szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor, Kósa Lajos és Lázár János fideszes képviselő kedden az Országgyűlésnek politikai nyilatkozattervezetet nyújtott be a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről.

Politikai nyilatkozat elfogadását javasolja az Országgyűlésnek a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről három fideszes képviselő, Orbán Viktor, Kósa Lajos és Lázár János. A Háznak kedden benyújtott tervezet elfogadásával az Országgyűlés a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagsággal rendelkező mintegy 3 millió ember eddigi befizetéseinek jövőbeni biztonsága érdekében kinyilvánítaná, hogy garantálni kell az egyéni számlavezetés intézményét az állami nyugdíjrendszerbe átlépő magán-nyugdíjpénztári tagoknak.

A képviselők kezdeményezik továbbá, hogy az Országgyűlés nyilvánítsa ki: garantálni kell az állami rendszerbe átlépőknek az egyéni számlára történő befizetések értékállóságát; garantálni kell a kötelező magánnyugdíjpénztárból az állami rendszerbe átlépők veszteségeinek jóváírását; garantálni kell az állami rendszerbe átlépők esetleges hozamának adómentességét, ha 2011. január 31-ig átléptek és hozamukat kivették. Ki kell vizsgálni a magán-nyugdíjpénztári tagok befizetéseivel való gazdálkodás körülményeit - indítványozzák zárásként a nyilatkozattervezetben. 

A mostani parlament a megalakulása óta egy politikai nyilatkozatot fogadott el. Ez a kormánypárti képviselők által beterjesztett, "A Nemzeti Együttműködésről" címet viselő dokumentum volt, amelyet az idén júniusban fogadott el a Ház 260 kormánypárti igen, illetve 66 MSZP-s és LMP-s nem szavazattal, 46 jobbikos tartózkodás mellett. Az Országgyűlés a Házszabály értelmében a jelenlevő képviselők kétharmadának szavazatával tehet nyilatkozatot bármilyen politikai kérdésben.

Adómentes lesz az állami nyugdíjrendszerbe való áttérésnél a pozitív reálhozam (azaz az infláció mértékénél nagyobb hozam) felvétele készpénzben, illetve átvitele önkéntes nyugdíjpénztárhoz - közölte a miniszterelnök szóvivője  a nyilatkozattervezet kapcsán. Szijjártó Péter hozzátette: ennek a döntésnek a jogtechnikai következményeit a Nemzetgazdasági Minisztériumnál készülő törvényjavaslat fogja rendezni.
   
A nyilatkozattervezet rögzíti azokat a célokat, amelyeket a nyugdíjvédelmi akció, illetve törvénycsomag céljaként tűztek ki, tehát azt, hogy mindenki jól járjon, mindenkinek biztosítsák annak a lehetőségét, hogy áttérjen az állami nyugdíjrendszerbe, ezáltal biztonságba tudja helyezni mindenki a nyugdíját - mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pozitív önmagunk megtalálása a járvány legkeményebb hullámában

Pozitív önmagunk megtalálása a járvány legkeményebb hullámában

Amerikában is vannak mesterfokozatú horrorkaravánok

Amerikában is vannak mesterfokozatú horrorkaravánok

Kiderült, mikor mutathatják be a Samsung új összecsukható mobilját, a Galaxy Z Fold3-at

Kiderült, mikor mutathatják be a Samsung új összecsukható mobilját, a Galaxy Z Fold3-at