szerző:
MTI

Hatmilliárd eurót tervez lefaragni államháztartási hiányából jövőre Írország - jelentette be Brian Lenihan ír pénzügyminiszter csütörtökön. Az ír történelem legkeményebb költségvetésében 4,5 milliárd eurót kiadáscsökkentés révén, 1,5 milliárd eurót különadók kivetésével készülnek előteremteni.

Az ország négyéves hiánycsökkentési tervvel - az időszakban mintegy 15 milliárd eurót megtakarítva - 2014-re szorítaná le az államháztartási hiányt az euróövezeti 3 százalékos GDP-küszöb alá. Lenihan - aki az idén 0,25, jövőre 1,75 százalékos GDP-növekedést vár - kategorikusan kizárta az ír szuverén adósság teljes átütemezését, megfogalmazása szerint ez öngyilkossággal lenne egyenértékű Írország számára. Ugyanakkor a 2011-es költségvetés parlamenti elfogadtatásához a kormánynak még nehéz harcot kell megvívnia.

Visszaminősítette Írország hosszú futamú belföldi és külső adósi kockázati besorolását október elején a Fitch Ratings, az ír bankrendszer újratőkésítésének váratlanul magas költségeire hivatkozva. (Az ír állam mintegy 50 milliárd euróval segíti ki a válság miatt megroggyant bankokat, amelyek még a "kelta tigrisként" aposztrofált növekedés időszakában nyakló nélkül osztogatták a hiteleket.)

A legnagyobb európai hitelminősítő bejelentése szerint az ír államadósi osztályzat az eddigi "AA mínusz" szintről egy fokozattal "A plusz"-ra romlik, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás marad érvényben. A Fitch az osztályzatrontást az ír bankrendszer tőkepótlásának "kivételes, és a vártnál nagyobb" kormányzati költségeivel indokolta. Az ír pénzügyminiszter ezt megelőzően közölte, hogy az ír bankszektor rendbetételének költségei az idén várhatóan a hazai össztermék (GDP) 32 százalékára duzzasztják Írország államháztartási hiányát. Ez az euróövezet egész történetében példátlan költségvetési deficit lenne.

A Fitch Ratings ugyanakkor a leminősítéshez fűzött elemzésében kiemeli: ennek a várt deficitnek a jelentős része az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) azon előírását tükrözi, hogy a kormány által a bankok számára kibocsátott fizetési ígérvényeket (promissory note) is már költségvetési kiadásként kell elszámolni. A hitelminősítő számításai szerint ezeknek az egyszeri tranzakcióknak a kiszűrésével a GDP-arányos ír államháztartási hiány az idén 11,9 százalék lesz, ami hozzávetőleg azonos a kormány által 2010-re előzetesen jósolt deficittel.

Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Írország egyébként továbbra is magasan elsőrendű, "Aa2" szintű kormánykötvény-besorolását korábban a Moody's Investors Service is, ugyancsak a banki újratőkésítési költségekre hivatkozva.

Az idén gyakorlatilag leállhat a gazdasági növekedés Írországban a központi bank elemzése szerint: a GDP mindössze 0,2 százalékkal bővülhet, míg korábban a bank 0,8 százalék, a kormány 1 százalék körüli növekedést jelzett. A vártnál gyengébb növekedés még nehezebbé teszi a kormány számára a nekilódult államháztartási hiány csökkentése végett tervezett megszorító intézkedések keresztülvitelét. Várhatóan két hét múlva részletesen ismertetik a következő négy évre szóló kormányprogramot, amelynek legfőbb célkitűzése, hogy leszorítsa az Európai Unióban jelenleg legnagyobbnak számító államháztartási hiányt, de azért valamennyire lendületbe is hozza a válság miatt "leült" ír gazdaságot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Az EKB tüzet oltott, de Írország az IMF-re szorulhat

Az Európai Központi Bank avatkozott közbe az ír állampapírpiacon – írja a Financial Timesra hivatkozva a portfolio.hu, miután történelmi csúcsra ugrott a 10 éves ír államkötvények német feletti hozamfelára, illetve az 5 éves ír csődkockázat elleni biztosítás piaci ára.

MTI Gazdaság

Leminősítésre jelölte Írországot a Moody's

Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Írország egyébként továbbra is magasan elsőrendű, "Aa2" szintű államkötvény-besorolását kedden a Moody's Investors Service, a minap bejelentett banki újratőkésítési költségekre hivatkozva.

MTI Gazdaság

Leállhat a gazdasági növekedés Írországban

Az idén gyakorlatilag leállhat a gazdasági növekedés Írországban a központi bank hétfőn ismertetett elemzése szerint: a GDP mindössze 0,2 százalékkal bővülhet, míg korábban a bank 0,8 százalék, a kormány 1 százalék körüli növekedést jelzett.

MTI Gazdaság

Leminősítette Írországot a Fitch Ratings

Visszaminősítette Írország hosszú futamú adósságkockázati besorolását szerdán a Fitch Ratings, az ír bankrendszer újratőkésítésének váratlanul magas költségeire hivatkozva.