szerző:
MTI

2012 végéig összesen mintegy 6-8 milliárd forint bevétel folyhat be a költségvetésbe az úgynevezett EUA típusú szén-dioxid kibocsátás-csökkentési egységek értékesítéséből - közölte Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Szabó Imrének, az MSZP szocialista képviselőjének - volt környezetvédelmi és vízügyi miniszternek - írásbeli kérdésére adott válaszában. A dokumentum az Országgyűlés honlapján olvasható.

Szabó Imrének arra a kérdésére, milyen lehetséges bevétellel számol a kormány a kvótaértékesítésből a 2011-es évre, Fellegi Tamás válaszában kifejtette: az úgynevezett AAU típusú szén-dioxid kibocsátás-csökkentési egységek bilaterális értékesítése rendkívül esetleges. Tervezhető viszont az EUA kibocsátás-csökkentési egységek értékesítése az EU emissziókereskedelmi rendszerében (ETS), amelynek keretrendszere kialakítás alatt van.

Az utóbbi, EUA típusú kibocsátás-csökkentési egységek értékesítéséből 2012 végéig nagy bizonyossággal befolyhat mintegy 6-8 milliárd forint bevétel, amelyből 2011. év folyamán a potenciális bevételek mintegy fele realizálható - közölte a nemzeti fejlesztési miniszter. Hozzátette: a magyar államnak az elmúlt években gyakorolt kvótaértékesítési tapasztalataiból tanulva, a kvótaszerződések gördülékeny és maradéktalan teljesítése érdekében fontos, hogy azok rögzítsék, a bevétel mekkora hányada milyen zöldítési célra legyen fordítva.

Elsődleges cél a múlt megnyugtató lezárása, a Magyarország eddigi kvótavevőivel való kapcsolat, s egyszersmind a nemzetközi piaci bizalom helyreállítása és javítása. Tekintettel többek között arra, hogy az előző kormány tevékenysége alatt, 2012 tavaszán úgy adtak el kiotói egységeket, hogy az súlyos elszámolási bizonytalanságokat okozott az európai kvótapiacon és egyes nemzetközi ügyleteket egy időre fel is kellett függeszteni.

Az előző kormány pusztán profitérdekeket figyelembe vevő értékesítési stratégiája a Magyarországgal szembeni bizalom meggyengüléséhez vezetett, amit nehéz lesz egyik napról a másikra helyreállítani - fogalmazott Fellegi Tamás. Válaszában szerepel az is: a fent említett ügylet, s a korábban a kvótaeladásokból származó bevételek zárolásáról hozott döntés nyomán a potenciális vásárlók bizalma megrendült a magyar kormány szavahihetőségében.

A túlkínálattal jellemezhető kvótapiac viszonyaira tekintettel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium legfontosabb feladata egy megújult, innovatív pályázati és finanszírozási rendszer kidolgozása, megfelelő marketing stratégiával. Olyan rendszeré, amely hatékony és elegendő garanciát tartalmaz a kvótavásárlóknak arra nézve, hogy a bevételt átláthatóan, a kvótaszerződések szerint használják fel az üvegházhatású gázok kibocsátásának előirányzott csökkentésére. A miniszter kitért arra, hogy a kvótaértékesítési stratégia részleteiben nem nyilvános.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

A britek szén-dioxidot alakítanának üzemanyaggá

Egy angol kutatási program olyan porózus anyagok előállítását tűzte ki célul, amelyek megkötik, majd más, üzemanyag gyártására felhasználható vegyületekké alakítják át a szén-dioxidot.

Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

Az első exit pollok szerint Zelenszkij tönkreverte Porosenkót az ukrán elnökválasztáson

Az első exit pollok szerint Zelenszkij tönkreverte Porosenkót az ukrán elnökválasztáson

Újabb véres összecsapás Kabulban

Újabb véres összecsapás Kabulban

Itt a szám: ennyi pénzt szedtek be tőlünk a bankok azért, mert vezetik a számláinkat

Itt a szám: ennyi pénzt szedtek be tőlünk a bankok azért, mert vezetik a számláinkat

A világ egyik legnagyobb autógyártójánál a csúcsvezetők többsége nő

A világ egyik legnagyobb autógyártójánál a csúcsvezetők többsége nő

Megalázó vereségbe futott bele a Manchester United

Megalázó vereségbe futott bele a Manchester United