szerző:
hvg.hu

Az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – 2011. február végi hiánya 559,7 milliárd forintra teljesült, ami az éves előirányzat 81,4 százalékát teszi ki. Tavaly az államháztartás központi alrendszerének február végi deficitje 350,6 milliárd forint volt, s ez az éves teljesítés 40,3 százalékát fedte le – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium jelentéséből.

Az államháztartás központi alrendszerének február havi hiánya 436,9 milliárd forintban teljesült. Ezen belül a központi költségvetés 419,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 37,4 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig több mint 20 milliárd forintos szufficittel zártak. Tavaly februárban az államháztartás központi alrendszerének deficitje 381,9 milliárd forint volt – közölte a szaktárca.

A február havi hiány fontosabb okai

A magas februári hiánynak alapvetően nem fundamentális, hanem a kiadások és bevételek ütemezésében rejlő okai vannak – állítja a minisztérium. Az időarányos teljesítéstől való eltérés főbb tényezőit pedig a következőkben jelölte meg. Egyrészt a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból származó központi költségvetési bevételek (528,8 milliárd forint) csak a második félévben teljesülnek.

Elemzői vélemény

A költségvetés körül nem alakulnak olyan simán a folyamatok, mint e konklúzióból kiderülne. Karsai Gábor, a GKI vezérigazgató-helyettese a hvg.hu-nak adott friss elemzésében éppen a költségvetés helyzetét nevezte a jelenlegi legnagyobb gazdasági problémának. Szerinte a makrogazdasági pálya alakulására erősen ható politikai tabuk ledöntése nélkül nem lehet eredményes a gazdasági kormányzás.

Továbbá a pénzügyi szervezetek különadójából (187,0 milliárd forint) és az egyes ágazatokat terhelő különadóból (161,0 milliárd forint) a jogszabályok szerinti ütemezés következtében bevételek az év első két hónapjában nem származnak. Végül a létrehozott Stabilitási Alap, vagyis az államháztartási egyensúly megőrzéséhez szükséges intézkedésekről szóló 1025/2011. (II. 11.) Korm. határozat és a költségvetési törvény folyamatban lévő módosítása megtakarítási intézkedései (összesen 250,3 milliárd forint) is csak az év hátralévő részében eredményeznek kiadáscsökkenést. A tárca szerint mindezek együttesen biztonságosan tarthatóvá teszik a 2011. évi költségvetés 2,94 százalékos hiányát. Ha a februári egyenleget (559,7 milliárdos deficit) a fenti tételek időarányos teljesítésével korrigáljuk, akkor a hiány 371,8 milliárd forintra, a jelenlegi érték kb. 66 százalékára csökken. A központi költségvetés 2011. évi kiadási túllépéséhez emellett hozzájárultak egyrészt a februári magas kamatkiadások, másrészt a főbb adóbevételek csökkenése.

Bevételek

A központi költségvetés február havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest mintegy 27 milliárd forinttal magasabb összegben teljesültek. A bevételeken belül elsősorban a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei lettek magasabbak. A szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok februári bevétele 137,3 milliárd forint volt, amely az előző évi februárinak csaknem duplája. A magasabb bevétel elsősorban a 86,6 milliárd forintot kitevő maradvány átcsoportosításokból fakad, mely azonos összegben a kiadásoknál is megjelenik.

©

Kiadások

A központi költségvetés február havi kiadásai közel 72 milliárd forinttal magasabb összegben alakultak, mint az elmúlt év azonos hónapjában. A kiadásokon belül elsősorban a kamatkiadások és a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai alakultak magasabb összegben. A szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok februári teljesítése 253,2 milliárd forint volt, amely az előző évi februári kiadásnak mintegy másfélszerese.

Az uniós előirányzatok teljesülése mind 2010, mind 2011 februárjában közel azonos szinten volt, ugyanis a kedvezményezettek felé kifizetett támogatás számításánál figyelmen kívül kell hagyni a XIX. Uniós fejlesztések fejezeten belül az ÚMFT prioritások 2010-es előirányzatain keletkezett maradványok 2011. évi átcsoportosítását. Mivel a 2011. évi költségvetési törvény 1. számú melléklete a prioritásokat új szerkezetben összevontan, operatív programonként mutatja be, a maradvány átcsoportosítás 86,6 milliárd forint összegben kiadásként jelentkezett az uniós előirányzatok sorain. A technikai átcsoportosításnak egyenlegrontó hatása nincs, mivel az bevételként is megjelent a fejezeti kezelésű előirányzatok bevételein. Az enélkül számított kiadás így 78,2 milliárd forint összegben teljesült 2011. február végén, míg azonos időszakot tekintve 2010 ben 79,6 milliárd forint volt. A nem uniós forrásokból finanszírozott kiadások (88,4 milliárd forint) közül kiemelkedtek az agrártámogatásokra (folyó kiadások és jövedelemtámogatások), továbbá az Útpénztár kiadásaira és a lakossági energiaár kompenzációra fordított összegek – közli a minisztérium.

Kamategyenleg

A kamatkiadások 2011 februárjában 304,8 milliárd forintot tettek ki, 51,9 milliárd forinttal haladták meg az előző év megfelelő időszaki értéket, a kamatbevételek pedig 8,1 milliárd forintos szintet érték el, 4,4 milliárd forinttal maradva el az előző évitől. A nettó kamatkiadások (296,7 milliárd forint) összességében 56,2 milliárd forinttal haladták meg az előző évi szintet. A kamatfizetések éven belüli lefutása évről évre számottevően eltér a finanszírozási terv sajátosságainak megfelelő, ez okozta a jelentős eltérést. Az előző évivel lényegében megegyező hozamok és a néhány százalékkal magasabb adósságállomány csekély hányadát magyarázzák a többletkiadásnak.

Tb-alapok

A társadalombiztosítási alapok egyenlegének alakulásánál figyelembe kell venni egyrészt, hogy a nyugdíjbiztosítási járulékbevételek 2011 februárjában már tartalmazzák a magán-nyugdíjpénztári tagdíj helyetti járulékfizetés megvalósulását. Másrészt, míg 2010 ben a Nyugdíjbiztosítási Alap többféle jogcímen részesült támogatásban a központi költségvetésből, addig 2011 februárjában e támogatások már teljesen megszüntetésre kerültek. A kieső támogatást elsősorban a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból származó bevétel fogja a második félévben pótolni – közölte a nemzetgazdasági tárca.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Benyújtotta a költségvetés módosítását a kormány

Benyújtotta a kormány a parlamentnek a költségvetési és az államháztartási törvénynek a 250 milliárd forintos stabilitási tartalékkal összefüggő módosításait; az intézkedések hatásaként 1,7 milliárd forinttal csökken az idei államháztartási hiány.

MTI Gazdaság

A strukturális reformokat sürgeti a gazdasági államtitkár

Az Európai Unió által megoldandó problémákat nem lehet szimplán megszorító csomagokkal, vagy csak fejlesztési politikával kezelni - mondta Becsey Zsolt az NGM államtitkára pénteken a parlamentben. Az államtitkár szerint olyan strukturális reformokra van szükség, amelyekkel egyben a költségvetési egyensúlyt is fenn lehet tartani .

Én miért nem látom a sötét módot a Facebookon?

Én miért nem látom a sötét módot a Facebookon?

Megszólalt Orbán a Borkai-videóról: „Beteg dolog”

Megszólalt Orbán a Borkai-videóról: „Beteg dolog”

Kiderült: nagyon megéri bekapcsolni az iPhone-okon a sötét módot

Kiderült: nagyon megéri bekapcsolni az iPhone-okon a sötét módot

Zavargás volt egy máltai menekültközpontban

Zavargás volt egy máltai menekültközpontban

Nem véletlenül járnak majd katonai járművek a hétvégén az utakon

Nem véletlenül járnak majd katonai járművek a hétvégén az utakon

Két autó karambolozott Zuglóban

Két autó karambolozott Zuglóban