szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csurgó önkormányzata a múlt héten elfogadott, a számlakezelő bank által feltételül szabott költségcsökkentő intézkedési terv elfogadásával újabb, egyszeri 40 millió forint hitelt kapott, ebből ki tudja fizetni az alkalmazottak bérét és a rászorulóknak nyújtott segélyt - mondta Kovács Tamásné címzetes jegyző.

A jegyző szerint a mintegy 700 érintettnek - 260 köztisztviselőnek és közalkalmazottnak, valamint a rendszeres segélyben részesülőknek - a megszokottnál két nappal később, pénteken fizetik ki a béreket, illetve a segélyeket. Ezzel a csődveszély elhárult az önkormányzat feje felől, de ahhoz, hogy a most elfogadott szigorú intézkedési tervben célként kitűzött működési hiány megszűnjön, két-három évre lesz szükség - közölte a jegyző.

Tájékoztatása szerint az önkormányzatnak nem csak a bérek kifizetése, de az elmaradt számlák rendezése is gondot okoz. A bankkal megállapodtak abban, hogy az önkormányzat jelenlegi 160 millió forintos hitelkeretét - a működési kiadások és tartozások ismeretében - a szükséges mértékben megemeli, a tartozásokat a bankkal történt egyeztetés alapján havi részletekben fizetik a beszállítóknak és a szolgáltatóknak.

Mint arról a megyei napilap korábban hírt adott, a dél-somogyi város 2011 júliusára fizetésképtelen lett, veszélybe került a bérek és segélyek augusztusi kifizetése. Ez indokolta a múlt hetén összehívott rendkívüli testületi ülést, amelyen elfogadtak egy megszorító csomagot. Ezzel, és az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatoknak nyújtott támogatási keretből a közelmúltban kapott 85 millió forint állami támogatással sikerül megmenteni Csurgót a pénzügyi összeomlástól.

A külföldön tartózkodó Füstös János (Fidesz-KDNP) polgármester a Somogyi Hírlapnak úgy nyilatkozott: az elmúlt években a csökkenő állami támogatás és az önkormányzatra háruló mind több feladat miatt mára jelentős adóssággal küzd az évente 2,5 milliárd forintból gazdálkodó kisváros. A pénzintézeteknek és a beszállítóknak 700 millióval tartoznak, a működési hiány pedig idén meghaladja a 270 milliót - közölte korábban a polgármester.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiküldték a hétvégi AstraZeneca oltásokat lemondó sms-eket

Kiküldték a hétvégi AstraZeneca oltásokat lemondó sms-eket

Egy generációnak segített felnőni, másoknak egy életre elvette a kedvét a politikától

Egy generációnak segített felnőni, másoknak egy életre elvette a kedvét a politikától

Orbán: A bölcsődék nyitva maradnak még, a virágboltok csak keddtől zárnak

Orbán: A bölcsődék nyitva maradnak még, a virágboltok csak keddtől zárnak