szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A keddi Világgazdaság az ÉVOSZ felmérése alapján azt írja, az építőipari cégek 60 százalékának tovább csökkent tavaly az árbevétel-arányos jövedelmezősége, amely a legtöbb esetben nem haladja meg a két százalékot sem, zömük arra számít, hogy ez a tendencia az idén is folytatódik.

Mindössze a társaságok egyötöde reméli, hogy jövedelmezősége nem romlik tovább.

Az építőipari munkák hiánya és a megrendelői kör fizetésképtelensége miatt minden második cégnél csökkent a munkaszerződések száma. Az ágazat kilátásait ismerve megjósolható, hogy az idén sem lesz jobb a helyzet, sőt az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által megkérdezettek közül egy-két vállalat azt jelezte, eddig egyáltalán nem kapott megrendelést erre az évre.

A felmérésből az is kiderül, hogy tíz cég közül nyolcnak van kinnlevősége. Közülük minden második úgy gondolja – reméli –, hogy a tartozást, vagy legalább annak egy részét kifizetik számára. A társaságok véleménye alapján az ágazatban magas szinten állandósult a feketemunka, és a lánctartozások sem mérséklődtek.

A vállalkozások döntő többsége arról számolt be: csak további létszámleépítések révén tud a piachoz alkalmazkodni. Ennek látszólag ellentmondva a társaságok többsége arra panaszkodik, hogy nincs kellő számú és képzettségű szakmunkás a piacon.

A fizetések jóval a nemzetgazdasági átlag alatt maradnak az ágazatban, s ez a közeljövőben nem is változik: a megkérdezett cégek nagyobb hányada az elmúlt évben sem hajtott végre béremelést, de az idén sem tervezi ezt - írja a lap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai

Kamu nyereményeket hirdetnek a Lidl nevében is

Kamu nyereményeket hirdetnek a Lidl nevében is

Újabb Trónok harca-előzménysorozat készül

Újabb Trónok harca-előzménysorozat készül