakra, hogy a gyakorlatilag hetek óta folyamatos tartó esőzések miatt komolyan romolhat a búzatermés minősége.

MTI / hvg.hu Gazdaság

Handelsblatt: a német autógyártók Magyarország felé tekintenek

Az Audi gyár csaknem a duplájára növeli a győri gyáregység területét, a Bosch ezer új munkahelyet teremt Magyarországon, Kecskeméten pedig 2011 végén megkezdi a termelést a Mercedes új üzeme, ahol mintegy háromezer ember talál munkát magának – írta kedden a Handelsblatt.

Körözést adtak ki Kenesei Zoltán ellen

Körözést adtak ki Kenesei Zoltán ellen

A bíróságok munkarendje is változik egy új kormányrendelet szerint

A bíróságok munkarendje is változik egy új kormányrendelet szerint

A járvány a metróközlekedést is veszélyezteti

A járvány a metróközlekedést is veszélyezteti