szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az erősödő lakossági kereslet, illetve a költséghatékonyság javítása iránti pénzintézeti igény a közeljövőben akár 3-5 milliárd forint értékű új piacot nyithat az ATM-üzemeltetők számára.

A magyar ATM-piacot elsősorban az élteti, hogy a munkabéreket és egyéb pénzbeni juttatásokat a munkáltatók legtöbbször bankszámlára utalják. Ám a honi lakosság bizalmatlan az elektronikus fizetési rendszerekkel szemben, s emiatt közép- és hosszútávon elkerülhetetlen, hogy a kisebb településekre is eljussanak a megfelelő színvonalon üzemeltetett pénzkiadó készülékek.

Az egyes megyék ATM-ellátottsága, 2010

Megye

ATM-ek száma

%

Heves

147

3

Budapest

1113

22,9

Győr-Moson-Sopron

258

5,4

Tolna

126

2,6

Zala

153

3,2

Nógrád

69

1,4

Somogy

170

3,5

Baranya

192

3,9

Veszprém

177

3,6

Komárom

166

3,5

Bács-Kiskun

236

4,9

Békés

162

3,4

Vas

139

2,9

Szabolcs-Szatmár-Bereg

165

3,4

Jász-Nagykun-Szolnok

176

3,6

Fejér

175

3,7

Csongrád

168

3,5

Borsod-Abaúj-Zemplén

275

5,6

Hajdú-Bihar

208

4,3

Pest

568

11,7

Összesen

4843

100

Forrás: MNB

A lakossági elvárások mellett az ATM-kiszolgálási üzlet átalakulását és bővülését hozhatják a pénzintézetek költségracionalizálásra és erőforrásaik hatékonyságának növelésre irányuló törekvései is.

Ehhez a háttér már rendelkezésre áll Magyarországon is. A készülékek műszaki színvonala és karbantartása lehetővé teszi a teljes körű készpénz- és kártyamenedzsmentet, képesek megtervezni az egyes automaták feltöltöttségi szintjétől függő útvonaltervezést, s működnek a megerősített védelmi rendszerek is.  A csökkenő üzemeltetési költségek elvileg már megjelenhetnének a csökkenő tranzakciós, ATM-használati- és kártyadíjakban is.
A nemzetközi elemzések szerint 2015-re a világszerte telepített ATM-készülékek száma várhatóan eléri a 3,1 milliót – a növekedés elsősorban a fejlődő térségek (Kína, a Közel-Kelet, Dél-Amerikai és a közép-európai régió) piacain várható.

„Magyarországon az elmúlt három évben lelassult az üzletág fejlődése, de rövid időn belül a szektor visszatérhet a dinamikus fejlődési pályára, az ügyfelek elvárásai miatt a pénzintézetek ugyanis hamarosan várhatóan megkezdik ATM-szolgáltatásaik és lefedettségük fejlesztését. Ez mintegy 3-5 milliárd forint értékű piacot nyithat az üzemeltetők számára” – vélekedik Kárpáti Balázs, a pénz-és értékszállítással és pénzfeldolgozással foglalkozó Brink’s Magyarország vezérigazgatója.

A globális trendek egy része egyelőre azonban teljesen elkerüli a magyar a piacot, a lakosság döntő hányada ugyanis még mindig idegenkedik az elektronikus pénzügyi szolgáltatásoktól. „A számlafizetés és az automatákon keresztül történő folyószámla-menedzsment már Magyarországon is elérhető néhány pénzintézet hálózatában, de ezeknek a megoldásoknak a tömeges elterjedése egyelőre még nem várható” – fedte fel a hazai fejlesztési irányokkal kapcsolatos tapasztalatait a szakember.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Világ

Magyarokat vettek őrizetbe Kenyában

Lopás gyanújával őrizetbe vettek Kenyában két magyar állampolgárt, egy feltételezett nemzetközi bűnbanda tagjait - jelentette hétfőn a Nairobi Star című lap internetes kiadása.

MTI Shake

ATM-pénzfelvét után százmillió dolláros egyenleg maradt

Egy bankautomatánál felejtett készpénzfelvételi bizonylat fotója járta be az internetet. A cetli szerint tulajdonosának - akinek kilétét találgatások övezik - 400 dolláros pénzfelvétele után is még százmillió dolláros egyenlege van.

MTI Itthon

Több óráig nem lehetett használni a bankkártyákat

Műszaki hiba miatt jelentős fennakadások voltak a bankkártya-elfogadásoknál, és idegen ATM-ekből sem lehetett pénzt felvenni szombaton 11 órától kora délutánig. A hibát 15 óra utánra elhárították.