szerző:
hvg.hu

A svájci frank sorozatos rekordjai a kormány által kínált árfolyamvédelem felé terelhetik a devizahiteleseket. Ez azonban csak azoknak éri meg, akiket már semmi más nem menthet meg a bedőléstől. Azoknak viszont, akik enélkül is tudnának törleszteni érdemes megfontolniuk: komoly pénzt kell leszurkolniuk a védelemért.

A svájci frank huzamosabb időre beragadhat a legújabb történelmi csúcsok közelében, sőt a sorozatos árfolyamrekordok azt mutatják, egyelőre semmi sem áll ellen a frank brutális erősödésének. Könnyen lehet, hogy 250-260 forint közötti svájci frankot is látunk még idén.

Ezzel már valószínűleg rég olyan szinteken járunk, ami a korábbi becslések szerint túl van azon a ponton, amelyen a devizahitelesek 90 százalékát kitevő frankhitelesek képesek fenntartani a fizetőképességüket. Mivel a frankhitelesek átlagosan 160 forintos árfolyam mellett vették fel hiteleiket, a folyamatos árfolyamugrások miatt egyre távolabb kerül a törlesztőrészletük attól, amivel a hitelfelvételkor számoltak.

Persze nehéz belőni azt a frankárfolyamot, amelyen túl a korábbihoz képest ugrásszerűen megugrik a nemfizető devizahitelesek száma. Az azonban sokat elmond a helyzetről, hogy a Magyar Nemzeti Bank tavaly áprilisi stressztesztje még nagyjából fele akkora pótlólagos tőkeszükséglettel számolt a bankoknál, mint az idén áprilisban készült stresszteszt (a stresszteszt egyik fontos összetevője az, hogy a magasabb devizaárfolyamok miatt a nemfizető hitelek számának növekedésével számol).

©

Árfolyamgátat csak a bedőlés helyett

A kormány a helyzetre az árfolyamrögzítést kínálja a frankhiteleseknek. Szijjártó Péter kedden azzal biztatta az  érintetteket, hogy a svájci frank erősödése miatt éljenek minél többen az árfolyamgát lehetőségével. Orbán Viktor szóvivője szerint az árfolyamgát révén a családok terhei kiszámíthatóak és alacsonyabbak is lesznek.

A szóvivő ígérete azonban csak rövid távon, az árfolyamvédelem időszakára, vagyis 2014 végéig igaz, ezért nem mindenkinek érdemes hallgatni a tanácsára. Az árfolyamrögzítés valójában csak azoknak éri meg, akik másképpen már nem tudják elkerülni, hogy bedőljön a hitelük, és az árfolyamrögzítésnek köszönhető alacsonyabb törlesztőrészleteket legalább tudják fizetni.

Várhatóan ezzel is sokan csak átmenetileg jár jobban, ugyanis a védelmi időszak lejártával, 2015-től el kell kezdeniük törleszteni az árfolyamrögzítés miatt felhalmozódott új tartozást, ami a jelenleginél is magasabb havi törlesztőrészletekkel járhat. Ha az érintettek helyzete addig nem javul, akkor három év múlva még nagyobb eséllyel bedőlnek.

Fizetni  kell a védelemért

Azoknak viszont, akik még kibírják a magasabb árfolyamot, érdemes megfontolniuk, hogy az árfolyamrögzítéssel nyert védelemnek az lesz az ára, hogy összességében jóval több pénzt kell majd visszafizetniük, mint ha nem élnének a lehetőséggel.

Vegyünk például egy 5 millió forintos, két és fél éve, 15 éves futamidőre felvett svájci frankhitelt. Ha a svájci frank 240 forinton marad a futamidő végéig, akkor hitelesünknek 55.200 forintot kell majd törlesztenie havonta.

Ha viszont kéri az árfolyamrögzítést, akkor 2014 végéig csak 41.400 forintot kell fizetnie havonta. Azt követően 62 ezer forint főlé emelkedik a törlesztőrészlete, ugyanis el kell kezdenie törleszteni az árfolyamvédelem miatt a gyűjtőszámlán összegyűlt újabb hitelt. Hitelesünknek végül közel 350 ezer forinttal több pénzt kell kifizetnie, mint ha nem élt volna az árfolyamvédelemmel. Ha 240 helyett 255 forintos svájci frankkal számolunk a futamidő végéig, a védelem végül még többe kerülhet, több mint 430 ezer forintba.

Milliókat is bukhatunk

Lesznek azonban olyanok is, akiknek még többe kerül majd a három éves védelem. Példaként egy 2006-ban, 20 éves futamidőre felvett 12,3 millió forintnak svájci frankhitelt vegyünk. Bár az adós öt éve szorgalmasan törleszt, az árfolyamváltozás miatt ma már 14 millió forinttal tartozik a banknak. Havi törlesztőrészlete 240 forintos svájci frank mellett 132 ezer forint.

Egyre többen képtelen fizetni számláikat
©

Ha belép az árfolyamvédelmi programba, három éven át 33 ezerrel kevesebbet, 99 ezer forintot kellene fizetnie havonta. A védelmi időszak után viszont 147 ezer fölé ugrik a törlesztőrészlete. A védelmi időszak miatt ráadásul több mint egymillió forinttal többet kellene kifizetnie, mint ha nem élt volna a lehetőséggel.

Ha 240 forint helyett inkább 255 forint közelében alakul a svájci frank árfolyama a hitel futamideje alatt, akkor hitelesünknek árfolyamvédelem nélkül 140.250 forintos törlesztőrészletet kell fizetnie. Ha az árfolyamvédelmet választja, akkor 41.250 forinttal könnythet ezen, viszont a védelmi időszak lejárta után 160 ezer forintra ugrik a törlesztőrészlete. Árfolyamvédelemmel összességében 1,3 millió forinttal többet kell fizetnie, mint ha nme választotta volna a lehetőséget.

(Számításaink a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete honlapján elérhető kalkulátor segítségével készültek. A kalkulátor nem számol azzal, hogy a bankok és kormány megállapodása alapján a törlesztőrészletek nem emelkedhetnek többel, mint 15 százalék a védelmi időszakhoz képest, és a többletemelést futamidőhosszabbítással kell megoldaniuk a bankoknak)

További cikkeink a svájci frank rekordárfolyamáról

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Elfogadta a szenátus az adósságplafon emelését

Magyar idő szerint ma este fél hétkor – 261 napos késhegyre menő vita végén – az amerikai szenátus megszavazta az adósságplafon megemelését, s ezzel elhárult az Egyesült Államok fizetésképtelenné válásának veszélye, ami ismét romba döntheti a világgazdaságot.

hvg.hu/MTI Gazdaság

Mi mozgatja az egekig a svájci frankot?

Az euróövezeti válság elhúzódása, és az amerikai költségvetési huzavona a biztonságot kereső befektetőket arra indították, hogy a biztonságot jelentő svájci papírokat vagy frankot vásároljanak, még akkor is, ha gyakorlatilag nem jutnak kamathoz. A hatalmas kereslet pedig az egekbe emelte a frank árfolyamát. Jelenleg semmi sem látszik, ami ezt a trendet megtörné.

Állat módjára viselkedő masszát is lehet most már nézni a párizsi állatkertben

Állat módjára viselkedő masszát is lehet most már nézni a párizsi állatkertben

Ismét Budapesten koncertezik a Nick Cave & The Bad Seeds

Ismét Budapesten koncertezik a Nick Cave & The Bad Seeds

Mi történik most a Brexittel? Három perc alatt képbe hozzuk

Mi történik most a Brexittel? Három perc alatt képbe hozzuk

Morcosítva: máris itt az új 2-es Gran Coupé BMW sportosabb változata

Morcosítva: máris itt az új 2-es Gran Coupé BMW sportosabb változata

El kell tolni az El Clásicót a katalóniai helyzet miatt

El kell tolni az El Clásicót a katalóniai helyzet miatt

Elfogadták az EU-tagországok vezetői a Brexitről szóló új megállapodást

Elfogadták az EU-tagországok vezetői a Brexitről szóló új megállapodást