szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A VDMA német gépipari szakmai szervezet a német gazdasági növekedés alakulására tekintettel megduplázta az ágazat teljesítményének idei bővülésére vonatkozó előrejelzését.

A 2009-es krízisév drámai visszaesése után az idén 6 százalékos termelésnövekedéssel számol a VDA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau), mivel, ahogy azt Hannes Hesse a szervezet igazgatója az Ifat Ensorga szakmai vásár megnyitóján kihangsúlyozta, „a konjunktúra lényegesen kedvezőbben alakult az év elején vártnál”.

Tavaly az ágazat termelése 24,5 százalékkal esett vissza. A megrendelések is 50 éve a legnagyobb mértékben 38 százalékkal csökkentek. A súlyos visszaesés miatt a jó növekedési kilátások ellenére is el fog tartani még egy ideig, mire az ágazat újra eléri a krízisévet megelőző teljesítményét. Az idén a becslések szerint a 2005-ös szintre sikerül visszakapaszkodni.

"Számos vállalatunk optimista véleményen van a 2010-es kilátásokról még akkor is, ha egyelőre nem tud mindegyikük profitálni a mostani fellendülésből" – mondta Hannes Hesse. Összességében kifejezetten pozitív mérleget lehet vonni az első hat hónap teljesítményéről. Reálértékben mindössze fél százalékkal nőtt a termelés, március óta azonban gyorsuló ütemet mutat. Májusban 5,4 százalékos, júniusban pedig 9,5 százalékos növekedést sikerült elérni.

Az előzetes számítások szerint júliusban is kilenc százalék felett volt a növekedés és augusztusra is hasonló mértékű javulás várható. Miközben a szervezet az év elején még nulla körüli növekedéssel számolt, legutóbbi előrejelzésében már három százalékkal, amit most hat százalékra emelt meg.

A megrendelések is biztatóan alakulnak. „Február óta a gépipari és gyárépítési megrendelések növekedést mutatnak” – mondta Hannes Hesse. Gyarapodnak a belföldi megrendelések is, de az exportmegrendelésektől elmaradó mértékben. „Az év eleje óta az exportmegrendelések árfolyamhatástól megtisztítva 3,5 százalékkal növekedtek” – mondta az igazgató. „A legnagyobb mértékű megrendelés növekedés az amerikai és ázsiai fejlődő országok részéről tapasztalható, mint Kína, India és Brazília, de erőteljes növekedést mutatnak olyan országok megrendelései is, min Oroszország, Svájc, Lengyelország, Törökország, Korea és Magyarország.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Keleti ballaszt: a német egység gazdasági árnyoldalai

Bár a politika szereplői kedden, az aláírás 20. évfordulóján fennhangon dicsérték a német állami egység helyreállítását megalapozó egyesülési szerződést, az elkövetett hibák nyomán továbbra is mély szakadék tátong a keleti és a nyugati országrész között.

MTI Gazdaság

IfW: rekordnövekedés a német gazdaságban

Felfelé módosította Németország idén várható gazdasági növekedésének ütemét a kieli IfW világgazdasági kutató intézet: az idén 3,4 százalékos növekedésre számítanak a korábban jelzett 2,1 százalékkal szemben.

Fel is út, le is út – A magyar-szlovák lakosságcsere 1946–1948

Fel is út, le is út – A magyar-szlovák lakosságcsere 1946–1948

A börtönben elhunyt Peter Gotti egykori New York-i maffiafőnök

A börtönben elhunyt Peter Gotti egykori New York-i maffiafőnök

Áder Jánost beoltották, mégpedig a kínai vakcinával

Áder Jánost beoltották, mégpedig a kínai vakcinával