szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Adósságrendezési eljárást kell indítani az esztergomi önkormányzatnál - a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság csütörtöki határozata a Cégközlöny internetes oldalán olvasható.

Tétényi Éva (független) polgármester kedden kérte a bíróságtól az adósságrendezési eljárás megindítását a város 90 napon túli tartozásai miatt, és megvétózta a fideszes többségű képviselő-testület határozatát, amely arra utasította, hogy további hitelekből fizesse ki a lejárt adósságokat.

Az adósságrendezés szabályai szerint innentől csak alapfeladatokat láthat el az önkormányzat; ebbe nem tartozik bele az önkormányzati képviselők és bizottsági tagok tiszteletdíjának kifizetése.

A bíróság pénzügyi gondnokként a budapesti székhelyű CONT(Ó)-ROLL Kft.-t jelölte ki, és felhívta az önkormányzat hitelezőit, hogy követeléseiket 60 napon belül a pénzügyi gondnoknak jelentsék be, ennek elmulasztása esetén azokat csak az adósságrendezési eljárás jogerős befejezését követő két év eltelte után érvényesíthetik.

Tétényi Éva korábban ismertette, hogy 1,2 milliárd forint a kifizetetlen számlaállomány, 20 milliárd forint a kötvénykibocsátás, a belső adósság 850 millió, az újszülötteket támogató Szent-Miklós Alapra 610 milliós lombard hitelt jegyeztettek be, továbbá 190 milliót nem fizettek be az alapba, 350 millió forint követelést pedig eladott az előző városvezetés.

A csütörtök este kezdődött képviselő-testületi ülésen Meggyes Tamás (Fidesz), korábbi polgármester azt mondta, hogy "150 millió forintos lejárt tartozás miatt csődeljárást kérni törvénytelen joggyakorlás, a város tönkretétele, és ezért Tétényi Évának valamikor felelnie kell (...) legyen szíves előterjesztést készíteni, arról, kit hogyan akar tönkre tenni." Felszólalását füttykoncert és bekiabálás követte, mert a városháza előtti téren mintegy 500 ember kivetítőn követi a tanácskozást, többen mécseseket gyújtottak a független polgármester melletti szimpátiájuk kifejezésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három évet kaphat a férfi, aki a Parlament lerohanásával fenyegetőzött

Három évet kaphat a férfi, aki a Parlament lerohanásával fenyegetőzött

Nem csitul a járvány Spanyolországban, tovább szigorítanak a tartományok

Nem csitul a járvány Spanyolországban, tovább szigorítanak a tartományok

656 millió forintnak megfelelő dollárt fizetett valaki egy régi Batman-képregényért

656 millió forintnak megfelelő dollárt fizetett valaki egy régi Batman-képregényért