szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Magyarországot továbbra is a leminősítés réme fenyegeti – vélik az RBC Capital elemzői. A magyar államadósság bóvli kategóriába sorolása a pénzintézet szerint indokolatlan lenne, de ettől függetlenül leminősítés várható.

A pénzintézetnél úgy látják, hogy a piacokat és a hitelminősítőket nem sikerült megnyugtatnia a Fidesznek gazdasági akcióterveivel, továbbra is igen komolyak a magyar fiskális politika fenntarthatóságával kapcsolatos aggodalmak, s emiatt az említett cégek az ország hosszú távú szuverén adósbesorolásának rontása mellett dönthetnek.

Ennek ellenére RBC szakértői elemzésükben kiemelték, hogy a magyar államkötvények bóvli kategóriába sorolása indokolatlan lenne, hiszen 2011-ben hazánk GDP-arányos költségvetési hiánya a legalacsonyabbak között lesz az Európai Unióban. A gond csak az, hogy a magyar besorolás mind a három vezető hitelminősítőnél már most is a bóvli kategória határán mozog: a Moody’s-nál három, a Fitchnél kettő, az S&P-nél pedig mindössze egy kategóriával állunk a bóvli szint felett, utóbbi két cég ráadásul már korábban leminősítést valószínűsítő negatív figyelőlistára tette Magyarországot.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!