szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A német gazdaság már jövőre eléri a válság előtti szintet. A vártnál nagyobb mértékű bővülést a német központi bank elemzői jósolják.

A Bundesbank szerint Európa legnagyobb gazdaságában a GDP 3,6 százalékkal növekszik az idén annak köszönhetően, hogy az export mellett a háztartások fogyasztása is egyre erőteljesebb. Előző, júniusi hivatalos előrejelzésében még csak 1,9 százalékos növekedést jósolt a bank, de azóta már többször is jelezték, hogy a bővülés meg fogja haladni a három százalékot, különösen annak fényében, hogy a harmadik negyedévben 3,9 százalék volt az éves szintű bővülés.

Jövőre 2 százalék körüli növekedés várható a korábban jósolt 1,4 százalékkal szemben, 2015-ben 1,5 százalékra mérséklődhet az ütem.

Tavaly a válság miatt még 4,7 százalékkal csökkent a GDP Németországban, de az ország sok európai versenytársával ellentétben viszonylag hamar kilábalt a válságból, elsősorban a német gyártmányú termékek külföldi keresletének élénkülése miatt, majd később a lassan magára találó belső fogyasztásnak köszönhetően.

Októberben például 2,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, a legnagyobb ütemben 2008 január óta, és folyamatosan csökken a munkanélküliség is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Stork Natasa: Sokáig fel sem merült bennem, hogy valaha élvezném majd azt, hogy néznek

Stork Natasa: Sokáig fel sem merült bennem, hogy valaha élvezném majd azt, hogy néznek

Tízből kilenc: ennyire nagy a frissítési kedv az iPhone-osoknál

Tízből kilenc: ennyire nagy a frissítési kedv az iPhone-osoknál

Bezárt a 120 éves Jeliszejevszkij élelmiszerbolt

Bezárt a 120 éves Jeliszejevszkij élelmiszerbolt