szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Nem nagy meglepetés", hogy a magyar önkormányzatok törlesztési moratóriumot kérnek svájci frankban denominált hiteleikre, ám a kezdeményezés ismét ráirányítja a figyelmet a magyar gazdaságban kint lévő hitelállomány kedvezőtlen devizaösszetételére" - vélekedtek csütörtöki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

Londoni elemzők szerint nem okozott nagy meglepetést, hogy a magyar önkormányzatok törlesztési moratóriumot kérnek svájci frankban denominált hiteleikre.

A csütörtöki londoni kereskedésben ugyanakkor csökkent a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása, amely előző nap az év eleje óta nem mért szintre emelkedett. Egyes londoni elemzői vélemények szerint a megugrás összefüggésben lehetett azzal, hogy a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) aznap egy év moratóriumot kért az önkormányzati hitelek tőketörlesztésére.

©

Csütörtöki kommentárjukban a Barclays Capital - az egyik legnagyobb citybeli befektetési bankcsoport - felzárkózó piaci elemzői kifejtették azt a véleményüket, hogy a kezdeményezés "emlékezteti a befektetőket" a kinnlevőség-állomány kedvezőtlen devizaösszetételére, amely szűkíti a magyar kamatpolitika mozgásterét is, és ez az egyik oka annak, hogy a magyarországi deviza- és kötvénypiaci mozgások valószínűleg "szoros korrelációban maradnak".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!