Tetszett a cikk?

A vártnál jobb inflációs adatból néhányan azt a következtetést vonták le, hogy akár már második félévben csökkenthet az irányadó rátán a jegybank. A magyar államkötvények hozama esni kezdett.

Egyhónapos mélypontra csökkent a 2015-ös lejáratú magyar államkötvények hozama szerdán. A papírok jelenleg 6,533 százalékos hozamon forognak, ami 10 bázisponttal marad el a tegnap mért szinttől, s május 6-a óta a legalacsonyabb érték.

Nincs nyomás, jöhet a vágás?

A piac a vártnál jobb inflációs adatra reagált pozitívan. Ahogy korábban beszámoltunk róla, májusban – az áprilisi, négyhónapos csúcsot jelentő 4,7 százalék után - 3,9 százalékra, 7 hónapos mélypontra esett az éves infláció (a Bloomberg 16 elemző megkérdezésével összeállított konszenzusa 4,4 százalékos rátát valószínűsített).

Elemzők szerint a vártnál jobb adat akár a monetáris politikára is hatással lehet. A Tradition Analytics szakértői szerint például a gyenge hazai belső kereslet miatt nem valószínű, hogy inflációs nyomástól kell tartani hazánkban, a fogyasztói árak emelkedésének lassulása pedig már a második félévben megteremtheti a jegybank számára a kamatcsökkentés lehetőségét. Persze nem mindenki van ezen az állásponton...

További részletek az ecoline.hu cikkében

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Emmi: Az orvosok csak az ellenzék és a sajtó miatt bizonytalanok

Emmi: Az orvosok csak az ellenzék és a sajtó miatt bizonytalanok

Koronavírussal került kórházba Rost Andrea

Koronavírussal került kórházba Rost Andrea

Keményen nekimentek Palkovicsnak a közalkalmazotti jogviszonyukat elvesztő akadémiai dolgozók

Keményen nekimentek Palkovicsnak a közalkalmazotti jogviszonyukat elvesztő akadémiai dolgozók