szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa jóváhagyta a Romániának tavasszal megítélt elővigyázatossági hitelcsomag első, 480 millió euró értékű részletét - közölte a washingtoni pénzintézet.

Románia tavasszal állapodott meg a valutaalappal arról, hogy Bukarest újabb hitelmegállapodást köt, amely azonban a korábbi készenléti hitelcsomagtól eltérően elővigyázatossági jellegű. Ez azt jelenti, hogy Románia csak akkor használja fel a rendelkezésére bocsátott pénzt, ha váratlanul szüksége lesz rá.

Mihai Tanasescu, Románia IMF-képviselője az Agerpres román hírügynökségnek elmondta, hogy a részlet jóváhagyása kedvező üzenet Románia számára, hogy folytassa az erőfeszítéseket a reformok további lépéseinek gyakorlatba ültetése, az európai uniós pénzek hatékonyabb lehívása és külföldi beruházások vonzása érdekében. Tanasescu szerint az IMF igazgatótanácsának döntése konszolidálja Románia pozícióját, és nagyon sok európai állam pozitív példaként tekinthet Bukarestre a mostani nehéz általános gazdasági helyzetben.

A Romániának nyújtott, kétéves időtartamú elővigyázatossági hitel értéke 3,5 milliárd euró. Románia két évvel ezelőtt 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelmegállapodást kötött az IMF szervezésében. Ezt a szerződést az idén zárta le sikeresen a román kormány, és elnyerte a washingtoni pénzintézet bizalmát újabb hitelmegállapodás megkötésére.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
9500-ig forgó, rekorderős szívó V12 motorral búcsúzik a Ferrari 812

9500-ig forgó, rekorderős szívó V12 motorral búcsúzik a Ferrari 812

Különös kütyüt ajánlanak az angolok a kínzó fejfájás ellen

Különös kütyüt ajánlanak az angolok a kínzó fejfájás ellen

Egy német lap szerint a nyáron elküldhetik Dárdai Pált a Herthától

Egy német lap szerint a nyáron elküldhetik Dárdai Pált a Herthától