szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Változik a kötelező gépjármű felelősségbiztosítások (kgfb) bonus-malus besorolásának szabálya: bár továbbra is 10 bonus és 4 malus osztály marad, de induláskor a fokozat megállapításához az elektronikus nyilvántartást kell alkalmazni - a nemzetgazdasági miniszter rendelete a Magyar Közlönyben jelent meg.

 

©
Aki új kgfb-t köt, annak a bonus-malus besorolását a saját nyilatkozata alapján rögzíti a biztosító, de csak ideiglenesen. A biztosítási időszak kezdetét követő 15. és 30. nap között ugyanis a biztosító a közös kárnyilvántartási elektronikus rendszerből lekérdezi a besoroláshoz szükséges adatokat az előző biztosítás kötvényének száma alapján. Amennyiben a nyilvántartásban nem azonosítható be az ügyfél, úgy a 30. és a 45. nap között erről értesíti őt a biztosító, és kéri a megfelelő adatokat. Ha azt az ügyfél továbbra sem küldi meg,  a 60. nap után a biztosító az alap (A0) besorolásba teszi az ügyfelét.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint minden hetedik ügyfél pontatlan adatokat szolgáltat akkor, amikor biztosítót vált. Aki magasabb bonus fokozatát nem tudja igazolni, annak a díja az A0 besorolással akár másfélszeresére is nőhet. Ha ennek ellenére a kisebb díjat fizeti, akkor a szerződés díjelégtelenség miatt megszűnhet. Utólag minden adminisztrációs hiány pótolható ugyan, de sok munkával jár. Ezért javasolja a FBAMSZ, hogy az alkuszok is legyenek jogosultak betekinteni a kárnyilvántartásba, véleményük szerint így gyorsabban rendeződhetnének a besorolások.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A fővárosi Covid-kórházaknál az átlagnál szennyezettebb a levegő

A fővárosi Covid-kórházaknál az átlagnál szennyezettebb a levegő

Sikkasztás gyanúja miatt letartóztatták Siklósnagyfalu polgármesterét

Sikkasztás gyanúja miatt letartóztatták Siklósnagyfalu polgármesterét

Céklát hív vissza a forgalomból a Bonduelle a Sparból, mert üvegdarabok lehetnek benne

Céklát hív vissza a forgalomból a Bonduelle a Sparból, mert üvegdarabok lehetnek benne