szerző:
Hírszerző/FH
Tetszett a cikk?

Az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank aggályosnak tartja a szolnoki papírgyár építésére nyújtott kölcsön sorsát. A hitelt 2006-ban úgy nyújtották az offshore hátterű Higi Papírsoft Zrt.-nek, hogy fedezete az Index információi szerint nagyjából a fele a kölcsön összegének. Az elszámoltatási kormánybiztos nem foglalkozik az üggyel - olvasható a portálon.

A bank az ügyletről érdemi információkat a banktitok miatt nem közölt, azt azonban írásban megerősítette az Indexnek, hogy "a Higi Papírsoft Zrt.-nek 11 396 millió forint összegű hitelügylete van a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-nél". Az MFB szerint a Higinek nyújtott kölcsönökkel kapcsolatos "hitelezési döntések ésszerű magyarázatára az MFB jelenlegi menedzsmentje nem tudott rájönni. Erre vonatkozóan szívesen megismernénk az MFB tavaly távozott első számú vezetőinek a részletes magyarázatát".

A lap értesülése szerint ugyanakkor eddig az állami fejlesztési bank nem tett - nemcsak ebben az ügyben, hanem más, igencsak kockázatosan megtérülő hitelügyletek kapcsán sem - olyan lépéseket, amelyek azt vizsgálnák, hogy a korábbi menedzsment milyen motivációk alapján döntött a hitel nyújtásáról.

Noha több milliárd forintnyi közpénz szállhat el az állami bank által nyújtott kölcsönügyleten, Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos nem foglalkozik a Higivel. Az Index ezzel kapcsolatos kérdésére azt válaszolta: az ügy a vizsgálati programjában nem szerepel, ezzel kapcsolatos beadványt sem kapott, így nem tervezi a hitelügylet tételes vizsgálatát. Megjegyezte, hogy ha indítana is eljárást, mivel nyomozati jogköre nincs, a banktitok által védett adatokhoz ő sem férhetne hozzá - idézi Budai Gyulát az Index.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez az utóbbi idők legmenőbb számítógépe, a repülésrajongók imádni fogják

Ez az utóbbi idők legmenőbb számítógépe, a repülésrajongók imádni fogják

Hadat üzentek a röhejesen beállított fotóknak

Hadat üzentek a röhejesen beállított fotóknak

Telefonos kampányt indít a Fidesz az ellenzék oltásellenességéről

Telefonos kampányt indít a Fidesz az ellenzék oltásellenességéről