szerző:
InfoRádió
Tetszett a cikk?

Csaba László közgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: idén alapvetően a nemzetgazdasági egyensúly megőrzése a cél, és ez minden mást maga alá rendel.

A hiánycél teljesülése mellett Csaba László arra számít 2011-ben, hogy az infláció valamelyest lassul. Ez a közgazdász szerint négy százalék körül lehet majd, a hatósági árak korlátozása és egyéb intézkedések ellenére.  A foglalkoztatás helyzete viszont még nem javul jelentősen, mert ez csak akkor változhat, ha a gazdaság élénkül, amire 2012-től lehet számítani - szögezte le az InfoRádióban.

Csaba László úgy vélekedett, hogy az idei évre kitűzött hiánycél nagyon szigorú és feszes. Az igazi kérdés viszont, hogy 2012-13-ban is össze tudunk-e állítani ilyen fegyelmezett állampénzügyi tervet, és azt képesek leszünk-e megvalósítani. Ahhoz azonban, hogy minderről érdemben lehessen beszélni, a 2011-es céloknak kell teljesülniük, tekintettettel a bennük levő elemek megismételhetetlenségére - tette hozzá.

A 2011-es költségvetés hatásairól a közgazdász elmondta: idén alapvetően a nemzetgazdasági egyensúly megőrzése a cél. Ez minden mást maga alá rendel, miként azt több hazai közszereplő is hangsúlyozta már. Ráadásul arról az unió képviselői, illetve a nemzetközi piaci szereplők is egyértelműen nyilatkoztak, hogy az előző időszak hiteltelensége és a rossz adósságállomány miatt bizonyos értelemben büntetésben vagyunk - emlékeztetett Csaba László. Figyelnek minket, ezért nem engedhetünk meg magunknak olyasmit, amit mások megtehetnek. A szavahihetőségünket pedig azon mérik majd le, hogy sikerül-e az ígért hiánycélt elérnünk - szögezte le a közgazdász.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kicsit lazítana az abortusz tilalmon a lengyel elnök

Kicsit lazítana az abortusz tilalmon a lengyel elnök

Elhagyhatta a kórházat Csepel polgármestere

Elhagyhatta a kórházat Csepel polgármestere

Az oltások igazságos elosztásában egyeztek meg az uniós tagállamok

Az oltások igazságos elosztásában egyeztek meg az uniós tagállamok