szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A német gazdasági növekedés üteme jelentősen lassulhat az év hátralévő részében az ország egyes nagyobb külkereskedelmi partnereinek gazdasági nehézségei miatt - írja a német pénzügyminisztérium havi rendes jelentésében.

"A fellendülés az év hátralévő részében is folytatódik, de a korábbinál lényegesen lassúbb ütemben" - írja a jelentés, amely szerint a német gazdaság "megfontoltan" kezdte meg a harmadik negyedévet. 

A legnagyobb európai nemzetgazdaság gyors ütemben állt talpra a II. világháború utáni legnagyobb, tavalyi gazdasági visszaesésből és 2,2 százalékos negyedéves növekedést ért el az április-júniusi periódusban, a legnagyobbat a német újraegyesítés óta. 

A jó teljesítmény láttán gazdasági kutatók megemelték éves növekedési előrejelzéseiket - a prognózisok legkevesebb 3 százalékot helyeznek kilátásba - holott már sokasodnak az arra utaló jelek is, hogy a növekedés túljutott csúcspontján. 

Júliusban váratlanul estek a termelőipari megrendelések, mégpedig több mint egy éve a legnagyobb mértékben, szeptemberben pedig az üzleti hangulatindex esett 2009 februárja óta a legalacsonyabb szintre. "Az ipari termelés dinamikájának csökkenése részben a külkereskedelmi forgalom növekedési sebességének lassulását tükrözi" - állapítja meg a tanulmány. Kedvező jelnek tekinthető viszont a munkanélküliség csökkenése, ami a belföldi kereslet növekedésre gyakorolhat áldásos hatást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

ZEW: tovább romlottak az üzleti kilátások Németországban

A várakozásokat messze meghaladó mértékben romlott szeptemberben az üzleti várakozásokat tükröző hangulatindex Németországban, javult ugyanakkor az aktuális helyzet megítélése – derül ki a ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung GmbH) gazdasági kutatóintézet által kedden közzétett jelentésből.

MTI Gazdaság

Keleti ballaszt: a német egység gazdasági árnyoldalai

Bár a politika szereplői kedden, az aláírás 20. évfordulóján fennhangon dicsérték a német állami egység helyreállítását megalapozó egyesülési szerződést, az elkövetett hibák nyomán továbbra is mély szakadék tátong a keleti és a nyugati országrész között.

MTI / hvg.hu Gazdaság

Handelsblatt: a német autógyártók Magyarország felé tekintenek

Az Audi gyár csaknem a duplájára növeli a győri gyáregység területét, a Bosch ezer új munkahelyet teremt Magyarországon, Kecskeméten pedig 2011 végén megkezdi a termelést a Mercedes új üzeme, ahol mintegy háromezer ember talál munkát magának – írta kedden a Handelsblatt.

MTI Gazdaság

IfW: rekordnövekedés a német gazdaságban

Felfelé módosította Németország idén várható gazdasági növekedésének ütemét a kieli IfW világgazdasági kutató intézet: az idén 3,4 százalékos növekedésre számítanak a korábban jelzett 2,1 százalékkal szemben.

MTI Gazdaság

A búzaár 28 havi csúcsra szökött Németországban

Németországban 28 havi csúcsra nőtt a búza tőzsdei határidős jegyzése hétfőn azokra a felerősödött aggodalmakra, hogy a gyakorlatilag hetek óta folyamatos tartó esőzések miatt komolyan romolhat a búzatermés minősége.

Globális tudásnépszerűsítés vagy a szerzői jogok világméretű megsértése?

Globális tudásnépszerűsítés vagy a szerzői jogok világméretű megsértése?

Joe Biden: „Minden lényeges és értékes dolog eredetileg Budapestről ered”

Joe Biden: „Minden lényeges és értékes dolog eredetileg Budapestről ered”

Boldogkői Zsolt: A járvány az oltásellenesek miatt még évekig velünk maradhat

Boldogkői Zsolt: A járvány az oltásellenesek miatt még évekig velünk maradhat