Itt az új MNB-program: jön a minősített vállalati hitel
Új minősített hitelterméke vezet be a Magyar Nemzeti Bank. Milyen előnyöket tartogat ez a lehetőség a vállalkozások számára?
A méz után elkészült a megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott lekvár és szörp termékkategória szabályozása is, részeként annak a kétszintű szabályozásnak, amellyel a Vidékfejlesztési Minisztérium átalakítja a Magyar Élelmiszerkönyvet.
A tárca közleménye szerint az érvényben lévő szabályozás kiegészül egy második szinttel: olyan önkéntes rendszerről van szó, amely a magyar hagyományokra, illetve a magasabb szintű minőségi elvárásokra épít.
A három kötetből álló Magyar Élelmiszerkönyv első kötete az egyes termékcsoportokra vonatkozó kötelező előírásokat tartalmazza, ezeket minden gyártónak be kell tartania, legyen szó összetevőkről vagy éppen az arányokról.
A második kötet irányelveket fogalmaz meg. Ezeket ugyan nem kötelező vállalni, ha azonban az adott gyártó vagy importőr úgy dönt, hogy például „prémium” vagy „különleges minőségű” megnevezéssel forgalmazza az adott terméket, akkor a hatóság számon kérheti rajta, hogy megfelel-e ezeknek az irányelveknek. Az élelmiszerkönyv második szintjét azzal a céllal vezeti be a vidékfejlesztési tárca, hogy meghatározza: mi számít különleges minőségű, illetve hagyományos magyar terméknek, és népszerűsítse is ezeket.
A közlemény szerint az új előíráscsomag elsősorban azokat az élelmiszergyártókat szeretné segíteni, akik igényesebb, magasabb hozzáadott értékű, kiemelkedő minőségű termékeket állítanak elő. A második szintnek megfelelő lekvároknál például nem alkalmazható sem tartósítószer, sem színezék, sem aroma, sem édesítőszer.
A második kategóriás, vagyis prémium minőségű szörpök sem tartalmazhatnak tartósító- vagy édesítőszert. Mindemellett a második szintnek megfelelő lekvároknak és szörpöknek az első szintű – vagyis a minimális – követelményeknél lényegesen több, csaknem kétszeres mennyiségű gyümölcsöt kell tartalmazniuk.
A különleges minőségű lekvárféléket csak üveg, cserép vagy porcelán, az élelmiszerbiztonsági előírásokat kielégítő csomagolásban lehet forgalomba hozni. A második szintű szörpöknél pedig az üvegcsomagolást nevezi meg a szabvány alapfeltételként. A gyümölcstartalomra utalni kell a csomagoláson, például „100 g termék 350 g szilva felhasználásával készült” szöveggel. A szörpöknél az arányt százalékban kell megadni. A méz, a lekvárok és a szörpök után a különleges tejtermékek, valamint a sütőipari termékek szabályozását dolgozza ki a tárca a jövőben.
A Vidékfejlesztési Minisztérium a gyártók és kereskedők minőségorientációjának ösztönzése mellett fontosnak tartja azt is, hogy a fogyasztók tudatosan keressék a minőségi és a magyar termékeket. Mindezt hatékonyan segíti, ha a vásárló megbízható módon, már a csomagoláson található termékjelölés alapján tájékozódhat az adott áru minőségéről, hiszen ennek tudatában a fogyasztói árat össze tudja hasonlítani a termék valódi értékével – tartalmazza a közlemény.
Új minősített hitelterméke vezet be a Magyar Nemzeti Bank. Milyen előnyöket tartogat ez a lehetőség a vállalkozások számára?
Mit mutatnak a kutatási adatok? Kell aggódni a munkahelyek elvesztése miatt?
Változásokat jelentettek be a Demján Sándor Tőkeprogramhoz kapcsolódó Demján Sándor Tanácsadási Voucher Programban.
A cégértékelés egy bonyolult, összetett folyamat, vannak azonban széles körben elfogadott értékelési módszerek, amelyek erre alkalmazhatók.
Nyílt konfrontáció helyett dicséret és tömjénezés, meg egy nagy adag türelem – így próbálják meg az európaiak jobb belátásra bírni Donald Trump amerikai elnököt az európai vezető politikusok. Dolgukat nehezíti, hogy az oroszok már korábban rájöttek arra, miként kell bánni a Fehér Ház nárcisztikus urával. De azért a pénz is beszél, az európaiak 100 milliárd dollárt értékben vásárolnak Ukrajna számára amerikai fegyvereket, hogy az USA is részt vegyen Ukrajna biztonságának szavatolásában.
A támadás óta a magyar és az ukrán külügyminiszter a közösségi médiában üzenget egymásnak.