szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bár a rögzített törlesztési árfolyam lehetőségeivel a devizahitelesek csak augusztus közepétől élhetnek, az elmúlt napokban a svájci frank rekordokat döntő erősödésével több banknál is megnőtt az érdeklődés a lehetőség iránt. Nagy rohamra azonban továbbra sem számítanak a pénzintézetek.

A héten a svájci frank árfolyama több mint 50 forinttal volt magasabb a rögzített 180 forintnál. Az euró árfolyamát a csomag 250 forinton fixálná, az elmúlt napokban volt, hogy ennél 20 forinttal állt erősebben a közös valuta, száz jen pedig 40 forinttal került többe.

Az MTI által megkérdezett kereskedelmi bankoknál azzal számolnak, hogy a devizahitelesek 3-5 százaléka él majd a lehetőséggel, de tartósan gyenge forintárfolyam mellett nőhet az érdeklődés.

Az OTP Banknál azt várják, hogy az érintett ügyfélkör mintegy 10 százaléka él majd az árfolyamrögzítéssel. Számolni kell a bank szerint azonban egy olyan forgatókönyvvel is, hogy a svájci frank tovább erősödik a forinttal szemben, ami nyilvánvalóan növelné a konstrukció iránt érdeklődők számát. 

Tenke Gábor, az Erste Bank Hungary lakossági és mikrovállalati termékfejlesztési igazgatója az euróalapú hitellel rendelkezők körében csak minimális érdeklődésre számít. A svájci frank alapú hiteleknél azonban olyan jelentős a rögzített és a valós árfolyam közötti különbözet, hogy az Erste előrejelzései szerint az ilyen hitellel rendelkezők 15 százaléka dönthet a rögzített árfolyam mellett.

A K&H Banknál is arra számítanak, hogy a devizahiteles ügyfelek 3-5 százaléka választhatja ezt a megoldást a törlesztőrészletek kiszámíthatósága érdekében.

A CIB Banknál a várható szerződéskötésről annyit közöltek, hogy egy korábbi felmérésükben minimális volt az érdeklődés az árfolyamrögzítés iránt. A telefonon megkérdezett ügyfelek válaszaiból a CIB szerint kiderült, hogy jól tájékozottak, és általános vélekedésük, hogy a program számukra nem jelent hathatós megoldást. Amennyiben azonban a devizaárfolyamok további erősödést mutatnak - hasonlóan az elmúlt napokban tapasztalt svájci frank erősödéshez - ez növelheti az érdeklődést.

A Raiffeisen Banknál azonban arról számoltak be, hogy a forintgyengülés ellenére sem érezhető az eddiginél nagyobb igény a törlesztőárfolyam rögzítésére.

A bankoktól jelentős rendszer- és folyamatfejlesztéseket követel a csomag bevezetése, de mindegyik bank azt válaszolta, hogy a határidőre elkészülnek velük.

Valamennyi megkérdezett emlékeztetett arra is, hogy a pénzintézet saját megoldásokat is kínál a bajbajutott devizahiteleseknek, közöttük például átmeneti törlesztőrészlet-fixálást, árfolyamrögzítést, vagy futamidő-hosszabbítást ajánlanak. A lakáshiteleseknek segítséget jelent a középárfolyamon való törlesztés is, a szabad felhasználású devizahitelesek azonban ezzel nem élhetnek.

Az ingatlanfedezetes devizahitelek törlesztési árfolyamának rögzítéséről szóló törvény egyes rendelkezései 2011. augusztus 12-től hatályosak. Az árfolyamrögzítés időszaka 36 hónap, de legkésőbb 2014. december 31-én véget ér. A rögzített árfolyam a svájci frank esetén 180 forint, az eurónál 250 forintot, száz japán jennél pedig 200 forintot jelent. Az adós 2014. végéig ezen az árfolyamon fizetheti a havi törlesztőrészleteit; az ezekben felmerülő különbség összege, ami a tényleges és a rögzített árfolyam különbségéből fakad, az úgynevezett gyűjtőszámlára kerül, az ezen halmozódó hitel forintalapú.     Ilyen szerződést önkéntes alapon olyan  természetes személy köthet, akinek jelzálogalapú hitele van, ingatlanának értéke a fedezetként történő elfogadáskor nem haladta meg a 30 millió forintot, fizetési késedelme pedig nem haladja meg 90 napot. Az árfolyamrögzítést a pénzügyi vállalkozásoknál is igényelni lehet.

A gyűjtőszámlahitel háromhavonta tőkésíthető, a három hónapos kamatperiódusra meghatározott ügyleti kamata a rögzített árfolyam alkalmazása alatt nem haladhatja meg a 3 havi Bubort, utána pedig a kapcsolódó devizakölcsön céljával azonos célra nyújtott forinthitel piaci kamatát. A hitelbírálat során, valamint szerződésszerű teljesítés esetén a hitelező az ügyleti kamaton kívül egyéb járulékot és díjat nem érvényesíthet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kínai hadsereg hackerei támadtak meg kétszáznál több japán nagyvállalatot

A kínai hadsereg hackerei támadtak meg kétszáznál több japán nagyvállalatot

300 millióval segíti meg a kormány a DVTK-t

300 millióval segíti meg a kormány a DVTK-t

4,3-as erősségű földrengés volt Bécsújhelynél

4,3-as erősségű földrengés volt Bécsújhelynél