szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz frakcióvezetője szerint az új Munka törvénykönyvben olyan szabályozásra van szükség, amely a munkanélkülieknek, a gyermeket nevelő anyáknak, a szülési szabadságról visszatérőknek a munka világába való visszavezetését szolgálja. Lázár János az MTI megkeresésére hétfőn úgy nyilatkozott: ezzel ellentétes szabályozást a Fidesz nem fog támogatni. A kormánypárt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által közzétett dokumentumot munkaanyagnak tekinti.

A frakcióvezető kifejtette: ma az ország egyik legnagyobb gondja, hogy nincs elég munkahely, s ez számos össztársadalmi probléma forrása. Magyarország megújulása elképzelhetetlen új munkahelyek nélkül, azok létrehozásához azonban új szemlélet és új szabályok is szükségesek - tette hozzá, emlékeztetve, hogy a Munka törvénykönyvét 1992-ben fogadta el az akkori Országgyűlés, ám az elmúlt években minden szereplő, így a munkavállalói és munkaadói szervezetek, sőt a korábbi kormányok is szerettek volna átfogó módosítást végrehajtani a csaknem húsz éve elfogadott jogszabályon.

"A Fidesznek kötelessége, hogy segítséget, támogatást nyújtson ahhoz, hogy egy ilyen idejemúlt törvényt felváltson egy mindenki által támogatható, modern, a valós munkavállalói és munkaadói igényekhez igazodó szabályozás" - mondta Lázár János, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy olyan szabályozásra van szükség, amely a munkanélkülieknek, a gyermeket nevelő anyáknak, a szülési szabadságról visszatérőknek a munka világába való visszavezetését szolgálja. Ezzel ellentétes szabályozást a Fidesz nem fog támogatni - emelte ki.

Kitért továbbá arra, hogy az NGM által közzétett anyag is rögzíti, a tárca álláspontjáról van szó, így azt a Fidesz egyelőre munkaanyagnak tekinti. A munkaanyag lehetőséget biztosít arra, hogy az érintett szervezetek elmondják róla a véleményüket; a Fidesz is ezt fogja tenni, s azért, hogy jó szabályozás születhessen, ajánlásokat tesz, ha pedig kell, vitatkozni is fog - tette hozzá.

A Nemzetgazdasági Minisztérium múlt pénteken hozta nyilvánosságra az új Munka törvénykönyvének tervezetét, amelyet társadalmi vitára bocsátott. A kormany.hu oldalon olvasható tervezet szerint változna a rendkívüli munkavégzés kifizetése, a szabadság kiadása, a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos szabályozás, és megszűnnének a felmondási tilalmak is.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője hétfőn hangsúlyozta, a dokumentum egy konzultációs munkaanyag, amelyhez továbbra is várják az észrevételeket, javaslatokat, véleményeket. A kormány át fogja tekinteni, hogy ezek közül melyeket tudja beépíteni a törvényjavaslat végleges formájába - jegyezte meg. A védett kor intézményének biztosítása azonban már a szociális konzultációval eldőlt, ahogyan az is, hogy a munka törvénykönyvébe be kell épülnie annak, hogy a "segély helyett a munkalehetőség biztosítása a kívánatos út" - mondta a szóvivő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csak most derült ki, hogy a Perseverance-nek “tetoválása” is van, nem akármit ábrázol

Csak most derült ki, hogy a Perseverance-nek “tetoválása” is van, nem akármit ábrázol

Új virtuálisvalóság-szemüveget készít a Sony a PlayStation 5-höz

Új virtuálisvalóság-szemüveget készít a Sony a PlayStation 5-höz

103-mal nőtt a koronavírus áldozatainak száma

103-mal nőtt a koronavírus áldozatainak száma